יולי-אוגוסט הם חודשים של פרידות. יש יותר מעברי דירה, בגלל המסגרות והרצון לא להעביר באמצע השנה את הילדים. הילדים נפרדים מהחברים ועוברים לגן או לבית ספר אחר. לפעמים הם חווים פרידה לראשונה בחייהם, ובכל מקרה הם חווים פרידה קצת אחרת ממה שהם מכירים. פרידה שתהפוך לשגרת החיים שלהם.
כדי שילד יסתגל לפרידה בצורה טובה חשוב להכין אותו לפרידה, ללמד אותו להיפרד מכם ולנהל את הפרידה בצורה נכונה. כך תעשו זאת, שלב אחר שלב.

להכין את הילד לפרידה

חשוב מאוד להכין את הילד שלכם לפרידה. הכנה רגשית חשובה בכל גיל, היא נותנת לילד ביטחון. הוא יודע שאפשר לסמוך עליכם. גם אם השיחה הזו קשה לכם עשו מאמץ לספר לו ביחד ולהציג לו חזית אחידה.
3 צפייה בגלריה
ילד
ילד
הסבירו מה הולך להיות ותנו להם לעכל את הבשורה
(צילום: shutterstock)
תספרו לו שיהיו לו שני בתים ואיפה יהיו הבתים שלו, ותראו לו את הבית החדש. תנו לו שבוע-שבועיים לעכל את הבשורה כשאתם עדיין בבית. כך אתם משדרים לו שאתם ממשיכים להיות ההורים שלו וגם מתקשרים זה עם זו למרות שאתם נפרדים.
תנו לו כמה שיותר מידע על איך יתנהלו החיים בשני בתים ואיך ייראה היום-יום שלו ותעדכנו אותו מראש על הימים שבהם יהיה עם אבא והימים שבהם יהיה עם אמא.
ילדים, צעירים בעיקר, מתבלבלים ושואלים את עצמם: מי בא לאסוף אותי היום? תכינו את הילד שלכם כל בוקר ותזכירו לו מי יבוא לאסוף אותו בסוף היום.

לאפשר לו להיפרד מהחברים

לפעמים הפרידה של ההורים מחייבת את הילדים להיפרד מהחברים ומהמסגרת החינוכית שבה הם לומדים. חשוב מאוד להכין את הילד שלכם מבעוד מועד במקרה כזה ולאפשר לו להיפרד מהצוות ומהחברים.
קראו עוד:
לפעמים מתוך הרצון לא להקשות על הילד, הורים מדלגים על השלב הזה ומספרים לילד על המעבר רק לאחר שהסתיימו המסגרות והקייטנות, וכך נוצר מצב שהוא לא יכול להיפרד באמת, דבר שמאוד יקשה עליו בהמשך. ולכן, חשוב שתעדכנו את הצוות החינוכי מבעוד מועד ותאפשרו לו להיפרד. קל יותר לפתוח דף חדש אחרי שסוגרים את הישן.

ללמד את הילד להיפרד מכם

יש ילדים שרגילים להיפרד מההורים, אם זה כשהם הולכים לעבודה או כשאחד ההורים נוסע לחו"ל, ויש ילדים שמעולם לא נפרדו מההורים או מאחד מהם. פרידה מההורים היא לא תהליך פשוט ולכן חשוב ללמד את הילד להתרגל לפרידה בהדרגה.
בשלב הראשון תעזרו לילד שלכם לפתח את היכולת שלו להיפרד מכם כשאתם עדיין בבית. תקבעו יום בשבוע שכל אחד מכם יוצא משעות אחר הצהרים והרגילו אותו לאכול עם כל אחד מכם בנפרד, להתקלח וללכת לישון, כשכל פעם הורה אחר משכיב אותו לישון והשני לא נמצא בבית.
גם אם קודם היה הורה אחד קבוע שהיה אחראי על ההתארגנויות בשעות הערב ולפני השינה - עשו זאת. כך הילד שלכם יתרגל להיות עם כל אחד מכם בנפרד, בעודכם בבית.
3 צפייה בגלריה
צעצועי אמבטיה
צעצועי אמבטיה
כדאי שכל אחד מההורים יעשה עם הילד טקסי שינה
(צילום: shutterstock)
גם אם קשה לו להיפרד מכם אל תוותרו על פרידה ואל תיעלמו לו. היעלמות של הורה עומדת בבסיס חרדת הפרידה (או חרדת הנטישה כמו שאתם אולי מכירים אותה) והיעלמות פתאומית פוגעת בתחושת האמון של הילד. עדיף שילד יבכה כשקשה לו להיפרד מאשר יבין שאתם נעלמים ויתקשה לסמוך עליכם.
מומלץ לבנות טקס פרידה קבוע וקצר שחוזר על עצמו וכולל משפטים קבועים ("היום אתה עם אבא, אני הולכת וחוזרת מחר") ופעולות קבועות: לוקחים את התיק, חיבוק, נשיקה, משפט פרידה והולכים, ואל תשכחו לציין מתי תהיה הפעם הבאה שתיפגשו. שגרה וטקסים קבועים נותנים לילד ביטחון והוא יודע למה לצפות.

לנהל את תהליך הפרידה בהדרגה

הורים שמתגרשים מתכננים את הפרידה במשך זמן רב. הם מתכננים לפרטי פרטים איך ייראה היום יום, מתי הילדים יהיו אצלי מי, הם עוברים תהליך התאבלות על פירוק המשפחה ומתכוננים ליום של הפרידה הפיזית.
לילדים יש תהליך הסתגלות קצת אחר. הם לא עברו את כל אותם השלבים. הם מקבלים את הבשורה שבוע-שבועיים לפני המעבר הפיזי וזקוקים ליותר זמן לעכל את השינוי אולי הכי משמעותי בחיים שלהם.
אם הם לא רגילים להיות עם אחד מכם לבד, בעיקר אם הם צעירים מאוד, הרגילו אותם בהדרגה. בדיוק כמו שעושים בגן. בהתחלה לכמה שעות. בהמשך ליותר שעות בלי לינה, בהמשך עם לינה. עדיף שיתרגלו בהדרגה ובטוב מאשר עם התנגדות וקושי. זה אינטרס של שניכם.
תנו לילדים לדבר בטלפון עם ההורה שלא נמצא איתם בכל יום וגם כשהם מתגעגעים. התקשורת הרציפה חשובה ועוזרת למנוע את הפיצול הגדול שמתרחש עם הפרידה. כשילד יודע שהוא תמיד יכול לדבר עם אמא ועם אבא, הוא רגוע ובטוח יותר.
3 צפייה בגלריה
תנו לילדים לדבר עם ההורה השני - כל יום
תנו לילדים לדבר עם ההורה השני - כל יום
תנו לילדים לדבר עם ההורה השני - כל יום
(צילום: shutterstock)
ילדים צעירים עדיין לא מבינים שכשההורה הולך הוא גם חוזר. הם יכולים לחוות תחושה של נטישה. וכשיגיע היום ותיפגשו, הם לא ירצו לבוא. הם יכעסו עליכם. זו תגובה נורמלית וטבעית ולכן חשוב גם לא ליצור נתק ארוך מדי בין מפגש למפגש.
וכשהגעתם לבית החדש, תנו להם להרגיש בית. שגרה קבועה ומוכרת מאפשרת לילדים להרגיש בית, ארוחות סביב שולחן, שעות שינה קבועות, כל אלה יאפשרו להם להרגיש שהם בבית. בשני הבתים.
המעבר לשני בתים הוא שינוי גדול לילדים וגם להורים. ילדים מתקשים בזמן הפרידה ובעת המעבר מהורה להורה מסיבה אחת: אתם נותנים להם ביטחון והם פשוט לא רוצים להיפרד מכם. ככל שתבינו את הצורך שלהם ותעזרו להם להיפרד בהדרגה, הם יתרגלו ויסמכו עליכם ויבינו ששניכם נוכחים בחיים שלהם כל הזמן.
ואני מאחלת לכל מי שנמצא בימים של מעברים, הסתגלות מהירה, ושהפרידה תביא איתה גם התחלות חדשות ומרגשות.
הכותבת היא מדריכת הורים ומאמנת אישית וזוגית, מלווה הורים לפני, במהלך ואחרי גירושים ובפרק ב'