התקדמות משמעותית בטיפול בקורונה: חברת התרופות "מרק" מדווחת על תוצאות חיוביות בניסוי בגלולה האנטי ויראלית שפיתחה, שהביאה להפחתת הסיכון לאשפוזים ולתמותה ב-50%.
חברות פייזר ורוש מפתחות במקביל תרופה אנטי ויראלית הנמצאת בשלבי ניסוי מתקדמים. חברת "מרק" מתכוונת בקרוב להגיש ל-FDA ולרשויות תרופות נוספות בעולם בקשה לאישור חירום של התרופה.
עד כה אושרו לשימוש תרופות בעירוי דוגמת רג'נרון המכילות קוקטייל נוגדנים האמורים לנטרל את נגיף הקורונה. התרופה רמדסיוויר שפותחה במקור לטיפול באבולה, משמשת גם כן אצל חלק מהחולים אולם יעילותה נמוכה מאוד בשיפור מצבם של החולים.
לא נרשם אף מקרה תמותה של חולה קורונה
התרופה החדשה molnupiravir פועלת במנגנון חדיש המעכב את הקוד הגנטי של הנגיף, ומשבש את יכולתו להתרבות בגוף. בניסוי שהתבצע במרכזים רפואיים ברחבי העולם וגם בישראל, נלקחה התרופה כל 12 שעות במשך חמישה ימים. לניסוי נרשמו חולי קורונה במצב קל עד בינוני, שסבלו מתסמינים למשך לא יותר מחמישה ימים. לכל החולים היה גורם סיכון אחד לפחות העלול לגרום למחלת קורונה קשה, כמו השמנת יתר או גיל מבוגר.
ניתוח ביניים של 775 מטופלים במחקר של מרק מצא כי 7.3% מאלה שקיבלו מולנופיראוויר אושפזו או מתו 29 ימים לאחר הטיפול, לעומת 14.1% מהחולים בקבוצת הפלצבו שקיבלו תרופת דמה ללא חומר פעיל.
כמו כן, בקרב אלה שטופלו בגלולה החדשה לא נרשם אף מקרה תמותה של חולה קורונה, לעומת שמונה מקרי תמותה בקבוצה המקבילה שקיבלה תרופת פלצבו ללא חומר פעיל.
התרופה יעילה נגד כל הזנים
מרק מסרה כי התרופה האנטי ויראלית נמצאה יעילה כנגד כל זני הקורונה, כולל נגיף הדלתא. שיעור תופעות הלוואי היה דומה הן בקרב מקבלי התרופה החדשה והן בקרב חולי הפלצבו. בחברה הדגישו כי מהנתונים עולה שהתרופה אינה מסוגלת לגרום לשינויים גנטיים בתאי האדם, אך בשלב זה המטופלים צריכים להימנע מיחסי מין בלתי מוגנים.
בחברה אמרו כי הם נערכים לייצר כמות תרופות שתספיק ל-10 מיליון מחזורי טיפול עד סוף 2021, וכמות גדולה יותר במהלך השנה הבאה. עלות כל טיפול כזה מוערכת בכ-700 דולרים. מרק אמרה עוד כי תסכים להעניק רשיון למספר יצרני תרופות גנריים בהודו, שיוכלו לייצר את התרופה ולספק אותה למדינות בעלות הכנסה נמוכה.
בתוך כך, גם חברת פייזר וחברת רוש נמצאות בשלבים מתקדמים של ייצור התרופות האנטי ויראליות שלהן כנגד הקורונה. פייזר דיווחה לאחרונה כי המחקר הקליני שלה כלל 1,140 מבוגרים חולי קורונה שלא אושפזו. הנבדקים קיבלו את הגלולה שנקראת בינתיים PF-07321332 יחד עם מינון נמוך של תרופה אנטי ויראלית ישנה לטיפול בנגיף ה-HIV בשם ריטונאוויר. שילוב של התרופות האנטי ויראליות האלה מצליח לחסום אנזים מפתח הנחוץ לנגיף הקורונה כדי להשתכפל בגוף.
חברת רוש יחד עם חברת הפארמה אטאה דיווחו ביוני כי הם נמצאים בשלבי ניסוי קליני בתרופה האנטי ויראלית מתוצרתם AT-527, שהובילה לירידה בריכוז הנגיפי בגופם של החולים. התרופה האנטי ויראלית הזו מעכבת את שכפול הנגיף באמצעות חסימת מרכיב מרכזי במטען הגנטי של נגיף הקורונה RNA, הנקרא "רנ"א פולימראז" הנחוץ לשכפול הנגיף לאחר שחדר לגוף.