סטודנטים בשנה השלישית במחלקה לתקשורת חזותית ב-HIT, התגייסו להעלאת המודעות לחשיבותה של תרומת איברים ולעידוד החתימה על כרטיס אדי. בחודשים האחרונים יצרו הסטודנטים סרטונים ומוצרים דיגיטליים שונים עבור המרכז הלאומי להשתלת איברים, במסגרת קורס המתמחות באינפוגרפיקה, שנקרא השנה "עיצוב מציל חיים".
לחתימה על כרטיס אדי
במהלך הקורס התבקשו הסטודנטים להנגיש את המידע המורכב על השתלות איברים לקהלי יעד שונים, ביניהם משפחות וילדים, חיילים ומגזרים שונים בחברה הישראלית. תוך כדי עבודה על הפרויקט, התמודדו הסטודנטים עם המחסומים הפסיכולוגיים הרלוונטיים לכל קבוצת אוכלוסייה, וניסו להתגבר עליה באמצעות אינפוגרפיקה.
"כמעצבים, מתאפשר לנו במקרים כמו אלה להנגיש מידע בצורה אפקטיבית שיכול גם להציל חיי אדם", מספרת סיגל פרלמן, מנחת הקורס ב-HIT. "הסטודנטים התמודדו עם נושא מורכב שלעיתים הוא כמעט טאבו, נושא עם רגישות גבוהה עד קושי לקבלה והכלה של מידע מהסוג הזה".
הקשיים שהתמודדו עמם הסטודנטים, מספרת פרלמן, כוללים בין היתר את הקושי להפוך את המידע המורכב של השתלת איברים לאמין וקליט. "הפרויקטים שנוצרו הם אינטליגנטיים, ומצליחים להפוך את המידע שמאחורי המספרים לסיפור אנושי ואישי, להציג את האנשים שמאחורי המספר, ומציגים גם אופטימיות, שמחת חיים והומור".
יוזמת הרעיון, דבורה שרר מהמרכז הלאומי להשתלות, מספרת כי המטרה היא להגיע לכלל האוכלוסייה במדינת ישראל ולעודד חתימה על כרטיס אדי. "הרעיון שחשבתי עליו לא מעט הפך למיזם מעורר השראה עם המון זוויות מעניינות ויוצאות דופן בנושא כל כך רגיש", היא מסבירה. "הסטודנטים עמלו בכל המרץ, יצאו מהחשיבה הסטנדרטית, והתוצרים מרשימים ומעוררי השראה".
בין הפרויקטים ניתן למצוא סרטוני הסברה המיועדים לילדים, סרטונים אינטראקטיביים שמטרתם הפרכת מיתוסים בנוגע לתרומות והשתלות איברים וסיפורים אישיים של מושתלים, את השפעת ההשתלה על אורח החיים של החולים ואת החיים העשירים וההישגיים שלהם לאחר ההשתלה.
"הכירו את הכליה", סרטון ההסברה של שיר ראובן:
נכון לשנת 2019, חתומים על כרטיס אדי קרוב למיליון אזרחים ישראלים. מדו"ח סיכום השנה של המרכז השתלת איברים עולה כי מספר הממתינים להשתלה הגבוה ביותר הוא בקרב חולי כליות: 857 בני אדם הסובלים מאי ספיקת כליות ומטופלים בדיאליזה ממתינים לכליה. אחריהם ממתינים 124 בני אדם להשתלת ריאות או לב וריאות, ו-8 להשתלת כליה ולבלב. בשנה זו נרשמה גם ירידה במספר ההשתלות שבוצעו מתורמים נפטרים וחיים, עם 575 השתלות לעומת 592 בשנת 2018.