אמצעי המיגון מפני נגיף הקורונה הובילו כנראה גם לירידה בזיהומים נשימתיים בקרב ילדים ומבוגרים: נתונים שהגיעו ל-ynet מבתי החולים והקופות מכבי וכללית, מצביעים על ירידה דרמטית בפניות בשל תחלואה זיהומית, הן לחדרי המיון והן לקופות ולשרותי האונליין, בחודש מאי של שנת 2020 לעומת אותו החודש בשנים קודמות. ירידה ניכרת גם בתסמיני אלרגיה.
באמצע חודש אפריל, ובאיחור של חודש, הכריז משרד הבריאות על חובת עטיית המסכות, בעקבות התפרצות הקורונה והלחצים הכבדים שהופעלו על המשרד להורות על המיגון הנדרש. הנסיון במזרח הרחוק, שם הורו על אמצעי המיגון שכללו גם הקפדה על חיטוי ידיים ומשטחים וריחוק חברתי, הצביע על ירידה משמעותית בהדבקות בנגיף הקורונה.
במקביל לכניסתן לתוקף של ההנחיות לעטיית מסכה במרחבים הציבוריים והטלת הקנסות, נצפתה ירידה משמעותית בתחלואה בקורונה. אך נראה, שאמצעי המיגון הובילו לא רק למיגור הקורונה, אלא ככל הנראה גם למניעת תחלואה זיהומית אחרת, ומניעת תופעות אלרגיה. בניגוד למקרי תחלואה אחרים, לא ניתן להסביר ירידה זו באמצעות החשש מפני ההגעה למיון ולמרפאות, המאפיין את התנהלות הציבור בזמן מגפת הקורונה. זאת משום שגם מנתוני הפניות למוקד הטלפוני של מכבי שירותי בריאות, חלה ירידה משמעותית בפניות בשל חום, קוצר נשימה, שיעול וכאבי גרון.

4 צפייה בגלריה
חזרה ללימודים ילדים מסכה
חזרה ללימודים ילדים מסכה
עטיית מסכות בבתי הספר: ככל הנראה מפחיתה זיהומי נשימה
(נחום סגל)
נתונים שנאספו מחדרי המיון של שרותי בריאות כללית, מצביעים אף הם על ירידה משמעותית בשיעור התחלואה הזיהומית בדלקות ריאות, הן בילדים והן במבוגרים, הרבה מתחת לממוצע הרב שנתי. על פי נתוני הפניות למרפאות מכבי שרותי בריאות, חלה ירידה בשיעור התלונות בשל זיהומים בדרכי הנשימה העליונות, משיעור של כ-50 פניות לכל 10 אלף תושבים, לשיעור של כ-5 לכל 10 אלף תושבים. ירידה משמעותית נצפתה גם בשיעור הפניות עקב דלקות ריאות, מכ-10 לפחות מ-2 מקרים לכל 10 אלף תושבים.


רופאים בכירים מבתי החולים ברחבי הארץ, בצפון במרכז ובדרום, אישרו כי אכן חלה ירידה משמעותית בשיעור הפניות לחדרי המיון, ירידה בשיעור האישפוזים וירידה גם בתלונות על תופעות אלרגיה כמו אסתמה וסטרידור, שייתכן שנמנעים גם באמצעות עטיית מסכה, החוסמת את גורמי האלרגיה כמו אבק או נגיפים.
"אין ספק שמסכות הפנים והחיטוי מונעים הדבקות", אומרת ל-ynet ד"ר דנה קרופיק, מומחית לרפואה דחופה בילדים ומנהלת חדר המיון במרכז הרפואי זיו בצפת. "ברור שהסגר בעצמו מנע הדבקות, אבל הילדים כבר חזרו לגנים ולבתי הספר, ושיעור ההדבקות נותר נמוך".
"הילדים לומדים מגיל קטן לשטוף ידיים אחרי שימוש בשירותים, לא לגעת בפנים, לא לגעת במשטחים ציבוריים, לחטא ידיים מפעם לפעם. ההורים בעצמם שומרים על ההיגיינה של בני הבית, וגם מקומות ציבוריים מקפידים על חיטוי. זה יישאר איתנו לשנים ארוכות, ועשוי להוביל לירידה משמעותית בתחלואה בחודשים הקרובים ואפילו בחורף הקרוב".