צעד נוסף במאבק נגד הקורונה: אוניברסיטת אוקספורד בשיתוף חברת "אסטרהזניקה" מפרסמת השבוע במגזין "לנסט" ממצאים ראשונים ומעודדים מהשלב הראשון בסדרת הניסויים של החיסון החדש נגד הקורונה. מתוצאות הניסוי הקליני הראשון עולה כי החיסון נמצא יעיל במטופלים בריאים, ויוצר הגנה כפולה נגד נגיף הקורונה, שעתידה, על פי ההערכות, להגביר את הסיכוי להגנה ארוכת טווח נגדו. הממצאים פורסמו היום בגליון החדש של כתב העת הרפואי the Lancet.
הניסוי הראשון של אוניברסיטת אוקספורד כלל עד כה 1,077 איש, והראה כי החיסון נגד קורונה גרם לעלייה משמעותית ברמת הנוגדנים הספציפיים נגד קורונה, ובנוסף הוביל ליצירת תאי דם לבנים מסוג T, האמונים במערכת החיסון על השמדת נגיפים ופולשים. על פי ההערכות, השילוב הזה יוצר לא רק הגנה מפני הדבקה, אלא גם יסייע להשמדת הנגיפים שכבר הדביקו את האדם.
החיסון של אוקספורד, שקרוי AZD1222, מבוסס על גרסה מוחלשת של נגיפים הגורמים לתסמיני הצטננות בשימפנזים, יחד עם החומר הגנטי של אחד מחלבוני נגיף ה-COVID19. מהניסויים עד כה עלה כי הנבדקים לא פיתחו תופעות לוואי חמורות.
לאחר השלב השלישי והאחרון של הניסוי בחיסון, הבוחן הן את בטיחותו והן את יעילותו, יתחיל הייצור ההמוני. תחילה יינתן החיסון לאוכלוסיות בסיכון גבוה, הכוללות קשישים ועובדי בריאות, ולאחריהם יחל החיסון של אוכלוסיות נוספות. בריטניה כבר הודיעה שהזמינה 100 מיליון תרכיבים של החיסון שינתן בשתי מנות.
"אנחנו מקווים שהחיסון יגרום למערכת החיסון לזכור את וירוס הקורונה, כך שתהיה הגנה ממושכת נגדו", אמר ראש צוות החוקרים, פרופ' אנדרו פולרד מאוניברסיטת אוקספורד, "עם זאת, נדרש מחקר נוסף כדי שנוכל להעריך במדויק את מידת ומשך ההגנה מהחיסון".
המרוץ לחיסון: תמונת מצב עולמית
החיסון של אוקספורד הוא אחד מתוך למעלה ממאה חיסונים שנמצאים בשלבים שונים של פיתוח ברחבי העולם, בצל התפשטות נגיף הקורונה, שהדביק עד כה קרוב ל-14 מיליון בני אדם ברחבי העולם, והביא למותם של כמעט 600 אלף איש.
בשבוע שעבר פרסמה חברת מודרנה האמריקנית את תוצאות השלב הראשון של החיסון מתוצרתה, שהראה כי הוא בטוח לשימוש, וגרם לעלייה גבוהה ביותר של נוגדנים נגד קורונה בגופם של המתנדבים בניסוי, אף מעבר למצופה. החברה החלה בשלב השלישי והאחרון לניסוי בחיסון, וגם היא מצפה להתחיל בייצור המוני של תרכיבים במהלך החודשים ספטמבר ואוקטובר, במקביל להגשת בקשות אישור הרשויות.
החיסון החדש של מודרנה הקרוי mRNA-1273 הוא חיסון מסוג RNA שליח: עם כניסתו לגוף הוא "מבטל" את היכולת של נגיף הקורונה לחדור לתאי הגוף. ה-RNA השליח המדובר, מונע היווצרות של חלבון הקרוי Spike הנחוץ לשם היצמדות וירוסי הקורונה לתאי הגוף, וכך למעשה מונע את ההדבקה ומאפשר למערכת החיסון להשמיד את הנגיפים הקיימים, מבלי שיגרמו למחלה.
חברת CanSino הסינית היא השלישית שנמצאת בשלבים המתקדמים ביותר לייצור החיסון נגד קורונה, וגם היא מצפה להתחיל בייצור המוני של תרכיבים לקראת תחילת השנה.
החיסון של CanSino קרוי Ad5-nCoV, וגם הוא גורם לגוף לייצור נוגדנים המנטרלים את נגיף הקורונה ומונעים ממנו להדביק את תאי הגוף. בחברה צופים כי לקראת שנת 2021 יצליחו ליצור כ-100 מיליון תרכיבי חיסון. לאור העובדה שמדובר בחברה סינית, יש להניח שהראשונים שיזכו להתחסן יהיו תושבי סין.
ענקית התרופות פייזר (יצרנית הוויאגרה) יצרה את החיסון BNT162 המכיל חלבונים שונים שכשמוזרקים לגוף, גורמים לו "לחשוב" שמדובר בנגיף קורונה אמיתי, ולייצר נגדו נוגדנים שינטרלו את הנגיף. בחברה נערכים להתחיל בשלב הראשון והשני של הניסויים בשבועות הקרובים. להערכת החברה, עד סוף שנת 2020 יצליחו לייצר מיליוני מנות חיסון, ומאות מיליוני תרכיבים במהלך שנת 2021.
גם חברת התרופות ג'ונסון אנד ג'ונסון נערכת לייצור המוני של חיסונים. בחברה פיתחו את התרכיב AD26 והיא מתכננת להתחיל בשלב הראשון של הניסויים הקליניים בבני אדם מאוחר יחסית – בחודש ספטמבר הקרוב. בחברה טוענים כי ברבע הראשון של שנת 2021 יצליחו לייצר 600 עד 900 מיליוני מנות חיסון, וכי עד סוף שנת 2021 יצליחו לייצר מעל מיליארד חיסונים בשנה.
האחרונה במרוץ מבין החברות המתקדמות בפיתוח היא יצרנית התרופות והחיסונים הצרפתית סאנופי שעובדת גם היא על חיסון בשיתוף חברת GSK, ודיווחה כי הניסויים בבני אדם יחלו בחודשים הקרובים. שיתוף הפעולה ישתמש בטכנולוגיית האדג'ובנט הייחודית של GSK למצבי פנדמיה, שתסייע להגביר את התגובה החיסונית של החיסון ואף תאפשר ייצור כמויות גדולות יותר ממנו. סאנופי היא יצרנית חיסונים ותיקה, ומתפארת ביכולתה לייצר 100 עד 600 מיליוני מנות עד סוף השנה הנוכחית. בחברה מעריכים שיגיעו לייצור של מיליארד מנות במהלך 12 החודשים הבאים.