בשיתוף אסטרהזניקה
לא סתם קוראים לו "כבד". כשמו כן הוא – האיבר המוצק הכבד ביותר במשקלו בגוף האדם. לכבד תפקידים חשובים. הוא אחראי בן היתר על אגירת הסוכרים והשומנים בגוף כמקור אנרגיהעתידי. הכבד אחראי על ייצור מיצי מרה החשובים לספיגת שומנים ולייצור גורמי קרישההאחראים על עצירת דימום. התפקיד המוכר ביותר של הכבד הוא לסנן ולסלק רעלים המגיעים אליו ממערכת העיכול ולהפריש אותם מן הגוף החוצה.
אחת העובדות הידועות על הכבד היא שזהו האיבר המוצק היחיד בגוף המסוגל להתחדש, עד כדי כך שתוך כשבועיים הוא מסוגל להשלים כ30%-50%- מנפחו. הרזרבה הגדולה ויכולתההתחדשות מאפשרים לכבד לתפקד זמן רב מבלי שהמטופל יפתח סימפטומים - ועל כן, למרבה הצער, ב70%- מהמקרים המחלה מתגלה בשלב מאוחר.
"קודם כל, חשוב להבדיל בין סרטן כבד ראשוני, שמתפתח מתאי הכבד עצמם, ובין סרטן בכבד, שהוא למעשה גרורות של גידולים סרטניים ממקומות אחרים בגוף, כמו לדוגמא סרטן מעי גס השולח גרורות לכבד", מסבירה פרופ' זיו בן-ארי, מנהלת מרכז המצוינות לרפואת הכבד באסותא ומומחית בינלאומית למחלות כבד, "אופן הטיפול בין שני סוגי המחלות הוא שונה לחלוטין".
מי בדרך כלל חולה במחלה?
"המחלה שכיחה יותר בקרב גברים בשנות ה60- וה70- לחייהם, ובדרך כלל מתפתחת במטופלים עם מחלת כבד כרונית שהתקדמה עם השנים לשחמת הכבד", מסבירה פרופ' בן-ארי.
מה גורמי הסיכון העיקריים לתחלואה?
"הגורם מרכזי הוא שחמת הכבד. במצב זה רקמת הכבד הבריאה מתחלפת מסיבות שונות לרקמה צלקתית שאיננה מתפקדת. הסיבות העיקריות למחלת כבד כרונית המתקדמת לשחמת הכבד הן זיהום נגיפי כרוני בכבד )המכונה גם "הפטיטיס" ,B ,C .(D מחלת הכבד השומני, שמתפתחת בדרך כלל באנשים עם עודף משקל, מהווה היום את הגורם העיקרי וגם כתוצאה מצריכה מוגזמת וכרונית של אלכוהול.
מה התסמינים?
"התסמינים לסרטן כבד אינם ספציפיים ועלולים לאפיין מספר מחלות. הסימפטומים כוללים אובדן תיאבון; ירידה מהירה במשקל; בחילות והקאות; חולשה וחום גבוה. חולים מסוימים מדווחים גם על תחושת אי-נוחות בחלקה הימני העליון של הבטן, באזור הכבד. ובמקרים מסוימים מתפתחת 'מיימת' – נפיחות של הבטן כתוצאה מהצטברות נוזלים בחלל הבטן. ברוב המקרים כשתסמינים אלו יופיעו, המחלה נמצאת כבר בשלבים מתקדמים".
מה שיעור ההישרדות?
"אינו גבוה במיוחד", מפרטת פרופ' בן-ארי. "סרטן כבד נחשב למחלה אגרסיבית ופטאלית בעלת שיעורי תמותה גבוהים. בסביבות 850 אלף בני אדם מתים ממנו בעולם מדי שנה, בעיקר משום שהוא מתגלה בשלב מאוחר.
איך מטפלים במחלה בשלב מוקדם?
הטיפול בחולה תלוי בשלב בו מאובחנת המחלה; "כשמגלים את המחלה בשלב מוקדם בו הגידול מקומי ונתיח, הטיפול הוא כירורגי וכולל כריתה סלקטיבית של הגידול או לעיתים רחוקות השתלתכבד. בנוסף, בחלק מהמקרים ניתן לבצע צריבה תרמית ממוקדת של הגידול על ידי גלי מיקרומבלי לפגוע ברקמת הכבד הבריאה. בשלבים אלה אחוז הריפוי גבוה יותר ויכול להגיע ל-50%- .70% בשלבי ביניים של המחלה ניתן להציע צנתור של הכבד והזרקה, ישירות לעורק המזין את הגידול, של חומרים כימותרפיים או חלקיקים מיקרוסקופיים המקרינים את הגידול ועל ידי כך לנסות ולהביא לכיווצו" , מסבירה פרופ' בן ארי.
אלו חידושים קיימים לשלבים מתקדמים?
למרות הנתונים העגומים, ישנן בשורות מעודדות בתחום סרטן הכבד גם לרוב המטופלים שאצלם כאמור המחלה מתגלה בשלב מאוחר, בו המחלה אינה נתיחה וייתכנו אף גרורות בגוף. "היום, עם כניסתן של תרופות חדשות השייכות לקבוצת האימונותרפיה, ניתן להאריך חיים גם בשלב מתקדם", מסבירה פרופ' בן ארי. מדובר בשיטת טיפול המסייעת למערכת החיסון של הגוף לזהות ולתקוף את התאים הסרטניים. המטרה בטיפולים אלו היא לבצע שימוש במערכת החיסון של המטופל, כדי שהיא עצמה תתקוף את תאי הגידול בצורה יעילה וטובה יותר". לדבריה, "מדובר בבשורה של ממש עבור גידול כל כך קטלני". "הטיפולים האימונותרפיים החדשים יכולים לעכב את התקדמות המחלה ולאפשר במקרים מסוימים על פי תוצאות המחקרים הקליניים הארכת חיים לתקופה של מספר שנים וזה הישג משמעותי מאוד".
"במחקרים קליניים שנעשו בשנים האחרונות נמצא ששילוב של טיפולי אימונותרפיה, יחד עם תרופות נוספות לחולים בסרטן כבד בשלבים מתקדמים, הביאו לכיווץ משמעותי בגידולים ולעיכוב בהתקדמות המחלה עם פרופיל תופעות לוואי ניתן לניהול וטולרבילי. עוד מוסיפה פרופ' בן ארי: "לשמחתנו, אפשרויות הטיפול הולכות ומתרחבות וארגז הכלים של הרופא עשיר יותר – אם בעבר שיעורי ההישרדות לחולה עם סרטן הכבד היו שנה לכל היותר, היום חלק מהחולים יכולים להמשיך ולחיות עוד מספר שנים". חלק מתרופות אלו אף כלולות בסל הבריאות בישראל.
כיצד אפשר להקטין את הסיכון לתחלואה?
"מי שנמצא בקבוצת סיכון (מטופלים עם מחלת כבד מתקדמת והתפתחות של שחמת הכבד מכל סיבה) חייב להיות במעקב קבוע במרפאת כבד ולבצע כל חצי שנה אולטרסאונד לכבד ובדיקת דם לסמן הספציפי של המחלה (אלפהפטופרוטאין).
מעקב צמוד עשוי להביא לגילוי מוקדם ולשפר בצורה משמעותית את סיכויי ההישרדות. כמו כן, יש להוסיף טיפול אנטי נגיפי למטופלים עם מחלת כבד נגיפית . למטופלים עם מחלת הכבד השומני כדאי לשלב שינוי באורחות חיים, ירידה במשקל ופעילות גופנית סדירה, תוך כדי איזון של גורמי הסיכון לכבד השומני (סוכרת ועודף שומנים בדם) וכמובן להפסיק לצרוך אלכוהול ", מסכמת פרופ' בן ארי.
בחסות אסטרהזניקה
פורסם לראשונה: 13:50, 01.09.24