מגפת הקורונה נותנת את אותותיה גם על המצב הנפשי, ומחקר חדש נוסף מאשש זאת: נתונים שנאספו בארה"ב מצביעים על עלייה ניכרת בשיעור הדיווחים על תסמיני דיכאון בדרגות חומרה שונות בארה"ב. הממצאים המדאיגים פורסמו בגיליון החדש של כתב העת הרפואי JAMA.
החוקרים מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בוסטון, אספו נתונים מ- 5,065 משיבים בסקר שנערך לפני מגפת הקורונה, והשוו אותם לנתונים מסקר שכלל 1,441 משיבים לאחר פרוץ מגפת הקורונה החל מחודש מרץ האחרון.
החוקרים מצאו כי פי 3 אמריקנים עמדו בקריטריונים לאבחון דיכאון במהלך מגפת הקורונה, בהשוואה לנסקרים מלפני פרוץ המגפה. הסקר הראה כי לפני עידן הקורונה 8.5% מהמשיבים התאימו לתסמיני דיכאון שכללו חוסר תקווה, אובדן עניין בדברים משמחים, רמת אנרגיה נמוכה, בעיות ריכוז או מחשבות אובדניות, שיעור זה עלה ליותר מ-28% אחרי פרוץ המגפה.
בפילוח חומרת התסמינים, עלה כי חלה עלייה של יותר מפי 2, בשיעור הנסקרים שדיווחו על תסמיני דיכאון בינוניים, חמורים או קשים. הממצאים הראו כי נשים רווקות היו בעלות סיכוי גבוה יותר לסבול מתסמיני דיכאון, בהשוואה לגברים, או לנשים נשואות.
עלייה במחשבות אובדניות
לפני שבועיים פרסם המרכז לבקרת מחלות האמריקני נתונים מדאיגים נוספים, המגלים שיעור גבוה של הפרעות דיכאון, חרדה, הידרדרות לסמים ומחשבות אובדניות. הממצאים משקפים את השפעת משבר הקורונה, שיעור האבטלה הגבוה בצל הקורונה הכלכלית, הסגרים והחשש הבריאותי.
כ-41% מהנשאלים דיווחו על בעיה נפשית או התנהגותית אחת לפחות, 30% השיבו כי הם סובלים מהפרעת חרדה או הפרעה דיכאונית, ו-26% גילו כי הם סובלים מתסמין המחשיד להפרעה פוסט טראומטית.
נתונים אלה היו גבוהים במידה ניכרת בקבוצות מסוימות: כמעט אחד מכל שלושה צעירים בגילאי 18 עד 24 וכמחצית מהמבוגרים בני 25 עד 44, דיווחו על לפחות סימפטום בריאותי נפשי או התנהגותי. בקרב היספנים, 52% מהנשאלים דיווחו על לפחות תסמין אחד של בעיה בבריאות הנפש, וכמחצית מהנשאלים שהיו חסרי תעודת בגרות גילו אף הם תסמין אחד נפשי.
מבין כל הנשאלים, כ-11% אמרו כי הם שקלו ברצינות להתאבד בשלושים הימים שקדמו לסקר. מספר זה עלה ל- 25.5% בקרב נשאלים בגילאי 18 עד 24. מקרב הנשאלים ההיספנים 18.6% ו-15% מקרב השחורים השיבו כי שקלו אובדנות. מחשבות אובדנות נמצאו גם בקרב 30% מהמבוגרים המובטלים.
בחודש יוני כבר פורסמו אותות האזהרה הראשוניות הנוגעות לעלייה בשיעור הדיכאון והחרדה בצל הקורונה: חברות התרופות בארה"ב ובאירופה דיווחו על מחסור בחלק מהתרופות נוגדות הדיכאון בעקבות הגידול במספר המרשמים שנמסרים לטיפול בחרדות, דיכאון ונדודי שינה כבר מחודש פברואר.
סקר שפורסם בכתב העת של ההסתדרות הרפואית האמריקנית ביוני האחרון, מצא כי אחוז המבוגרים בארצות הברית שמדווחים על חרדה, עצבות ודיכאון, גדל פי 3 בהשוואה לשנתיים האחרונות.
תסמיני הדיכאון
התסמינים של דיכאון מג'ורי, שנקרא גם דיכאון קליני, הם: עצבות, איבוד עניין והנאה מפעילויות שונות, הפרעות בתיאבון, לעיתים שינויים במשקל, הפרעה בשינה או יתר שינה, אי שקט או הפחתה בתנועתיות, עייפות ותחושת חוסר אנרגיה, תחושת חוסר ערך ותחושות אשם, אובדן שמחת החיים, ולעיתים גם מחשבות על מוות, מחשבות אובדניות ואף ניסיונות התאבדות.
כדי לאבחן דיכאון, אין צורך שיתקיימו כל התסמינים, אך עליהם להימשך כשבועיים. כמו ברוב האבחנות הפסיכיאטריות, האבחון מתייחס גם להשפעת התסמינים על המטופל וגרימתם למצוקה או להפרעה בתפקוד המשפחתי, הזוגי, האישי, התעסוקתי והאקדמי.
מצוקה נפשית גוברת גם בישראל
משבר הקורונה משפיע על בריאות הנפש גם פה בישראל: בעמותת ער"ן נרשמה עלייה משמעותית של פניות מאז פרוץ המגפה, ובהן גם פונים רבים בעלי מחשבות אובדניות. "הפרופיל של המתקשר החדש, כפי שאנחנו קוראים לו, מאז משבר הקורונה, הוא כזה שהמרכיב הכלכלי מאוד חזק בו", הסביר דוד קורן, מנכ"ל עמותת ערן.
לדבריו, הפונים הם מכלל המגזרים, אולם חלק ניכר מהם מספרים על מצוקה כלכלית: "רבים מהפונים הם מובטלים או כאלה שהוצאו לחל"ת ונמצאים באי ודאות לגבי העתיד הקרוב והרחוק, אחרים סובלים מבעיות כלכליות כבדות ומביעים לעיתים גם מחשבות אובדניות".
הוא מוסיף ואומר כי "הדבר החשוב ביותר במצוקה נפשית הוא לשתף ולא להישאר עם המחשבות לבד. אנחנו נותנים לפונה מידה של לגיטימיות, מנרמלים את הסיטואציה ונותנים לו להבין שהוא ממש לא היחיד. אנחנו בודקים איתו מה דרכי ההתמודדות שלו עם הקשיים הנפשיים, ומשחררים אותו ממרכיב הבושה. שיחה כזו יכולה לתרום, ואנחנו מוטרדים מאוד מכל אלה שנמנעים מלהתקשר או לפנות לעזרה".
למי תוכלו לפנות
• עמותת ער"ן (עזרה ראשונה נפשית) בטלפון 1201
• מרכז אלה – סיוע נפשי לאנשים בבידוד: 0509949244
• קו הסיוע של המשרד לשוויון חברתי: 8840*
• מוקד מידע וסיוע של משרד הרווחה: 118
• מוקד משרד הבריאות: 5400*
• מוקדי קופות החולים: כללי 2700*, מכבי 3555*, מאוחדת 3833*, לאומית 507*
• ביטוח לאומי: 6050*