בשיתוף אלטמן

הידרדרות קוגניטיבית וירידה בזיכרון הופכים לנפוצים יותר עם העלייה בגיל. מגיל 50 ומעלה יש היחלשות בזיכרון, והפחד בנושא הירידה הקוגנטיבית הופכים למציאות.
החדשות הטובות הן שיש מה לעשות. על פי ההמלצות של ארגון הבריאות העולמי ל-2020 הגורמים בעלי ההשפעה הבולטת ביותר על הקוגניציה אצל אנשים בריאים או עם לקות קלה הם: תזונה, פעילות גופנית ומעורבות חברתית.
צפו בדיון באולפן:
פאנל אלטמן מוח מח

מעורבות חברתית: מגפת הקורונה הביאה לתקופה של יישום צעדים חסרי תקדים בארץ ובעולם של "התרחקות חברתית" להגבלת התפשטות הנגיף. כתוצאה מהסגר, אנשים רבים חווים בעיות פיזיות ונפשיות קצרות וארוכות טווח, כולל מתח מהלא נודע, חרדה, דיכאון, תשישות רגשית, עלייה בצריכת תרופות פסיכוטיות ושימוש בסמים. אך קיימים גם 12 גורמי סיכון נוספים, שאם נטפל בהם, אנחנו יכולים למנוע או לכל הפחות לעכב עד 40% ממקרי הדמנציה וכדאי לשים לב אליהם.
תזונה בריאה: מהווה גורם חיוני להזדקנות בריאה. היא כוללת מזונות עשירים בסיבים, פרות, ירקות שמן זית הפחתת בשר אדום ועוד. למשל, דיאטה עשירה בפוליפנולים יכולה להפחית ירידה קוגניטיבית.
פירות וירקות עשירים בנוגדי חימצון מסוג פוליפנולים כמו אלו הנמצאים בתה ירוק, יין אדום, אוכמניות כחולות, ענבים, קקאו, כורכומין ועוד מכילים פולפנולים. פוליפנולים הם קבוצת תרכובות צמחיות המאופיינות במבנה כימי דומה, ובעלות פעילויות רבות ומגוונות כגון פעילות נוגדת חמצון, נוגדת דלקת והאצת שגשוג של זני חיידקים טובים במעי. נמצא במחקר כי דיאטה עשירה בפוליפנולים יכולה למנוע ירידה קוגניטיבית.
הפוליפנולים פועלים במספר מסלולים במוח, הם מגנים על תאי העצב שלנו מפני רעלנים, מפני נזקי חמצון, משפרים את זרימת הדם במוח, מפחיתים דלקת ואפילו יכולים לשפר את הגמישות המוחית, כלומר את התקשורת שבין תאי עצב שונים וכך להשפיע על פעילות קוגניטיבית של המוח כמו יכולות זיכרון ולמידה. הפוטנציאל האדיר הטמון בפוליפנולים באוכמניות וענבים "כמזון על" בעל תרומה אפשרית למוח עורר רצון בקרב חוקרים לבדוק את ההשפעה של השילוב ביניהם.
בשני מחקרים קליניים שנעשו בקרב מבוגרים בריאים וצעירים בריאים נראה שתוספת פוליפנולים ממקור ענבים ואוכמניות יחד הביאה לשיפור במדדי קוגניציה שונים הכוללים זיכרון לטווח קצר, זיכרון לטווח ארוך ובקרב מבוגרים גם ירידה משוערת של כ-10 שנים בגיל קוגניטיבי.
מחקרים קליניים אלה נעשו כהמשך למחקרי מעבדה שבחנו את מנגנון הפעולה של תוסף פטנטי משולב של פוליפנולים מ-2 מקורות תזונתיים אלה ונראה שהשילוב ביניהם יוצר סינרגיה המשפרת את יכולת הספיגה שלהם בגוף ואת עוצמת הפעילות נוגדת חמצון של כל אחד מהם בנפרד.
בשיתוף אלטמן
פורסם לראשונה: 10:40, 17.03.21