החיסון השלישי לקורונה בדרך לסיום הניסויים הקליניים: ישראל הפכה למדינה הרביעית שהחלה לחסן את אזרחיה נגד נגיף הקורונה, וכעת בארצות הברית מחכים לסיום השלב השלישי והאחרון בחיסון של חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון. זאת, לאחר שהופסקו הניסויים בחיסון בתחילת חודש אוקטובר בעקבות חולי לא מוסבר של אחד הנסיינים. לאחר כשבועיים הפסקה - גילו בחברה כי למקרה לא היה קשר לחיסון והמשיכו את הניסויים.
את החיסון המדובר פיתחה חברת יאנסן הבלגית, חברה בת של ג'ונסון אנד ג'ונסון, בשיתוף עם המרכז הרפואי בית ישראל דיקונס שבבוסטון. בשונה מהחיסונים של מודרנה ופייזר המושתתים על מולקולת ה-mRNA, החיסון של ג'ונסון אנד ג'ונסון משתמש ב-DNA של נגיף הקורונה, דבר המקנה לו כמה יתרונות משמעותיים לעומת המתחרות מודרנה ופייזר. עם זאת, יש לציין כי בשלב זה עוד אין הסכם להבאת החיסונים לישראל.
את החיסון פיתחה החברה לאחר שנים של מחקר על חיסונים המושתתים על נגיפים בשם אדנווירוסים. בחודש יולי השנה אושר החיסון הראשון שלהם נגד האבולה המבוסס על אותה שיטה, ובמקביל מתבצעים ניסויים בחברה אותה טכנולוגיה על מחלות אחרות כמו HIV וזיקה.
במקרה של החיסון לקורונה, נטלו חוקרי ג'ונסון אנד ג'ונסון נגיף בשם אדנוווירוס 26, אליו הוסיפו DNA מסונתז במעבדה, שבו קידוד לבניית חלבוני מעטפת דמויי מעטפת הקורונה. האדנווירוסים הם משפחה עצומה של נגיפים הגורמים לרוב לתסמיני הצטננות. החוקרים שינו את זן 26 של הנגיף, כך שלא יוכל להשתכפל בגוף ולגרום למחלה כלשהי.
ה-DNA שבחיסון של ג'ונסון אנד ג'ונסון הוא מולקולה עמידה יותר מה-mRNA של מודרנה ופייזר, והציפוי של האדנווירוס שבחיסון מגן על החומר ה-DNA. כתוצאה מכך, ניתן לאחסן את החיסון במקררי חיסונים רגילים, בטמפרטורה של 2 עד 8 מעלות ולמשך 3 חודשים.
איך החיסון עובד?
נגיף האדנו מוזרק לשריר הזרוע, מתקרב לתא השריר ונע לעבר גרעין התא, שם נמצא ה-DNA האנושי. האדנווירוס מהחיסון משחרר את ה-DNA שלו לתוך גרעין התא שאליו חדר וגורם לו לייצר חלבונים דמויי מעטפת הקורונה. כעת, משנוצרו חלבונים דמויי מעטפת הקורונה, הם נצמדים למעטפת התא. מערכת החיסון של גוף האדם משוכנעת שמדובר בנגיף קורונה אמיתי, מסתערת ויוצרת נוגדנים מנטרלים ותאי T. כעת, אם תתרחש הדבקה אמיתית, הנוגדנים ותאי ה-T יסתערו מיד על נגיף הקורונה, ינטרלו אותו ולא יאפשרו לו לחדור לתאי הגוף ולהשתכפל.
כאמור, החיסון של ג'ונסון אנד ג'ונסון נמצא בשלבים האחרונים של מחקר שלב 3 בו משתתפים 45 אלף איש, בריאים וחולים. הניסוי צפוי להסתיים בעוד כ-3 שבועות, ולאחר סיכום התוצאות הוא יוגש לאישור ה-FDA.
לפחות על פי התוצאות עד כה, נראה כי החיסון הוא בפרופיל בטיחות ויעילות גבוהים מאוד. בהתחשב בכך שהוא מצריך זריקה אחת בלבד, ותנאי איחסון פשוטים, ייתכן שהוא יהפוך את תמונת חיסוני הקורונה, יהפוך לאחד החיסונים המרכזיים בעולם כשהוא גובר על הבכורה של מודרנה ופייזר.