התקדמות משמעותית בחיסון הישראלי נגד קורונה: עשרות ישראלים כבר קיבלו את החיסון בבתי החולים הדסה עין כרם ושיבא, אף אחד מהם לא סבל מתופעות לוואי משמעותיות. בעוד מספר שבועות יתחיל השלב השני, ואם לא יהיו הפתעות חריגות – ייתכן והחיסון יהיה מוכן בקיץ הקרוב.
השלב הראשון של החיסון החל לפני כשבועיים בבתי החולים הדסה עין כרם ושיבא, בכל אחד מהם יחוסנו כ-40 ישראלים. עד כה דווחו תופעות לוואי קלות וחולפות תוך מספר שעות, שכללו עליית חום, אדמומיות וכאב במקום ההזרקה. מצבם של כל הנבדקים טוב מאוד, והם ממשיכים במעקב צמוד ובדיקות כל העת ולאורך החודשים הקרובים.
בבית החולים הדסה קיבלו עד כה את החיסונים 23 משתתפים בשנות העשרים עד 50 לחייהם. הם מדווחים לצוות הדסה על תחושותיהם מדי יום באפליקציה ייעודית ובשיחות טלפוניות, ומגיעים אחת לשבועיים לבדיקות רפואיות ובדיקות דם. במהלך השבוע הקרוב יחוסנו עוד כ-10 משתתפים ולאחריו עוד שבעה.
כאמור, בעוד מספר שבועות יחל השלב השני של הניסוי, בו יצטרפו בתי החולים אסף הרופא, מאיר ואסותא. במהלך שלב זה יקבלו את החיסון 2,000 ישראלים בגילאי 18 עד 85, כולל כאלה בעלי מחלות רקע כרוניות שיסכימו להתנדב לניסוי.
סוד הפיתוח הישראלי: נגיף הקופים
החיסון שפותח במכון הביולוגי נגד נגיף הקורונה מורכב מהנגיף סטומטיטיס וזיקולרי, VSV, השייך למשפחת וירוסים שגורמים למחלות בבעלי חיים. עם זאת, נדיר שהנגיף גורם לזיהום בבני אדם. נגיפי VSV משמשים רבות כפלטפורמה לייצר מגוון חיסונים.
כדי לייצר את החיסון, משנים המדענים את החלבון VSV-G הנמצא בנגיף ה-VSV, ומשמש כפלטפורמה ויראלית. חלבון זה של הווירוס המהונדס ידוע כגורם המשמעותי ליכולת ההרסנית של הנגיף בגוף. כך, הופך הווירוס למעין "שלד" שיכול לשמש נשא של חלקיקי וירוסים אחרים שיגרמו לגוף "לחשוב" שמדובר בנגיף אמיתי, ייצרו נגדו נוגדנים שיישמרו בגוף, ויתקפו את הווירוס האמיתי במקרה של הדבקה.
במקרה הנוכחי, יצרו המדענים הישראלים יצור כלאיים שמכיל את הנגיף VSV המהונדס ממנו הסירו כאמור את חלבון G האלים, ובמקומו הוחדר החלבון S פרוטאין מנגיף הקורונה COVID-19. חלבון זה של נגיף הקורונה אחראי ליצירת תגובה חיסונית, ולמעשה גורם לגוף לחשוב שמדובר בהדבקה בנגיף האמיתי. כתוצאה מכך, הנגיף המהונדס לא גורם למחלה, אך גורם לגוף לייצר נוגדנים – ובכך לחיסון הגוף כנגד קורונה.
על מי נבדק החיסון לפני השלב הקליני בבני אדם?
הניסויים בחיסון הישראלי בוצעו על בעלי חיים שונים. תחילה על אוגרים מסוג סורי זהוב, ועל בעלי חיים נוספים, בהם ארנבים וחזירים. לרוב, בשלב הסופי ולפני שחיסון משוחרר לשימוש בבני אדם, מתבצע ניסוי בפרימטים, כלומר בעלי חיים ממשפחות הקופים, הקרובים ביותר לבני האדם. עם זאת, במכון טרם פרסמו נתונים על שלב הזה.
מה היו תוצאות הניסוי?
לאחר שיוצר החיסון שמכיל את שלד הנגיף VSV וחלבון S מנגיף הקורונה, הוא הוזרק לאוגרים מסוג סורי זהוב בני 6 עד 7 שבועות. 20 עד 25 ימים לאחר שחוסנו האוגרים, הם הודבקו בנגיפי הקורונה. ב-11 הימים הבאים, נבדקו האוגרים יום אחר יום, בסיום הורדמו ועברו נתיחה לבדיקת רמת הנוגדנים בדמם ואת ריכוז הנגיף שנותר בגופם.
הממצאים שהשוו בין קבוצת האוגרים המחוסנים לקבוצת אוגרים חולי קורונה שלא חוסנו - היו מדהימים: בדיקת הדם אצל האוגרים המחוסנים הראתה עלייה ברמת הנוגדנים נגד קורונה. בדיקת הריאות תחת מיקרוסקופ הראתה שנגיף הקורונה אצל האוגרים המחוסנים לא גרם לנזק, ואף לא נמצאו שרידי נגיפים ברקמות הריאה. ממצא זה הוא אולי המשמעותי ביותר, שכן הריאות הן אתר הפגיעה המרכזי של נגיף הקורונה.
החוקרים בדקו לא רק את יעילות החיסון בהגנה מפני נגיף הקורונה אלא גם את בטיחותו. הממצאים הראו כי האוגרים המחוסנים היו פעילים, שמרו על משקל גוף תקין, וכאמור החלימו במהירות תוך 5 ימים בלבד מרגע ההדבקה.
מדוע חשוב שיהיה חיסון ישראלי?
חברות רבות בעולם עובדות במרץ על פיתוח החיסון לקורונה, כשבשלבים המתקדמים ביותר נמצאות מודרנה ופייזר האמריקניות, אוניברסיטת אוקספורד, החיסונים הסיניים והחיסון ספוטניק 5 הרוסי.
למרות שישראל חתמה על חוזי הספקה עם החברות, מרבית החיסונים יינתנו תחילה לתושבי המדינות בהן פותחו. לכן חשוב שלישראל תהיה היכולת לייצר חיסונים לעצמה, כך שהם יינתנו בהספק הייצור הגבוה ביותר לישראלים.
מה הסיכוי שהחיסון יצליח בבני אדם?
נגיף הקורונה לא מפסיק להפתיע את עולם הרפואה, ולמרבה הצער, רוב מעלליו עדיין נסתרים. עם זאת, על סמך התצפיות עד כה בשלב הפרה-קליני על בעלי חיים, נראה שהחיסון מוביל להגנה טובה מאוד נגד נגיף הקורונה, וליצירת הנוגדנים ותאי ה-T הדרושים.
מאחר שלמכון הביולוגי ניסיון רב בפיתוח חיסונים, יש להניח שהחיסון יוביל להגנה טובה, שתימשך ככל הנראה למשך כשנה. לפיכך, יהיה צורך להתחסן מחדש נגד קורונה בכל שנה.