לפני חודש התקשרה לאיתי בן דוד (28) מתאמת ההשתלות של המרכז הרפואי בילינסון ובפיה שתי בשורות: האחת - שנמצאה לו תרומת כליה אשר מתאימה לו באופן מוחלט. השנייה - שהוא יהיה מושתל הכליה הראשון בישראל שיעבור את הניתוח באמצעות רובוט.
"הופתעתי", הוא מודה בישירות, "ולכן ביקשתי ממנה קצת זמן לחשוב". אחרי מספר ימים הגיע בן דוד בליווי אביו לחדרו של המנתח, שהראה להם סרטון המציג את הדרך שבה הרובוט מבצע את ההליך. "זה היה מרשים, והרופא גם הוסיף שמדובר בשדרוג משמעותי שמקצר את זמן ההחלמה וממזער סיכוני זיהום, אז בלי להסס אמרתי ישר לרופא שאנחנו הולכים על זה", הוא מספר. קצת לפני ראש השנה עבר בן דוד את ההשתלה החדשנית, וזכה לדבריו בחזרה באיכות החיים שאליה התגעגע.
מחלת הכליות של בן דוד התגלתה באקראי לפני 11 שנים במהלך בדיקות שעבר לפני הגיוס. הוא נשלח להמשך בירור במרכז הרפואי מאיר, שם עבר סדרת בדיקות מקיפה שממנה התגלה גם דם בשתן בנוסף לחלבון המוגבר.
השליש חסר המזל
"בשלב הזה, כשעוד לא הבנתי מי נגד מי, הרופא אמר לי ש-33 אחוזים מחלימים באופן ספונטני ממחלת הכליות שממנה אני סובל, 33 אחוזים חיים עם המחלה כשהיא יציבה ולא מידרדרת, ואצל 33 אחוזים המחלה יוצאת משליטה ועם השנים המצב מחמיר", הוא מתאר, "לצערי, עם השנים התגלה שאני שייך לקבוצה השלישית".
בגלל מחלתו דחה אותו הצבא והוא לא התגייס. בן דוד עבר במשך שנים מעקבים קבועים בקהילה, תוך שהוא מנהל אורח חיים תקין, ללא כאב או הגבלות. "לפני כשלוש שנים, כשהקופה החליפה לי רופא משפחה, הרופאה החדשה ביקשה שארחיב את מספר בדיקות הדם ובאחת מהן התגלה שהקריאטינין שלי עלה מאוד (ממצא המעורר חשש לתפקוד כליה לקוי)".
בשבועות הבאים הוא עבר בדיקות נוספות, שתוצאותיהן היו זהות. "נשלחתי שוב לבית החולים מאיר, ושם כבר בישרו לי שאזדקק לטיפולי דיאליזה ובהמשך גם להשתלת כליה וככה, לפני שנתיים, נכנסתי לסיוט הזה ששמו טיפולי דיאליזה, במינון של שלוש פעמים בשבוע, ארבע שעות כל טיפול", מספר בן דוד, "זה היה לא פחות מנורא. זה אשכרה נוקאאוט שמפיל ומרסק אותך. רק למחרת הדיאליזה הייתי קצת מתאושש - וכבר מתכונן נפשית לטיפול הקרוב".
כך עברו עליו השנתיים האחרונות, שבהן היה מוגבל לשתייה של עד שתי כוסות מים ביום ולתזונה ללא מלחים. הוא היה חלש, תיפקד ברמה נמוכה, והדבר גרם לו לדבריו להתפטר מעבודתו בסלקום.
קרובי משפחה ממעגלים שונים, שרצו להקל עליו ולסיים את סבלו, הציעו בתקופה זו לתרום לו כליה. "כולם עברו דרך עמותת 'מתנת חיים' (ארגון לתרומות כליה אלטרואיסטיות), אבל מה שקרה בסופו של דבר פשוט לא ייאמן: כל אחד מהם לא התאים מסיבות שונות. ואם זה לא הספיק לי, פעמיים נוספות התקשרו מהעמותה לבשר לי שנמצא עבורי תורם מתאים, אבל לאחר שהספקתי לשמוח ולפתח ציפיות, האחת חזרה בה מהרעיון לתרום ולשני גילו בעיה בריאותית שמנעה זאת. לכן, כשהתקשרו פעם שלישית לפני חודש כבר הייתי די סקפטי", הוא מודה.
אולם בפעם הזאת הוא הופתע לטובה: והכליה שנמצאה עבורו הייתה תקינה וברמת התאמה טובה. "ערב לפני הניתוח, כשאני מאוד נבוך ונרגש, פגשתי במחלקת ההשתלות את התורם, סטודנט לרפואה, דתי, שמבקש להישאר בעילום שם. האמת שלא ידעתי מה להגיד לו, אז פשוט התחבקנו ואמרתי לו בהתרגשות תודה", הוא משחזר.
זרועות ארוכות
ואז הגיע המפגש עם הרובוט. ד"ר אנדרי נדו, אורולוג בכיר מבילינסון שהתמקצע בניתוחי רובוט וצבר ניסיון נרחב בתחום, מספר כי "איתי הוא הישראלי הראשון שעבר בארץ ניתוח להשתלת כליה באמצעות הרובוט, הליך שנעשה לפי שעה רק אצלנו בבילינסון ובמספר מצומצם של מרכזים רפואיים בארה"ב ובבלגיה. מדובר בניתוח העתיד. הוא ישפר מאוד את התוצאות הניתוחיות של כלל החולים, בעיקר אלה מביניהם שסובלים מהשמנת יתר. במצב של עודף משקל דופן הבטן עבה והכליה רחוקה יותר, ורק זרועות הרובוט הארוכות יכולות לנווט למיקום המדויק, מה שחוסך מהחולה ניתוח טראומטי".
את הניתוח הרובוטי ביצע ד"ר נדו, שישב בקונסולה והפעיל את הרובוט, בשיתוף מנהל מחלקת השתלות בבילינסון, ד"ר אביתר נשר. "יתרונות הרובוט מוכחים כבר לאורך שנים", מספר ד"ר נשר, "הם כוללים החלמה מהירה יותר, סיכון מופחת לזיהומים וחתך ניתוחי קטן בהרבה. כשההשתלה אינה רובוטית, מבצעים חתך גדול של 30 סנטימטר בצד ימין וחתך נוסף בבטן התחתונה. לעומת זאת, בניתוח הרובוטי גודל החתך, שנעשה דווקא במרכז הבטן, הוא כשבעה סנטימטר בסך הכל. הפצע קטן יותר ומתאחה מהר יותר".
מהפכת הרובוט המנתח
ביוני 2001 חלה מהפכה ברפואה הכירורגית, כשפורסם שמנתחים ברומא הצליחו להשתמש בבטחה ברובוט דה וינצ'י, שמסייע בניתוח מרחוק. הניתוח הראשון נעשה בתחום האורולוגיה, ובשלב הראשון עברו אותו בהצלחה 17 מטופלים. מאז, במהלך השנים, השתדרגה הטכניקה והרובוט עבר לביצוע מטלות ניתוחיות עדינות ובטוחות נוספות בתחומים כמו גינקולוגיה, רפואת אף אוזן גרון, רפואת חזה, כירורגיה כללית, תיקוני בקע וכריתות כיס מרה. עכשיו מצטרף הרובוט גם לארגז הכלים של משתילי הכליות.