פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית מ- 2018, מומחה למילדות, גניקולוגיה והריון בסיכון, לשעבר יו"ר החברה הישראלית לרפואת האם ומנהל חטיבת נשים ויולדות בקפלן במשך למעלה משני עשורים, בשיחה בוועידת "האנשים של המדינה - ועידה בתנועה" של ynet ו"ידיעות אחרונות", שמתקיימת היום (ב'), על השנה של מערכת הבריאות.
מה אתה שומע מהקולגות שלך לגבי נשים בהיריון והחשש להתחסן?
"אנחנו רואים בבתי החולים עלייה במספר היולדות שמתאשפזות עם קורונה קשה. בבית חולים שאני עובד בו היום, קפלן, יש שתי יולדות מונשמות אחרי שעברו ניתוח קיסרי וישנם בתי חולים נוספים כמו בילינסון ואיכילוב, שיש בהם יולדות במצב קשה וחלקן גם על אקמו.
"הבעיה בהיריון היא בעיה מאוד מורכבת בעיקר בטרימסטר שלישי. צריך לזכור שאישה בהיריון גם אם יש לה דלקת ריאות רגילה, לא דלקת ריאות מקורונה, היא בסכנה יותר גדולה מאשר אישה לא בהיריון.
"אם בתחילת התהליך של הקורונה לא ראינו כל כך הרבה מקרים וחשבנו שהקורונה היא מסוכנת לאישה בהיריון, הרי היום מבינים אחרת. יש לזה שתי סיבות עיקריות:
1. מערכת החיסון של אישה בהיריון היא ירודה יותר מאשר אישה לא בהיריון.
2. לקראת הטרימסטר השלישי יש שינויים פיזיולוגיים, שבעצם הסרעפת עולה כלפי מעלה, נפח הריאה יורד ויש פה סכנה בריאותית אמיתית".
יכול להיות שהגמגום ששמענו ממשרד הבריאות בשבועות האחרונים בנוגע לחיסון, גרם לבלבול בקרב הנשים והעלה את רמת החשש שלהן מפני החיסון?
"אני בהחלט חושב שזה גרם קצת לבלבול אבל זה קרה בכל העולם. כל העולם התלבט האם לחסן נשים בהיריון וצריך להגיד פה את האמת. נשים בהיריון לא נבדקו במחקרים של מודרנה ופייזר אבל מדובר בחיסון חדש, שאין בו וירוס ולא חלקיקי וירוס.
"בכל מקרה, אישה בהיריון מקבלת שני חיסונים בזמן היריון, לא בתקופת קורונה, אחד נגד שעלת והשני נגד שפעת. היא מקבלת וירוס מומת. פה בגלל טכנולוגיה חדישה ומהפכנית היא לא מקבלת וירוס בכלל ולא חלקיקי וירוס, כך שאי אפשר לחלות בווירוס".
אז ניתן לומר במאה אחוז שהחיסון בטוח לנשים בהיריון?
"אני טוען שהחיסון הזה הוא בטוח בהיריון משום שמדובר במולקולת MRNA שעושה את תפקידה ומתפרקת מיד. ליתר ביטחון אנחנו ממליצים לקבל את החיסון אחרי הטרימסטר הראשון. לא בגלל שאנחנו חושבים שזה עושה נזק, אלא כי בטרימסטר ראשון יש יותר הפלות, יותר הריונות שלא מתפתחים. לכן אנחנו מעדיפים לדחות את זה לאחר הטרימסטר הראשון.
"אני אומר באופן ברור שמומלץ שכל אישה תבצע את החיסון לפני שהיא נכנסת להיריון או בזמן ההיריון, כי רוב הסיבוכים מגיעים לקראת הטרימסטר השלישי, ואז חוסר חיסון עלול להוביל לסכנת חיים, כמו במקרה שאירע השבוע בהדסה".
בתחילת משבר הקורונה נראה שהרופאים והאחיות היו בחזית, היו גיבורים. מה המצב מבחינתך כרגע, אתה חושב שהציבור עדיין רואה בכם גיבורים או שהמצב קצת השתנה?
"בתחילת הקורונה עמדנו בחזית מאבק מול פנדמיה בלתי מוכרת ובלתי ידועה. הראינו שהרפואה בישראל היא בין המתקדמות בעולם.
"בבתי החולים טיפלו במקרים הקשים ביותר. בתחילת הדרך גם לא היה לנו מיגון, הרופאים והצוותים הרפואיים היו בסכנת הדבקה כי לא היו מסכות. כל העולם קנה מסין את המסכות והיה קשה להשיג את המסכות. בהסתדרות הרפואית התגייסנו ודיברנו עם חברות שיקנו מסכות וירכשו עבורנו מסכות כדי שנוכל לעזור לרופאים בשטח.
"אני מאמין שהציבור הישראלי מבין שבסופו של דבר הרופאים והרפואה הם דבר מאוד חשוב במדינת ישראל וחשוב להשקיע במערכת הבריאות וברופאים כדי שבמבחן הבא נוכל לעמוד לשירותכם כפי שעמדנו במקרה הזה".
אחד הנושאים המרכזיים שאתה מטפל בהם, זה הההסכם הקיבוצי של הרופאים. כרגע אנחנו יודעים שאין שיחות עם משרד האוצר. איך ההסכם החדש ייראה, והאם אתה יכול להתחייב שתורנויות המתמחים יקוצרו?
"ההסכם הקיבוצי האחרון היה לפני 10 שנים, ודאי שאנחנו רוצים להתחיל שמו"מ לקראת ההסכם הקיבוצי הבא.
"אנחנו מודעים למצב של המשק ולמצב הכלכלי במשק, אנחנו יודעים כרגע שאין תקציב מדינה, לכן אנחנו בהמתנה. אנחנו בהחלט מעוניינים להגיע להסכם קיבוצי.
"בהסכם הקיבוצי הקרוב אנחנו רוצים לשפר את תנאי עבודתם של הרופאים, ונדון בנושא של שעות עבודת הרופא. שינוי שעות העבודה ושינוי שעות העבודה של המתמחים".