נובו נורדיסק - ללא מעורבות בתכנים
03:41
live

איכות

×
  1. 720p HD
  2. 480p
  3. AUTO
פרוייקט השמנה נובו השמנת ילדים פרופ׳ יעל לבנטל
"הייתי תמיד רעב, גם אחרי ארוחה מלאה בצהרון," משחזר חגי (17) את מערכת היחסים שלו עם אוכל מגיל צעיר. "הייתי מבקש תוספות של אורז ושל ירקות. זה לא היה קשור לממתקים או חטיפים – פשוט הרגשתי שאני צריך יותר אוכל מכולם". חגי, כמו ילדים ובני נוער רבים, סובל ממחלת ההשמנה. לא מדובר בעלייה במשקל כתוצאה מקצת יותר מדי חטיפים, אלא נטייה גנטית, שמשפיעה על מנגנון הרעב והשובע, ומקשה מאוד על ירידה במשקל.
פרופ' יעל לבנטל, מומחים להשמנת ילדים, שמטפלת בחגי, מסבירה את התופעה: "מה שנראה בתחילה כתיאבון מוגבר, יכול להיות מצב רפואי מורכב בשם היפרפאגיה – מצב בו מרכזי הרעב והשובע במוח פועלים באופן שונה. הדמיות מוח מסוג Functional MRI מראות בבירור שאצל ילדים עם נטייה להשמנה, האזורים המגיבים למזון פעילים יותר. כשילד מראה דפוס כזה באופן קבוע, זה סימן שדורש התייחסות רפואית מיידית".
עבור חגי, לא רק התיאבון היותר מוגבר היה נורת אזהרה. "שמתי לב שאני מתקשה יותר בספורט, שאני גדול יותר מהחברים שלי," הוא נזכר. אבל משבר הקורונה היווה נקודת שבר משמעותית. "הייתי תקוע בבית, בלי מסגרת, והמשקל פשוט טיפס וטיפס עד שהגעתי ל-140 קילו," הוא מספר. "כשחזרנו לבית הספר הבנתי כמה המצב החמיר – ראיתי שאני כבר לא מסוגל לעשות דברים בסיסיים בשיעור ספורט, שאני גדול מחבר שלי פי שניים. זה היה שוק."
2 צפייה בגלריה
ד"ר יעל לבנטל
ד"ר יעל לבנטל
"יש לנו כלים חדשים שעובדים על מנגנוני הרעב והשובע במוח". פרופ' יעל לבנטל
(צילום מסך)
לדברי פרופ' לבנטל במצבי משבר כמו מגפת הקורונה או המלחמה, הגוף מפריש יותר קורטיזול, הורמון שמעודד עלייה במשקל ואגירת שומן. "מי שיש לו נטייה להשמנה, המצב שלו מחמיר בצורה דרמטית. ראינו את זה אצל המון ילדים ומתבגרים שהגיעו אלינו אחרי המגפה במצב הרבה יותר מורכב ממה שהיה לפני."
הכניסה של התרופות החדשות לטיפול בהשמנה יצרה מציאות חדשה גם בקרב ילדים ובני נוער. "יש לנו כלים חדשים ומשמעותיים, תרופות שמותאמות גם לבני נוער, שעובדות על מנגנוני הרעב והשובע במוח," מסבירה הרופאה. "בשילוב עם שינוי באורח החיים, אנחנו רואים תוצאות מדהימות שלא ראינו בעבר. זה שינוי דרמטי בתחום". ואכן, התרופות החדשות מסייעות להתגבר בדיוק על תחושת הרעב הבלתי פוסקת, ולכן קל יותר להתמיד בתוכנית לסיגול אורח חיים בריא.
"ניסיתי כל מיני דיאטות," מספר חגי, "אבל מה שבאמת נתן לי את הפוש זה היה הטיפול התרופתי. הוא גם אפשר לי לשלב אלמנטים כמו אימוני כושר שלא הצלחתי קודם. התרופות עזרו לי להפסיק לחשוב על אוכל כל הזמן. פתאום יכולתי להתרכז בדברים אחרים."

2 צפייה בגלריה
חגי סמו - לפני ואחרי
חגי סמו - לפני ואחרי
"מה שבאמת נתן לי את הפוש זה הטיפול התרופתי". חגי סמו לפני ואחרי המהפך
(באדיבות המצולם)

פרופ' לבנטל מדגישה כי הטיפול חייב להיות משולב – תרופות שעוזרות לאזן את מנגנוני הרעב, יחד עם שינוי בתזונה ובפעילות גופנית. "אנחנו לא מסתכלים רק על המשקל," היא מסבירה, "אלא על שיפור בתפקוד הגופני, במדדי הדם, ובאיכות השינה. התרופות החדשות נותנות לנו אפשרות אמיתית לטפל בילדים ובני נוער ולמנוע סיבוכים בעתיד."

התוצאות מדברות בעד עצמן. "ירדתי כבר 45 קילו והיום אני על 95 קילו," מספר חגי בגאווה. "ובפעם הראשונה בחיים שלי אני יכול לרוץ! זה משהו שאני אף פעם לא חשבתי שאוכל לעשות. חשוב להבין שהשמנה היא מחלה, לא בחירה. זה בדיוק כמו שאף אחד לא יאשים ילד עם סוכרת נעורים במצב שלו או יעיר לו על זה שהוא צריך לקחת אינסולין".
ופרופ' לבנטל מחזקת "ככל שמתחילים בטיפול מוקדם יותר, התוצאות טובות יותר."
היום, חגי מציב לעצמו מטרה חדשה: "אני רוצה להתגייס לקרבי. אני יודע שזה תהליך ארוך, זה מרתון ולא ספרינט. יש עליות, יש ירידות, יש שבועות קשים, אבל ממשיכים קדימה. היום אני כבר מצליח לעשות דברים שאף פעם לא חשבתי שאוכל – לרוץ, להתאמן בכושר קרבי, להיות פעיל. זה שינוי עצום."
נובו נורדיסק - ללא מעורבות בתכנים
פורסם לראשונה: 11:04, 27.01.25