גישה חדשה המונהגת במרכז הרפואי שערי צדק, לראשונה בישראל, תפחית את התופעה הטראגית של מוות בעריסה. בבית החולים החלו להלביש את הילודים בשקי שינה ייעודיים, המסייעים לשינה בטוחה יותר, המבטיחים להפחית את הסיכון למוות בעריסה.
שקי השינה יוצרו בהתאם להמלצות ארגון רופאי הילדים העולמי, המיושמות כבר מ-2016 בארה"ב וקובעות כי מומלץ להלביש את התינוקות בשקי שינה במקום להשתמש בשמיכות.
צפו: כך מורידים סיכון למוות בעריסה
"מחקרים רבים קובעים כי שמיכות נוטות להשתחרר ולכסות את פני התינוק, או שהן עבות וגורמות לחימום יתר ובכך מגבירות סיכון למוות בעריסה", מסבירה ד"ר ענת שץ, מייסדת מרפאת נשימה ושינה בילדים בשערי צדק, ויו"ר עמותת עתיד למניעת מוות פתאומי בתינוקות. "לעומת זאת, מחקרים גילו כי השימוש בשקי שינה מפחית את הסיכון למוות בעריסה ב-65%", היא מסבירה. "בנוסף, שימוש בשקי שינה במקום שמיכות שומר על טמפרטורת גוף קבועה".
שקי השינה החדשים של שערי צדק עשויים מכותנה בצפיפות אריג המתאימה לטמפרטורת החדר המומלצת בארץ ( 22-23 מעלות) כדי למנוע חימום יתר. שקי השינה חסרי שרוולים ובכך מאפשרים חופשיות לזרועות ופתח צווארי שאינו רחב מידי ואינו מכסה את פניו של התינוק.
מוות בעריסה: הסיבה עדיין בגדר תעלומה
מדי שנה מתים כ-40 תינוקות בישראל ממוות בעריסה. האירוע הטראגי נקבע על ידי קריטריון אחיד בעולם, שקובע כי מוות בעריסה נגרם ללא מחלות רקע ידועות, חום גבוה או סימני התעללות. עם זאת, ייתכן שנתיחות שלאחר המוות בתינוקות שמתו בעריסה היו מצביעות על קיום של מחלת רקע כלשהי.
הסיבות לתסמונת אמנם לא ידועות, אך עדויות שנאספו בשנים האחרונות גילו כי נקיטה של מספר פעולות הפחיתה באופן דרמטי את מספר מקרי המוות בעריסה בכל העולם. ועדיין, מדובר בסיבת המוות העיקרית בארצות הברית בתינוקות עד גיל שנה.
השיטות העשויות להפחית מוות בעריסה:
1. השכבה על הגב: ארגוני הבריאות בעולם ממליצים לשכיב את התינוק לישון על גבו, בעוד שבזמן ערות, ותחת השגחת ההורים, יש להשכיב אותו על הבטן במטרה לחזק את שרירי הגב.
מאז כניסת ההמלצה הזו לתודעה הציבורית, הופחת משמעותית מספר מקרי המוות בעריסה. אין להשכיב את התינוק לישון על הצד, בשל החשש כי יתהפך אל בטנו. עם זאת, ההנחיות קבעות כי ההורים אינם צריכים להתעורר משנתם בלילה כדי להפוך את התינוק על גבו.
2. מזרן מתאים: על המזרן להיות קשיח במידה מתונה, השומרת את מנח השכיבה של התינוק על גבו.
3. מיטה ריקה: בשנים האחרונות עולה משמעותית הסיכון לתמותה אצל תינוקות הישנים בסביבת עצמים, בכללם בובות וצעצועים, כרית או שמיכה. ההנחיות קובעות כי על התינוק לשכב במיטתו על מזרן קשיח, כשהוא ריק מעצמים שעלולים לחנוק אותו, או לחסום את נתיב הנשימה שלו.
4. מוצץ מגיל חודש: משרד הבריאות הישראלי ממליץ להורים לתת לתינוקות מוצץ במהלך השינה עד גיל שנה כאמצעי למניעת מוות בעריסה. ההחלטה התקבלה בעקבות מחקרים שהראו שכיחות מופחתת של מוות בעריסה אצל תינוקות שישנו עם מוצץ. יש להתחיל את השימוש במוצץ רק אחרי שההנקה קיימת ומוצלחת משום שהשימוש בו מבלבל את הילד בהנקה.
5. הנקה: מחקרים מצאו כי תינוקות שינקו חלב אם היו בסיכון מופחת למוות בעריסה. ההמלצה היא להמשיך בהנקה למשך ששת החודשים הראשונים לחיי התינוק לפחות.
6. מניעת עישון בסביבת התינוק: העישון במהלך ההריון ולאחר הלידה מגביר משמעותית את שכיחות מקרי המוות בעריסה. בתוך כך, חשוב לזכור כי בקרב הורים מעשנים גדל הסיכון למוות בעריסה אצל התינוק. גם אם אינכם מעשנים בקרבתו של התינוק, רעלני הסיגריה נספגים בשיערכם, בבגדים ובחלל הפה ועוברים אל התינוק. לפיכך עשו כל מאמץ להפסיק לעשן, לפחות בשנה הראשונה לחייו.
7. ידעו גם את האחרים: ודאו כי שאר המטפלים בתינוק יודעים היטב את רשימת ההמלצות למניעת מוות בעריסה.