כמו פטריות אחרי הגשם מתרבים בשנים האחרונות מחקרים על הסגולות הבריאותיות של פטריות המאכל. האורגניזמים הייחודיים האלה – לא מן הצומח ולא מן החי – נחקרים לעומק ומוכתרים כמזון־על. מאמרים מדעיים שפורסמו לאחרונה מנסים לעשות סדר בשטף המידע ולחדד את תועלת הפטריות באפיק שחשוב לכולנו - הארכת תוחלת החיים.
- לא רוצים לפספס אף כתבה?
כתבות נוספות למנויים:
לפני הכל, חשוב להבין מה הופך את הפטריות למזון מוצלח כל כך. עיקר התועלת בא משני נוגדי חמצון ייחודיים המצויים בהן ברמות גבוהות במיוחד, ארגוטיונין וגלוטתיון, המנטרלים רדיקלים חופשיים ומגינים על תאי הגוף. רכיבים אלה גם אינם נהרסים בחום הבישול. נוסף על כך, הן עשירות בסיבים תזונתיים, במינרלים חשובים כמו סלניום, ברזל, אשלגן, נחושת וזרחן, והן מקור מצוין לוויטמין D. כמו כן היותן עשירות בחלבון הופך אותן לאופציה מומלצת בתזונה צמחונית.
המחקר החדש הראשון, שבוצע על ידי מדענים מאוניברסיטת Penn State College ומאוניברסיטת פנסילבניה ופורסם בכתב העת Nutrition, בחן את נתוני התזונה של 15,500 גברים ונשים כפי שנאספו לאורך כ־30 שנה. הם חישבו את צריכת הפטריות בפני עצמן או דרך מאכלים שהתבססו עליהן, כמו אומלט עם פטריות. לאחר מכן הם קישרו זאת למאגרים של נתוני התמותה, ומצאו קורלציה ברורה בירידה בסיכון התמותה מכל סיבה שהיא לאוכלי הפטריות. לדברי החוקרים, החלפת מנה אחת ביום של בשר אדום או מעובד במנה של פטריות – בורגר פורטבלו, למשל, במקום המבורגר רגיל – מפחיתה אף היא את הסיכון הכולל לתמותה.
מחקר נוסף שביצעו אותם החוקרים ופורסם במגזין Advances in Nutrition חידד את אפקטיביות הפטריות במניעת סרטן. החוקרים בחנו לעומק 17 מחקרי סרטן, אספו נתונים על יותר מ־19,500 משתתפים, ומצאו קורלציה בין צריכה יומית של פטריות לסיכון נמוך לחלות בסרטן: אנשים שצרכו כשמינית עד רבע כוס פטריות ביום הפחיתו את הסיכון לסרטן ב־45% לעומת אלה שלא אכלו פטריות כלל. ההשפעה החזקה ביותר נמצאה בהפחתת הסיכון לסרטן השד. להשערת החוקרים נוגד החמצון ארגוטיונין הוא המשפיע המרכזי במניעת הסרטן.
הפטריות דלות מאוד בקלוריות (22 קלוריות ל־100 גרם), אין בהן כמעט נתרן או שומן, ולכן הן נכללו בשנים האחרונות בדיאטות שונות. אחת מהן, שכוללת החלפה במשך שבועיים של מנת בשר או חלבון בארוחת הצהריים או הערב בצלחת פטריות, מבושלות/ טריות, זכתה לפופולריות רבה לאחר שסלבס כמו קייטי פרי (שעל הדרך גם עשתה מרצ'נדייז של תיקי פטרייה) התנסו בה וסיפרו על הצלחתן לרזות. עם זאת, נמתחה ביקורת על הבטחות מפוקפקות של הדיאטה להשפיע על הפחתת שומן מאזורים ספציפיים בגוף, כמו מותניים וירכיים.
פרופ' סגולה מוצפי, חוקרת תפקוד פטריות במכון מיגל למחקר יישומי בגליל, מכירה מקרוב את יתרונות הפטריות. "בדקו את הנושא בעבר מכיוונים שונים", אומרת פרופ' מוצפי, "אך עוצמתם של המחקרים הנוכחיים היא בהיקף הנתונים הגדול ובבדיקת הקורלציה המדויקת בין אכילת פטריות ובין תמותה מסיבות כאלה ואחרות. מלבד הערך הגבוה מאוד של נוגדי החמצון שבהן, יש חומרים חשובים נוספים שמשפרים את מערכת החיסון, כמו הסיבים התזונתיים שחשובים למערכת העיכול ומשפרים את המיקרוביום של האדם. למשל, הבטא־גלוקנים, שמעלים את האפקט החיסוני בגוף וניתנים גם בזמן טיפולים כימותרפיים. בנוסף, יש בהן ריכוז גבוה מאוד של חלבונים, שהופך אותן לתחליף אידיאלי לבשר".
האם יש כמות מסוימת שיש לצרוך או סוג מסוים שעדיף לאכול?
"המחקר לא מציין שיש הבדלים בין סוגי הפטריות ולא מדרג אותן. גם שמפיניון, גם פורטבלה, גם פטריית יער – כולן טובות מאוד. בנוגע לכמות, נמצא שאפילו 18 גרם פטריות ביום מטייבים את בריאות הגוף לאורך זמן. אבל הנקודה המרכזית היא שחשוב לצרוך אותן מדי יום, זה לא זבנג וגמרנו. אפשר לצרוך את חלקן טריות, למשל שמפיניון, ואפשר לבשל אותן".
אין התייחסות מיוחדת לפטריות מרפא שרוכשים רק בבתי טבע.
"נכון. המידע חשוב כי הוא מדבר על פטריות רגילות למאכל שכל אחד יכול למצוא בחנויות. לפטריות המרפא יש סגולות רבות וכך גם למיצוי או לאבקת פטריות, אבל במחקרים האלה ההסתכלות היא על צריכת פטריות כבריאות מונעת ולא כתרופה".
מוצפי מודעת לכך שלמרות התועלות הרבות שבהן יש לפטריות תדמית בעייתית אצל חלק מהאנשים. "זה קודם כל עניין של שיווק, איך מוכרים את הנושא. אני כל הזמן מתלוננת שהפטריות הן עולם אדיר שלא מכירים. אף אחד לא מדבר על הפטריות הנהדרות שנמצאות בטבע ממש מתחת לאף שלנו. אולי הבעיה היא גם בכך שרוב העבודה היא מתחת לאדמה, ורק מי שמסתובב בטבע יכול לראות את זה. מי שמתקרב קצת לעולם הזה מבין ומתלהב משפע האפשרויות".
גם סיפורי ההרעלות שעולים מדי פעם לכותרות לא תורמים לתדמית שלהן.
"כן. לצערי יש להן תדמית של סכנת הרעלות, אך זה קורה רק כשאנשים מלקטים בצורה לא אחראית ובלי שהם מבינים. הפטריות שמגיעות לחנויות ומגודלות בחדרים מבוקרים בטוחות לגמרי וחבל להפסיד את יתרונותיהן".
שומעים את ההתלהבות בקול שלך.
"נכון. הגעתי לתחום הפטריות במקרה. בבית ילדותי, במרגליות בגליל העליון, מושב של עולים מעיראק, ממש לא דיברו על פטריות. אפילו נמנעו מהן. רק כשהתחלתי לעבוד במעבדה בתחום הזה במסגרת לימודי התואר השני, נשאבתי לעולם הזה. בארץ התחום מתפתח ויש הרבה חוות גידול מצוינות. במחקר שלנו אנו עובדים על הפטריות מהרבה אספקטים, אקולוגיים וביוטכנולוגיים. הרבה אנשים מתחילים להכיר את נפלאות העולם הזה גם בעקבות סרט שנעשה ויראלי לאחרונה, 'קסם הפטריות', אבל עוד יש הרבה עבודה כדי לקרב אותן לקהלים רחבים יותר".