מגפת הקורונה כבר כמעט מאחורינו, אבל הנגיפים והחיידקים הוותיקים מרימים ראש ותוקפים בכל הכוח: ברחבי הארץ נרשמו פניות רבות של תחלואה האופיינית לחורף - דווקא רגע לפני הקיץ. תופעה דומה מתרחשת גם בארה"ב בעקבות התפרצות של אחד הנגיפים המשמעותיים שגורמים לתחלואה כזו.
קראו עוד:
על תחילת ההתפרצות דיווחנו לפני כחודש וחצי: עם ההקלות, פתיחת הסגרים ואישור משרד הבריאות לא לעטות מסכה במרחבים פתוחים, החל גל הדבקות מסיבי בנגיפים ובחיידקים הגורמים לשיעול. למרפאות ולחדרי המיון הגיעו פניות רבות עם תלונות על חום גבוה, שיעול, הקאות ושלשולים. מרבית המקרים יוחסו לווירוסים שונים. בשבוע האחרון חלה החמרה משמעותית, עם גל של תחלואה נגיפית וחיידקית.
אנטיביוטיקה לא תעזור
דו"ח עדכני של משרד הבריאות מחזק את התמונה ומאשר שחלה עלייה במספר הביקורים במחלקות הילדים בבתי החולים של שירותי בריאות כללית בשל דלקת ריאות, וכן עלייה חדה באחוז הביקורים במיון ילדים בקרב תינוקות בני שנתיים ומטה בשל ברונכיוליטיס – דלקת ריאות ויראלית. אחוז הביקורים מצוי מעל הממוצע הרב-שנתי.
מדגימות שנלקחו ממאושפזים בבתי החולים בישראל, ניכרת עלייה במספר הדגימות החיוביות לנגיף ה-RSV, הגורם לדלקת ריאות, כשמספר הדגימות החיוביות גבוה מהצפוי לעונה. מדובר בנגיף האופייני לחורף, והוא מסוכן במיוחד לתינוקות בני פחות משנתיים, ובעיקר לפגים.
דו"ח עדכני של משרד הבריאות מאשר שחלה עלייה במספר הביקורים במחלקות הילדים בבתי החולים של כללית בשל דלקת ריאות, וכן עלייה חדה באחוז הביקורים במיון ילדים בקרב תינוקות בני שנתיים ומטה בשל ברונכיוליטיס – דלקת ריאות ויראלית
גם בארה"ב היו דיווחים השבוע על התפרצות של הדבקות בנגיף ה-RSV. רופאים התבקשו להעביר בדיקת קורונה כל אדם הסובל משיעול, ואם התוצאה שלילית, לבצע בדיקה לאיתור נגיף ה-RSV, שגם הוא מתפשט במהירות.
בהיותו וירוס, נגיף ה-RSV אינו מושפע מאנטיביוטיקה, והדרך היחידה להתגונן מפניו היא באמצעות חיסון, הניתן לרוב לפגים. שאר האוכלוסייה יכולה להתחסן נגדו רק באופן פרטי, כשעלות החיסון מגיעה לאלפי שקלים.
אבל לא רק החיידקים והנגיפים תורמים לתסמינים השונים: הסרת המסכות תרמה להחזרת תופעות האלרגיה המתבטאות באדמומיות בעיניים, בנזלת, בשיעולים או קוצר נשימה.
מה אפשר לעשות?
ראשית, להירגע. השיעול הוא תופעה טבעית ותקינה של הגוף. לא נחנקים ממנו. אם אין חום גבוה, והמצב הבריאותי הכללי הוא תקין, ללא הקאות, כנראה מדובר במחלה ויראלית. בעידן הקורונה, כל תסמין של הצטננות מעורר חשד להדבקה בנגיף COVID19, ולכן יש לבצע בדיקת קורונה. אם מתברר שמדובר במחלה ויראלית כלשהי, אנטיביוטיקה לא תשפיע, ולכן הטיפול העיקרי הוא "שמרני" ונועד רק להקל על השיעול.
הטיפול העיקרי הוא אינהלציות של סליין (מי מלח סטריליים) בריכוז גבוה של 7% או בריכוז נמוך יותר של 3%. מדובר בתמיסה סטרילית שמוסיפים לכוסית של מכשיר האינהלציה. האדים הנוצרים נשאפים לקנה הנשימה ולריאות, שם הם מגבירים את הלחות, מרככים את הכיח הצמיגי ומסייעים להוצאתו באמצעות השיעול מהריאות ומקנה הנשימה החוצה. הלחות גם מקילה על הנשימה.
במקרה שמופיע חום גבוה, מעל 38.5 מעלות, הנמשך יותר מ-48 שעות ברציפות, ויש גם קוצר נשימה או הקאות מרובות, יש צורך בצילום חזה כדי לדעת אם מדובר בדלקת ריאות, ואז יש לקחת אנטיביוטיקה
אינהלציה של סליין ניתן לבצע מדי שעה, לפי הצורך. יש למלא כשני מ"ל של סליין בכוסית, להפעיל את המכשיר ולהצמיד את המסכה לפה. על פי ההנחיות, במקרה של קורונה לא משתמשים באינהלציות מחשש להדבקה. אפשר להוסיף לטיפול גם סירופ מכייח (דוגמת מוקוליט), אבל אין הוכחות חד-משמעיות שסירופים אלה מביאים להקלה משמעותית.
במקרה שמופיע חום גבוה, מעל 38.5 מעלות, הנמשך יותר מ-48 שעות ברציפות, ויש גם קוצר נשימה או הקאות מרובות, יש צורך בצילום חזה כדי לדעת אם מדובר בדלקת ריאות, ואז יש לקחת אנטיביוטיקה.
כיצד ניתן להתגונן מפני השיעול?
- יש להישאר בבית ולהזמין בדיקת קורונה.
- למרות ביטול החובה לעטות מסכה: אם אתם משתעלים ונמצאים במרחב הציבורי, כדאי לעטות מסכה כדי להגן על אלה שסביבכם.
- יש להקפיד על היגיינה מרבית: שימוש בג'ל אלכוהול מחטא לאחר מגע עם הפרשות (נזלת, שיעול) וביקור בשירותים וכן חיטוי צעצועים, ידיות ושלט רחוק. יש להשתעל לשרוול או לממחטה חד-פעמית ולהתרחק מאנשים בריאים.
- הדרך הטובה ביותר להתגונן היא באמצעות חיסון נגד חיידק הפנאומוקוק הגורם לדלקת ריאות.
מתי יש צורך בבדיקת רופא דחופה?
- אם יש חום של יותר מ-38.5 מעלות במשך שלושה ימים רצופים.
- אם הנשימה מהירה מהרגיל (יותר מ-40 נשימות בדקה אצל תינוק; יותר מ-20 נשימות בדקה אצל ילד).
- אם משתמשים בשרירי עזר בעת הנשימה: הנחיריים מתרחבות, הצלעות בולטות.
- אם יש הכחלה סביב הפה הנראית היטב גם באור לבן חזק.
- אם מקיאים יותר משלוש פעמים ביממה.
- אם יש חוסר הכרה וישנוניות יתר.