המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
לא רק קורונה: החורף חוזר ואיתו המחלות - כך תכינו את מערכת החיסון לעונה הקרה. מזג האוויר החורפי מביא עמו חלונות סגורים, שרוולים ארוכים ומזגן שעובד על חימום.
יש המון קסם בעונה הגשומה, אלא שהפעם הזאת הקסם הזה עלול להיות מסוכן. כשברקע ממשיכה להשתולל מגפת הקורונה וקבוצות שלמות באוכלוסייה נמצאות בסיכון - החשש ממחלות נוספות, שאופייניות לעונה, גדול מתמיד.
יחד עם זאת, שמירה על ריחוק חברתי, מסיכות וכללי היגיינה בסיסיים, עשויים לשמור על הגוף.
לצד אלה, אפשר ואף רצוי לחזק את מערכת החיסון, להתחסן לשפעת ולהכין את הגוף לחורף, במיוחד בגילים מתקדמים. לפניכם מדריך הכנה לחורף במיוחד לגיל 60 פלוס, אבל לא רק.
עוד במדור 60 פלוס:
מתח, לחץ ומערכת החיסון
שגרת הקורונה הפכה את חיינו והדירה מהם פעילויות חברתיות מפחיתות לחצים ומרגיעות.
לצד זה, אורח החיים המודרני רווי מתחים וכולל בתוכו שעות ארוכות של ישיבה מול המסך, בחלל סגור, רחוק מאור השמש.
כל אלה מגבירים את רמת המתח בגוף ומעלים את הסיכון לחלות. המתח הפך בשנים האחרונות מושא למחקרים רבים ונמצא כי הוא גורם משמעותי בעלייה של לחץ הדם והסוכר, ואף עלול להוביל למחלות קשות כמו סרטן.
מה ניתן לעשות כדי להפחית מתחים? כדי לשמור על שגרת חיים רגועה בכל גיל מומלץ להרבות בפעילות גופנית, הליכות ארוכות או שחייה, ותרגולים של שיטות שונות כמו יוגה, פילאטיס ופלדנקרייז – הכל כמובן בהתאם ליכולות ולמצב הבריאותי.
לצד אלה, אפשר לשלב טיפולים להפחתת מתחים וסדנאות שעשויות להקל על התקופה.
כמו כן, במיוחד בתקופות קשות מומלץ להקפיד על שגרת שינה ותזונה תקינים לצד פעילויות מפיגות מתחים.
רפואה מונעת: הבסיס לגוף בריא
רפואה מונעת היא למעשה אוסף של התערבויות שבכוחן לבטל או לצמצם את התנאים שגורמים לבעיות הבריאות השונות.
שמירה על אורח חיים בריא אמנם אינה תעודת ביטוח נגד מחלות, אך היא עשויה לצמצם את נזקים ולמזער את הפגיעה שאורח החיים המודרני גורם.
כך למשל, שמירה על תזונה מאוזנת עשויה למנוע סוכרת ועודף שומנים בדם ופעילות גופנית מבוקרת ושיעורי יציבה עשויים לשמור על גב בריא ואיתנות הגוף.
אילו טיפולים ניתן לשלב כדי לחזק את מערכת החיסון? בעשורים האחרונים עלתה המודעות לרפואה מונעת, כשבמרכזה שמירה על קשר ישיר עם גורם מטפל, רופא או מטפל מוסמך, שיצליח להדריך לשינוי באורחות החיים.
ישנם מגוון טיפולים משלימים שיכולים לסייע לגוף להתחזק לקראת החורף, כמו למשל דיקור סיני שעשוי לסייע בין היתר בטיפול בכאבים שונים, תהליכי ריפוי טבעיים וחיזוק איברים שאחראים על מערכות ההגנה של הגוף, דיקור בנקודות ספציפיות יכול לסייע למשל בטיפול בבעיות רפואיות כגון דלקות גרון, התקררות, שיעול וכאבי ראש.
כמו כן ניתן גם לפנות לטיפול נטורופתי, המבוסס על תפריט מותאם אישית, שעשוי לסייע לגוף לרפא את עצמו בעזרת הסגולות הטמונות במאכלים השונים ולשלל טיפולי מגע כמו שיאצו, עיסוי ורפלקסולוגיה היכולים לסייע בהורדת רמות הסטרס.
תזונה מחזקת בימים קרים
שמירה על תפריט בריא תסייע לגוף לשמור על המשאבים שלו ותצייד את הגוף בחומרים מזינים וחשובים.
בכל ארוחה הקפידו לשלב ירקות מקשת הצבעים ובמהלך היום הקפידו לצרוך לפחות שתי מנות פרי בשילוב אגוזים שונים.
כמו כן, מומלץ לבחור לתפריט היומי מוצרים שיש בהם ערך תזונתי גבוה כמו פחמימות מורכבות, קמח מלא, דגנים וקטניות, אורז מלא, מוצרים מקמח כוסמין מלא ושיבולת שועל.
עוד חשוב לשלב בתפריט נבטים, ירקות ממשפחת המצליבים כמו ברוקולי, שורשים וטחינה.
לעומת זאת, צריכה מוגברת של מזון מעובד, סוכר וקמח לבן יגרמו לגוף לעכל חומרים שהערך התזונתי שלהם נמוך מאוד.
2 דרכים לטפל במחסור של ויטמינים
מחסור בוויטמינים בגוף עלול לגרום לשורה של תופעות ונזקים שפוגעים במערכת החיסון.
אם עולה הצורך, יש ליטול תוספי תזונה וצמחי מרפא רק לאחר ייעוץ עם רופא מומחה והפניה לנטורופת.
בין השאר, מומלץ לבחון שילוב של ויטמין D שבימים אחרים אנחנו מקבלים מחשיפה לאור השמש, מגנזיום שנוכח באגוזים, עלים ירוקים וירקות שורש, אבץ שמקורו בשקדים ואגוזים, סידן שמצוי בשפע במוצרי חלב פירות וירקות וויטמין B שמקורו בבשר, אך גם בתחליפים שונים כמו למשל זרעים, ירקות ופירות שונים וביצים.
הקשר בין שינה למערכת החיסון
אדם מבוגר מעל גיל 25 צריך לישון במהלך הלילה בין שבע לתשע שעות ובגיל 65 והלאה, בין שבע לשמונה שעות.
שנת לילה איכותית, רציפה וטובה תורמת לשיפור משמעותי באורח החיים, איזון המתחים ושמירה על מערכת החיסון.
עם רדת החשיכה, הגוף מפריש הורמון המעודד שינה ומערכות הגוף נערכות לכך. אם בלילה בודד השינה טרופה, קצרה או לא רציפה, כבר למחרת תפקודי הגוף יורדים, מידת העצבנות עולה, חדות המחשבה נפגעת וכך גם מערכת החיסון.
כשהמחסור בשעות השינה הופך לעניין קבוע, מערכות הגוף השונות נפגעות, בין היתר הסיכון לסוכרת עולה, הזדקנות העור מואצת, ואף עלולים להופיע כאבי ראש ונטייה לדיכאון.
הכותב הינו הרופא הראשי של כללית רפואה משלימה
מתקשים להרדם בלילה? המלצות לשינה איכותית
המדור בשיתוף מגדלי הים התיכון