"קבינט הקורונה - פשיטת רגל טוטאלית של הממשלה": כך אומר הבוקר (ד') פרופ' דב שורץ, חבר בצוות המייעץ לקבינט הקורונה מאוניברסיטת בן גוריון. "פעם אחרונה שהיינו במצב כמו שאנחנו נמצאים בו כיום היה כשאיבדנו שליטה והמספרים קפצו. זה קרה במאי, כשהחזרנו את כל התלמידים לבתי הספר, ובפעם השניה בתחילת ספטמבר".
לדבריו של פרופ' שורץ, כלל הברזל של לחכות שבועיים בין צעד לצעד לא התממש. "מדובר בהחלטה נגדית להחלטה של הממשלה ושל הקבינט עצמו. מסחר ואירועים המוניים ממשיכים להתקיים, אף אחד לא שולח שוטרים כדי לתת קנסות למסיבות שמתרחשות בלילות. הלחץ שמופעל על הממשלה הוא כבד מאוד והיא לא עומדת בו. הייתה ישיבת קבינט שלשום. אני לא נכחתי אבל הנציגים שלנו נכחו שם. אני אגיד את זה בצורה פשוטה – מדובר בפשיטת רגל טוטאלית של הממשלה".
"בעוד שבועיים יהיה צריך להתפלל שלא נהיה באיזור ה-2,000 נדבקים חדשים ליום", אומר פרופ' שורץ. "ה-R יצא משליטה, ויש לשים לב לשלושת מוקדי ההתפרצות המשמעותיים - בתי ספר, מסחר ואירועים המוניים כמו חתונות ומסיבות. אני לקחתי על עצמי את נושא מערכת החינוך, ובדקתי איך אפשר להקטין את הסיכוי שלה לתרום להדבקה.
"אנחנו יודעים שאין לנו מספיק קפסולות, אין מספיק כיתות ואין מספיק מורים, אבל ניתו לאוורר את הכיתות כמו שצריך, פעולה שתיכנס החל ממחר לבתי הספר. כל כיתה תהיה מאווררת פעמיים בשיעור למשך 5 דקות. אני לא האמנתי שיעשו את זה, אבל עשו את זה ויעשו את זה במהרה, הרבה תודות לאנשי משרד החינוך".
האם ישראל בדרך הבטוחה לסגר שלישי?
"במילה אחת כן. בשתי מילים אנחנו הולכים לעבור למצב של תוצאה שהיא לא נשלטת, כשלא נצליח לשלוט על מספר הנדבקים, יהיה סגר. כל גורם רוצה להרוויח במגרש שלו, הסוחרים במגרש שלהם, בעלי האולמות והחתונות במגרש שלהם, ואפילו שר החינוך במגרש שלו. כשכל הטריטוריות האלה יתחברו יחד - תהיה התפרצות בלתי נשלטת, וזו תהיה בעיה של ראש הממשלה".
בתוך כך, אתמול חזרו לבתי הספר תלמידי כיתות ה'-ו' במתכונת של למידה משולבת. לפי נתוני משרד החינוך, 27 בתי ספר ו-219 גני ילדים היו סגורים בשל תחלואה בנגיף הקורונה. 1,659 תלמידים ו-459 עובדי הוראה חולים.
בצל חזרת תלמידי כיתות ה'-ו' לבתי הספר, מספר התלמידים החולים בחינוך היסודי עמד על 737 תלמידים מתוך 1,072,301. מדובר ב-8.39% מכלל החולים באוכלוסייה, בעוד שחלקם באוכלוסייה הכללית הוא 11.74%.