צעד נוסף לקראת חיסון הילדים: חברת פייזר מפרסמת היום (ד') ממצאים ראשונים ממחקר הילדים המגלה כי החיסון נגד קורונה יעיל ובטוח גם בקרב בני 12 עד 15. על-פי ההערכות, צפויה החברה להגיש את התוצאות לאישור ה-FDA בשבועות הקרובים מה שעשוי להוביל לאישור חירום מהיר לחיסון עבור גילאים אלו. בישראל כבר חוסנו עד כה כ-450 ילדים בקבוצות סיכון.
חיסוני פייזר מאושרים לשימוש כיום בבני 16 ומעלה. בישראל ניתן אישור חריג לחסן גם בני 12 ומעלה המשתייכים לקבוצות סיכון ובהם השמנת יתר, פגיעה ריאתית, סוכרת, טיפול כימותרפי, או בני בית המשתייכים לקבוצות סיכון. חיסון ילדים כולל הוא קריטי לבלימת המגפה ופתיחה נרחבת של בתי הספר ברחבי העולם.
במחקר שערכה פייזר על 2,260 ילדים אמריקנים בגילאי 12 עד 15, שטרם עבר בקרת עמיתים, הראו נתונים ראשונים כי לא היו מקרי הדבקה בקורונה בקרב אלה שסיימו את שתי מנות החיסון, לעומת 18 מקרי הדבקה בקרב אלה שקיבלו זריקות דמה (פלצבו). כלומר - היעילות שנצפתה בקרב גילאים אלו הגיעה ל-100%.
קראו עוד:
החוקרים מצאו עוד כי רמות הנוגדנים המנטרלים בקרב הילדים המחוסנים היו גבוהות אף ממה שנצפה במחקרים הקודמים. תופעות הלוואי בקרב הילדים היו דומות לאלה של מתחסנים צעירים, וכללו כאב, חום, צמרמורות ועייפות, במיוחד לאחר המנה השנייה. החברה ממשיכה לעקוב אחר המתחסנים במשך שנתיים, ומעדכנת באופן שוטף את ה-FDA.
פייזר ושותפתה הגרמנית BioNTech מתכוונות בשבועות הקרובים להגיש למינהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, ולרשות התרופות האירופאית, בקשה לאישור חירום לחיסונם של ילדים מגיל 12.
"קיימת דחיפות להרחבת השימוש בחיסון שלנו", אמר מנכ"ל פייזר, אלבט בורלה, בהצהרה. הוא הביע תקווה להתחיל לחסן את הילדים לפני תחילת שנת הלימודים הבאה. פייזר אינה החברה היחידה המבקשת להוריד את מגבלת הגיל לחיסון שלה. תוצאות צפויות גם מחברת מודרנה על מחקר שכלל ילדים בגילאי 12 עד 17. שתי החברות כבר קיבלו אישור מה-FDA להתחיל במחקר בילדים קטנים יותר בגילאי 6 חודשים ומעלה.
מהאיגוד לרפואת ילדים נמסר בתגובה להודעת פייזר: "מסתמן שהחיסון של פייזר יעיל ובטוח גם לילדים מגיל 12 ולאחר שיתקבלו בהמשך אישור FDA ואישור משרד הבריאות - האיגוד יצטרף למשרד הבריאות למבצע יעיל ואחראי לחיסון ילדי ישראל מגיל 12.
"באיגוד כבר קבעו לפני כחודשיים שורה של מחלות רקע בילדים המאפשרות חיסון הילדים הללו כבר כעת. האיגוד קורא להורים לילדים עם מחלות רקע לפנות כבר כעת לרופאי הילדים המטפלים ולברר האם ילדיהם יכולים להתחסן באישור החריג".
שר הבריאות יולי אדלשטיין מסר: "הודעת פייזר היא בשורה נהדרת לאזרחי ישראל. אין דבר מתבקש יותר כעת מאישור מהיר של רכש חיסונים נוסף, כדי שנוכל להיות ערוכים לחיסונים מיד עם אישור ה-FDA".
גם חברות נוספות החלו במחקרים על ילדים: חברת אסטרהזניקה החלה בחודש שעבר בניסוי בקרב ילדים בני 6 עד 17 בבריטניה. ג'ונסון אנד ג'ונסון מתכננת אף היא ניסוי בילדים, וחברת סינובק הודיעה לאחרונה כי הגישה נתונים ראשונים לרגולטורים בסין המצביעים על כך שהחיסון שלה בטוח בילדים עד גיל 3.
בעוד שרוב חיסוני הקורונה הנמצאים בשימוש ברחבי העולם נבדקו לראשונה אצל עשרות אלפי מבוגרים, מחקרים על ילדים לא צריכים להיות גדולים באותה מידה זאת משום שלחברות יש מידע רב על בטיחות החיסונים מהמחקרים על מבוגרים. השאלה המרכזית שנבדקה היא המינון הדרוש: חברת פייזר מצאה כי המינון בבני 12 ומעלה צריך להיות זהה לזה של מבוגרים. בילדים צעירים יותר נבדקים גם מינונים נמוכים יותר.
בישראל חוסנו עד כה במנה הראשונה כ-5.3 מיליון איש, ובמנה השנייה כ-4.8 מיליון. בתוך כך חיסנו קופות החולים כ-450 ילדים בני 12 עד 15 המשתייכים לקבוצות סיכון, תחת אישור חריג.
פרופ' יהודה אדלר מסביר למה חשוב לחסן את הילדים