חשיפה: שתי נשים נאלצו לעבור השתלת ריאות לאחר שפיתחו מחלת ריאות קשה, שנגרמה ככל הנראה בגלל דליפת סיליקון משתלים להגדלת שדיים. בתוך כך, נשים שהגדילו את החזה חוזרות כעת בחשש למרפאות ודורשות להוציא את השתלים מחשש למחלות. הסיפור המלא יתפרסם מחר במוסף "7 ימים".
שתי הנשים שעברו השתלת ריאות, בשנות ה-40 לחייהן, היו בריאות לחלוטין ולא סבלו ממחלות רקע. הן פיתחו אי-ספיקת ריאות חמורה ונזקקו כל אחת להשתלה של שתי ריאות. הראשונה הושתלה לפני כשנה וחצי. השנייה רק לפני חודשיים. בבדיקות שנערכו להן בבית החולים בילינסון, בו טופלו, התגלה כי שתלי הסיליקון של שתיהן היו קרועים, והסיליקון דלף לתוך גופן.
"מדובר במצב שדווח בספרות הרפואית, שבו הסיליקון שדולף מהשתל עלול להגיע ממחזור הדם או מקשרי הלימפה לריאות בצורת תסחיפים ולצלק אותן", מסביר מנהל מערך הריאות בבילינסון, פרופ' מרדכי קרמר. "אפשרות אחרת לפגיעה היא כתוצאה מתגובה של מערכת החיסון של הגוף לחומר שדלף. בשני המקרים, הצטלקות הריאות מונעת אפשרות מהחמצן להיכנס פנימה. ברוב המקרים לא ידוע מה גורם למחלה, אבל במקרה של שתלי סיליקון וחשד לדליפה אנחנו בהחלט מקשרים בין שני הדברים, למרות שאין הוכחה מוחלטת. מקרים של הרס מוחלט של הריאות בהקשר הזה הם קשים ונדירים".
שתי הנשים סבלו משיעול ומקוצר נשימה שהלך וגבר, ושתיהן נזקקו לחמצן במשך תקופה ארוכה. שתיהן נותחו להוצאת השתלים על פי הנחיית הרופאים. עם הירידה בתפקודי הריאות עברו שתיהן השתלת ריאות, ניתוח מורכב ומסוכן המתבצע בחולים הסובלים ממחלת ריאות סופנית, שתוחלת החיים שלהם קצרה. שיעור ההישרדות שנה לאחר הניתוח עומד על כ-80 אחוז. בילינסון הוא המרכז הארצי שבו מתבצעות השתלות כאלה.
לאור הפרסומים האחרונים בעולם לפיהם שתלי סיליקון עלולים להיות קשורים לשורה של בעיות בריאותיות, ממחלות אוטואימוניות (שבהן מערכת החיסון תוקפת את הגוף) ועד סוג נדיר של סרטן, עברו בשבועות האחרונים עשרות נשים בישראל ניתוחים להוצאת השתלים מחזן. סקר שערך האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית מגלה כי רוב הכירורגים העוסקים בתחום סבורים כי יש קשר סיבתי בין מחלות לשתלי סיליקון. "אנו קשובים לדאגות ולטענות העולות לגבי קשר אפשרי בין שתלי הסיליקון לתחלואה", אומר ד"ר מאיר כהן, יו"ר האיגוד. "מנגד, עדיין אין בסיס מדעי מוצק לקשר כזה. לכן הקמנו ועדת מומחים שתפעל בבית החולים שיבא, שם תקבל כל פונה ייעוץ מטובי המומחים בתחום, ואם צריך תופנה לבדיקות נוספות".
האיגוד לכירורגיה פלסטית הקים ועדה שתבחן את הקשר בין הממצאים לתלונות הפונות. לפרטים נוספים ניתן לפנות למייל info@plasticsurgery.org.il