המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

חורף בריא לכפות הרגליים. מעט מאוד חודשי חורף יש לנו כאן בישראל אך רובנו מופתעים בכל פעם מחדש שהם כבר הגיעו. אמנם הטמפרטורות לא קיצוניות, הגשמים לא משאירים אותנו בבית והסופות די שקטות, אבל בכל זאת, יש תחומים בהם השילוב של הקור והיובש נותן אותותיו כמו העור בכף הרגל.
כף רגל בריאה חשובה במיוחד עבור בני הגיל השלישי. עור בוגר מייצר פחות שמן ואלסטין, מה שמשאיר אותו יבש ופחות גמיש. ללא טיפול קבוע, העקבים עלולים להתקשות, להיסדק או להיפגע.
לפניכם בעיות שכיחות בקרב בני הגיל המבוגר במיוחד בחורף, בכפות הרגליים - ואיך אפשר לטפל ולמנוע.
עוד במדור 60 פלוס:

2 צפייה בגלריה
לשמור על העור בכפות הרגליים במיוחד בגיל מבוגר
לשמור על העור בכפות הרגליים במיוחד בגיל מבוגר
לשמור על העור בכפות הרגליים במיוחד בגיל מבוגר
(צילום: shutterstock)

הסיבות לרגישות בעור הרגליים עם העלייה בגיל

שלמות העור בכף הרגל חשובה לבריאות הכוללת ולהרגשה טובה לכללותו של הגוף. רוב בעיות הרגלים נגרמות בשל עור יבש, לכן שמירה על לחות העור חשובה ביותר לשימור ולטיפוח כפות הרגלים. באשר לטיפול בכף הרגל חשוב ביותר לשמר מצב מיטבי קיים מאשר לטפל אחר כך בבעיות משום שהעור בכף הרגל אינו דומה לעור בשאר חלקי הגוף שלנו: הוא עבה יותר, אין בו בלוטות חלב ויש בו פי 3 בלוטות זיעה מאשר בכל שאר חלקי הגוף.
חשיבות שמירת העור שלם היא בשל כך שאם ישנם סדקים או פערים בין תאי הקרטין, המרכיבים את עילית העור, הלחות "תברח" והעור יתייבש ויגרום לבעיות כמו פטרת העור וזיהומים אחרים.
נוסף על כך, ככל שאנו מתבגרים, מצטרפות גם בעיות וסקולריות ופגיעה בכלי הדם הקטנים בכפות הרגליים, מה שיכול אף לתרום לתופעות של יובש ופגיעה במרקם העור. אובדן של רקמת חיבור, חילוף חומרים איטי ובעיות בזרימת דם מובילים לשינויים בעור כגון עור דק ועדין, עור יבש ומחוספס או אובדן של רקמה שומנית ולכן נמצא יותר זיהומים בעור, יבלות שטחיות ויבלות שרש על אזורי לחץ.

גרביים בחורף מגבירות את הבעיות

למרות שנדמה שכאשר הרגלים שלנו נתונות בגרביים, במיוחד בחורף כאשר נועלים נעליים סגורות יש פחות בעיות, הרי שיש לשים לב כי גרביים סינטטיות מגבירות בעיות כגון פטרת בעור וכן יש לשים לב שאנשים הסובלים מהזעת יתר והולכים עם נעלים סגורות במשך שעות רבות ביום, עלולים לסבול גם ממסרציה (מסרציה או רגלים שרויות – לכולנו זה קורה כאשר אנו נמצאים בבריכה או באמבטיה זמן רב).
העור מקבל מרקם ספוגי ומתקמט אבל כאשר מתאפשר לו להתייבש הוא חוזר לעצמו. במקרה של רגל מושרית בסביבה לחה יתפתחו זיהומים והעור, שלא מתאפשר לו להתייבש, עלול לפתח זיהומים פטרייתיים או אף פצעים.
כדי למנוע לחות יתר בכפות הרגלים חשוב לפחות פעם ביום לשטוף את כפות הרגלים עם סבון עדין ולנגב היטב בעיקר בין הבהונות, לגרוב גרבים מסיב טבעי כדי לאפשר ללחות להתנדף הרחק מהעור שלנו.

פטרת הציפורן: החורף מתאים לטיפול

בעיות ציפורניים נפוצות מאד בקרב האוכלוסייה הבוגרת יותר ובעיקר בגיל השלישי. ציפורניים קהות ומעובות, פטרת הציפורן, ציפורניים מורמות או מנוונות או מקומרות מאד.
החורף הוא זמן מעולה לטפל בפטרת הציפורן. למרות שיש תכשירים שעובדים טוב גם ללא הסרת לוחית הציפורן, הטיפול יעיל ומהיר יותר כאשר מסירים את הלוחית באזור הנגוע.
הפטרת "אוהבת" את הציפורניים שלנו כי הן מאפשרות לה סביבת מחייה טובה – לחות, 37 מעלות צלסיוס וקרטין, החומר ממנו בנויה הציפורן.
אם מסירים את הלוחית כל אלה נלקחים מהפטרייה בבת אחת מה שמאפשר טיפול קצר יותר ויעיל יותר.

ציפורן חודרנית: לא נוצרת בלילה

בכל הנוגע לציפורן חודרנית שנפוצה יותר בחורף בשל נעילת נעלים סגורות, חשוב לקנות נעלים רחבות באזור האצבעות.
ציפורן חודרנית לא נוצרת בין לילה ואחת הסיבות להופעתה היא נעילת נעלים צרות אשר מעוותות את צורת הציפורניים בבהונות.
הקפידו לגזור אחת לחודש את ציפורני הבהונות בצורה ישרה ולשייף את הפינות עם פצירה. יש חשיבות רבה להשארת קצה חופשי (פס לבן דק בקצה הציפורן) של לפחות 1-2 מ"מ כך הציפורן אינה יכולה לפגוע במיטת הציפורן בעת צמיחתה וליצור זיהום.
2 צפייה בגלריה
יובש קור חורף רגליים עקב
יובש קור חורף רגליים עקב
עור סדוק בעקב עשוי לגרום לחתכים וכאב
(ShutterStock)

סדקים באזור העקב: טיפול ימנע חתכים וכאב

תופעת חורף נוספת היא סדקים בעקב. נכון, סדקים יכולים להיווצר לכל אורך השנה, אבל בחורף זה זמן מעולה להפטר מהם. הסדקים נחלקים לשתי מחלקות: סדקים בעור רך וסדקים בעור קשה (יבלת).
סדקים בעור רך. סדקים בעור רך יכולים להיגרם משיוף יתר של העור או מפדיקור אגרסיבי מדי.
אבחון: העור יהיה רך אך עם קוים/סדקים דקים.
הטיפול יהיה בעזרת קרם או מוס המכיל אוריאה. בשבועיים הראשונים יש למרוח קרם בוקר וערב, ולאחר מכן פעם ביום, רצוי בערב.
סדקים בעור קשה. לעיתים העור מתייבש ומתקשה עד כדי כך שהוא נסדק. לפני שאפרט מהו הטיפול, יש להבין את התופעה, במקומות בהם יש לחץ חוזר ונשנה בכף הרגל כנגד הרצפה, יוצר עור קשה כדי להגן על העצמות ועל הרקמות בכף הרגל. העור הקשה מהווה "פגוש", בשפה המקצועית זה נקרא יבלת שטחית או כמו שמקובל לקרוא לזה לאחרונה –קאלוס (שזה תרגום מילולי מאנגלית ליבלת שטחית).
כדי שתמלא את תפקידה חשוב שהיבלת השטחית תהיה רכה וגמישה. כאשר היא לא מטופלת נכון, היבלת עלולה להתקשות ולהכאיב ואף להיסדק.
חשוב להגיע לפדיקוריסטית לטפל ביבלות כדי שלא להגיע למצב זה וגם חשוב מאד לא להסיר את כל היבלת אלא רק מחצית ממנה ולהגיע בטיפול למצב מיטבי של עור רך וגמיש ככל שניתן- הפדיקוריסטית שלך אמורה לדעת את זה ולטפל בהתאם.

3 טיפים לחורף נעים, בריא ורגוע בכפות הרגליים

1. שימו בתוך הנעל מעט אבקת סודה לשתייה או השתמשו בתכשירים ייעודיים לכפות הרגלים כמו דאודורנט לכף הרגל (ואם יש ריחות חזקים מומלץ להשתמש בדאודורנט לנעל).
לסובלים מעור רגיש אמליץ לרכוש גרביים עם סיב נחושת שמסייע רבות למניעת פטרת העור ואפילו עם סיב כסף לחולי סוכרת. סיבים מתכתיים אלו משפיעים השפעה מיטיבה על העור ומונעים זיהומים שונים.
2. המלצה לטיפול עדין בכף הרגל: יש לנקות את הרגליים באמצעות מים וסבון ולהשרות למשך 5 דקות. יש לנקות בעדינות בין האצבעות. יש להשתמש רק בכלים ומכשירים המתאימים לטיפול.
3. המנעו מעיסוי אגרסיבי ומשמוש בחומרים אוטמים או מייבשים. אם יש ספק פנו לרופא משפחה.

הכותבת הינה מדריכת תחום פדיקור ברשת בתי הספר "נייל סטודיו"

עוד טיפים לשמירה על העור בכפות הרגליים:
(shutterstock)

המדור בשיתוף מגדלי הים התיכון