פריצת דרך רפואית בבית החולים בילינסון: בהליך נדיר שבודדים כמותו בוצעו בעולם, הוצאה ריאה מגופו של חולה סרטן, נוקתה מהגידול הסרטני, והוחזרה לגופו בעודו מחובר למכונת לב. השיטה חוסכת את הצורך להמתין להשתלת איבר ומאפשרת לחזור לחיי שגרה רגילים ללא כל טיפול כימותרפי או הקרנות.
המטופל בשנות ה-40 לחייו, שבחר להישאר עלום שם, סבל מגידול סרטני שחסם את נתיב האוויר הראשי בריאתו השמאלית, והוביל בסופו של דבר לקריסתה. תחילה, חרצו הרופאים בבית החולים כי לא תהיה ברירה אלא לכרות את ריאתו, ולחשוף אותו בכך לסכנות רבות, עד למציאת ריאות להשתיל בו. "אם היינו כורתים את הריאה היינו גוזרים את דינו של המטופל לחיות עם סכנת מוות מעל לראשו", מסביר ד"ר יורי פייסחוביץ, מנהל היחידה לכירורגיית חזה בבילינסון.
כדי לשמור על חייו של המטופל, העלו הרופאים אופציה להוצאת ריאתו מגופו, הסרת הגידול והחזרתה פנימה אל הגוף. יש לציין כי הוצאת גידול מריאה מחוץ לגוף והשתלתה חזרה פנימה הוא הליך שבוצע פעמים בודדות בעולם, והוא אחד המורכבים הקיימים בעולם הרפואה.
אחרי דיונים ממושכים, המבצע המורכב התבצע בשבוע שעבר בבילינסון. בניתוח השתתפו צוות נרחב של מנתחים, מרדימים, אחיות וטכנאים שהתכוננו רבות לפרוצדורה. במהלך הניתוח, הונשם המטופל דרך ריאתו הימנית שהמשיכה לתפקד, בעוד הכירורגים כורתים את הריאה החולה, מנקים אותה מהגידול, ומנפחים את רקמת הריאה הנותרת כדי לבדוק שהיא מתפקדת. "תוך כדי ניפוח ראינו שהאונה העליונה של הריאה נותרה בריאה", מסביר פייסחוביץ, "ולכן החלטנו להשתיל אותה בחזרה".
הריאה חוברה בחזרה למקומה, כלי הדם וסימפונות הריאה חוברו מחדש כמו בהשתלת ריאה, ובית החזה נתפר בחזרה. לאחר אישפוז ביחידה לטיפול נמרץ לב, החל החולה בהליך שיקום, ומצבו מוגדר כעת כטוב מאוד.
"ניקוי גידול": השיטה שעשויה לשנות את ההתמודדות עם סרטן
סרטן הריאות הוא הסרטן השני בשכיחותו בגברים והשלישי בקרב נשים בישראל. בגברים מדובר בסרטן הקטלני מכולם. על פי ההערכות, בישראל כ-2,600 איש החולים במחלה הקשה הנמצאת בעלייה בשנים האחרונות. במקרים רבים, נדרשים החולים להמתין שנים רבות להשתלת ריאה, בזמן שמצבם הולך ומידרדר עד למותם. הניתוח החדש עשוי להוות עבור חלק מהם תקווה חדשה, שעשויה להביא לריפוי מוחלט מהמחלה.
"השיטה החדשה עשויה להביא לשינוי פני הטיפול בחולי סרטן בעולם", אומר פרופ' דן ערבות, מנהל מחלקת מערת לב וחזה בבילינסון, שביצע את הניתוח לצד ד"ר פייסחוביץ, "הוצאת האיבר החולה מהגוף וניקוי הגידול הסרטני, במקרים מסויימים, הוא חשיבה מדעית חדשה שהוכחה כיעילה בסרטן הריאות ובהמשך אולי יהיה ישים לאיברים נוספים במצבי סרטן מסויימים".