ילדה בת 13 שחיפשה זוג מספריים, נכנסה לחדר שבו ישן אביה וניסתה להוריד ארגז ציוד דיג שהיה במדף מעל המיטה. החדר היה חשוך והיא הפילה את הארגז בטעות. הדבר הבא ששמעה היה רעש חזק, ואחריו ראתה דם על אוזנו של האב. היא הלכה להביא מגבת וקרח ושמה אותם על ראשו, ואז התקשרה ל-911. בבית החולים נלחמו במשך יממה על חייו של בן נשיוואט בן ה-44 לפני שהוא מת.
הטראומה המשפחתית האיומה, שהתרחשה בעיירה הקטנה אומטיה שבפלורידה ב-1990, שינתה כמובן את חייה של הילדה, ג'אנט נשיוואט, ודחפה אותה להפוך לרופאה. 35 שנה אחרי, היא תהפוך - בהנחה סבירה שתאושר בידי הסנאט - ל-Surgeon General של ארה"ב, תפקיד נציב/ת בריאות הציבור, או בשם העממי "הרופא/ה של האומה".
3 צפייה בגלריה
ד"ר ג'אנט נשיוואט  Janette Nesheiwat
ד"ר ג'אנט נשיוואט  Janette Nesheiwat
ד"ר ג'אנט נשיוואט. "הרופאה של האומה"
(TERRY WYATT/ GETTY IMAGES NORTH AMERICA)
התפקיד שמור בדרך כלל למומחים בעלי שם עם רזומה עשיר במוסדות בריאות יוקרתיים. ד"ר ג'אנט נשיוואט, לעומת זאת, בילתה את הקריירה שלה רחוק ממוסדות מחקר גדולים, מבתי חולים או בתי ספר לרפואה. היא העבירה חלק מחייה המקצועיים ב-CityMD, רשת מרפאות חירום למטרות רווח בניו יורק. סמוך לתחילת מגפת הקורונה, החלה להופיע באופן קבוע ברשת "פוקס ניוז" כפרשנית. בשלב מסוים גם עלתה על הרדאר של טראמפ. "ד"ר ג'אנט, אני מעריץ גדול שלך", אמר טראמפ בהודעת וידאו שהקליט ליום הולדתה בשנה שעברה, "את עושה עבודה נפלאה כדי ליידע אותנו מה קורה עם הבריאות".
כעת היא תקבל לידיה תפקיד שאמנם אין לו סמכויות מעשיות של ממש, אך הוא בעל חשיבות גדולה בהעברת מידע בריאותי מרכזי לציבור.
ההיסטוריה המשפחתית שלה רחוקה מלהיות מושלמת. "משהו נפל והיה רעש חזק", אמרה הילדה ג'אנט נישוואט, לשוטרים שהגיעו לבית באותו יום בפברואר 1990. לפי דוח משטרה שהגיע לידי "ניו יורק טיימס", השוטרים מצאו את בן (זאיד) נשיוואט שוכב על הסדינים, ראשו מוקף בכריות וזרועותיו שלובות על חזהו. שוטר אחד תיאר את המקרה בדוח שלו כ"ירי בשוגג". אחת מאחיותיה, ג'קלין, אז בת 9, מסרה למשטרה הצהרה בכתב, שבה הסבירה שכאשר נכנסה לחדר, ראתה אקדח על הרצפה והניחה אותו על השידה, שם מצאו אותו השוטרים. "ניסינו להעיר את אבא אבל לא הצלחנו", סיפרה. אחד השוטרים שהגיעו באותו היום, דייל סוונטון, כיום בן 91, אמר השבוע ל"גרדיאן", כי הוא זוכר היטב את המקרה, ואשתו סיפרה כי בת ה-13 שבמרכז הטרגדיה "הייתה נערה מאוד מבריקה".

מוכרת ויטמינים באתר האישי

מות אביה, כימאי שהיגר עם אשתו מירדן, מוזכר כבר במשפט הראשון של האוטוביוגרפיה של ד"ר נישוואט, "מעבר לסטטוסקופ: ניסים ברפואה", שיוצאת החודש בעיתוי מוצלח. "כשהייתי בת 13 צפיתי בחוסר אונים באבי היקר גוסס מתאונה", היא כותבת, "דם פרץ לכל עבר. לא יכולתי להציל את חייו. הטראומה של אותו רגע דבקה בי כמו צל בלתי פוסק, מפרקת את מרקם חיי הצעירים ומשאירה אותי במצב תמידי של הרס. זו הייתה התחלת המסע האישי שלי בחיים כדי להפוך לרופאה". עם זאת, בשום שלב בספר היא אינה מפרטת את נסיבות מותו של אביה, ואפילו לא מציינת שהוא נורה.
3 צפייה בגלריה
ארה"ב דונלד טראמפ נפגש ב הבית הלבן עם ג'ו ביידן
ארה"ב דונלד טראמפ נפגש ב הבית הלבן עם ג'ו ביידן
ממשיך למלא את הכוורת. הנשיא הנבחר דונלד טראמפ
(צילום: AP Photo/Evan Vucci)
הטרגדיה יכלה בקלות להרוס את חיי חמשת ילדי המשפחה, אבל כולם התגברו עליה. ד"ר נשיוואט מייחסת את זה לכוח של אימה, הייאט נשיוואט, אחות ילדים, שלקחה על עצמה משמרות נוספות בבית החולים. ג'אנט עצמה התחילה לעבוד במסעדת מזון מהיר כשהייתה בת 16. אחותה הגדולה של ג'אנט, ג'וליה, סיפרה שכשהאם לא עבדה במשמרת לילה, הילדים נהגו להתאסף במיטתה ולספר על התקוות והחלומות שלהם. ג'וליה הייתה היועצת לביטחון פנים של טראמפ במהלך כהונתו הראשונה כנשיא. היא נשואה למייקל וולץ, שנבחר עכשיו על ידי טראמפ לתפקיד היועץ לביטחון לאומי. האחות הצעירה במשפחה, ז'קלין, הייתה דוגמנית שנישאה לסקוט סטאפ, סולן להקת הרוק Creed. שני אחים נוספים, דניאל ודינה, הם עורכי דין.
ד"ר נשיוואט, 48, למדה בבית ספר לרפואה של האוניברסיטה האמריקנית של הקריביים באי סנט מארטן. היא עשתה את התמחותה ברפואת משפחה בארקנסו, ועבדה זמן מה בבית חולים כפרי זעיר בהרי האוזרק, שם טיפלה ברוכבי אופנוע עם פציעות טראומטיות. בארקנסו הפכה לאישיות טלוויזיה מקומית כמנחת תוכנית בשם "בריאות המשפחה היום".
3 צפייה בגלריה
מייקל וולץ
מייקל וולץ
מייקל וולץ, שנשוי לאחותה של ג'אנט, נבחר ליועץ לביטחון לאומי
(צילום: AP)
לפני 12 שנה עברה מארקנסו לניו יורק ומצאה עבודה במרפאת חירום של ארגון CityMD בטיימס סקוור. CityMD הוקמה על ידי קבוצה קטנה של רופאים רק שנתיים קודם לכן ועם השנים הפכה כמעט למותג ניו יורקי. במהלך שיא מגפת הקורונה, רבים מתושבי ניו יורק הסתמכו על CityMD עבור בדיקות, והתורים נמתחו לאורך רחובות שלמים. ד"ר נשיוואט טוענת שטיפלה ביותר מ-20 אלף חולי קורונה. היא בנתה לעצמה פרופיל ציבורי דרך הופעותיה ב"פוקס ניוז", והיא גם מוכרת ויטמינים באתר האישי שלה.
בניגוד לחלק גדול מהמינויים הבריאותיים של טראמפ, ד"ר נשיוואט תמכה בחיסוני קורונה וכינתה אותם "מתנה מאלוהים". במאמר דעה ב"פוקס ניוז" בפברואר 2021, היא גם המליצה לחבוש מסכות: "כדאי לשקול אפילו שתי מסכות בו זמנית". לקראת סוף 2022, החלה להביע התנגדות להכללת חיסוני קורונה ברשימת החיסונים לילדים - עמדה בה מחזיקה כרגע גם הוועדה המייעצת למרכז לבקרת מחלות. צפו בה מסבירה על הקורונה:

האם תתמוך בהגבלות על נשק?

הרופא הלאומי הנוכחי, ד"ר וויואק מרטי, היה הראשון שקבע כי אלימות כלי נשק היא משבר של בריאות הציבור. כדי להתמודד איתו, קרא מרטי לארה"ב לאסור על מכירת רובים אוטומטיים, להכניס בדיקות רקע אוניברסליות לרכישת אקדחים, להעביר חוקים שיגבילו את השימוש בנשק במרחבים הציבוריים ולהעניש אנשים שלא מאכסנים את נשקם בבטחה. הרפובליקנים מתנגדים באופן קבוע להתייחס לאלימות בנשק כבעיית בריאות הציבור, וב-2023 ניסו לאסור על על המרכז לבקרת מחלות לחקור את הנושא, אבל החוק נעצר בסנאט עם רוב דמוקרטי.
מדי שנה מתים כ-500 אמריקנים מיריות לא מכוונות, והם מהווים כאחוז אחד מכלל מקרי המוות בכלי נשק. עכשיו נותרה השאלה הגדולה - איך, אם בכלל, תשפיע טרגדיית ילדותה של ד"ר נשיוואט על יחסה לנושא כשתהיה "הרופאה של האומה". שאלה זו מתחדדת עוד יותר על רקע התנגדות הרפובליקנים להטלת הגבלות בנושא.