בשיתוף קבוצת לפידות
הכירו את הפתרונות לקוצר ראייה בילדים
(צילום: ירון שרון)
"הכול התחיל כשלא כל כך הצלחתי לראות טוב את הלוח", משתפת דניאלה גורן אדרת, בת 10.5 מגבעתיים. "שמתי לב שאני רואה קצת מטושטש, ספרות כמו אפס ושמונה התחברו לי". סיפורה של דניאלה מייצג תופעה הולכת וגוברת בקרב ילדים - התמודדות עם קוצר ראייה בעידן הדיגיטלי.
מה זה קוצר ראייה?
איוון הר, אופטומטריסט ובעלים של אופטיקת ענייני עיניים וצייס ויז'ן סנטר ת"א, מסביר על התופעה: "קוצר ראייה הוא מצב של התארכות גלגל העין, הגורם לקושי בראייה למרחק. זוהי תופעה מורכבת שמושפעת ממספר גורמים. ראשית, יש את הגורם התורשתי - להורים עם משקפיים יש סיכוי גבוה יותר שילדיהם ירכיבו משקפיים. שנית, יש את הגורמים הסביבתיים - הילדים שלנו צופים במסכים מגיל צעיר מאוד, לומדים באמצעות טאבלטים ומחשבים, ומבלים פחות זמן בפעילויות חוץ. כל אלה משפיעים על התפתחות העין".
איך לזהות ולטפל בבעיה לפני שהיא מחמירה?
לצורך איתור וטיפול מוקדם בקוצר ראייה, מומלץ לבצע בדיקות עיניים תקופתיות החל מגיל שנה. עם זאת, קוצר ראייה עלול להתפתח גם בגיל מאוחר יותר. לכן, חשוב להיות ערניים לתלונות הילד או לסימנים המעידים על קשיי ראייה ולפנות לאופטומטריסט או לרופא עיניים בהקדם.
"להורים לפעמים קשה לדעת מתי הילד לא רואה טוב, כי הילד לא מתלונן", מציין עמוס ריינד, אופטומטריסט ובעלים של ריינד אופטיקס. "אבל אם אנחנו, ההורים, רואים את הילד קורא מאוד מקרוב, מתקרב מאוד לטלוויזיה, משפשף את העיניים או סובל מעייפות - אלה הסימנים הברורים שהילד סובל מקוצר ראייה".
הר מוסיף ומפרט: "ניתן להבחין בקוצר ראייה כבר בגיל שלוש-ארבע כששואלים את הילדים מה הם רואים, הסימנים הראשונים הם: קושי בזיהוי צבעי הרמזור, אי-זיהוי דמויות מרחוק, ישיבה קרובה מדי למסך. חשוב להבין שככל שמאבחנים מוקדם יותר, כך יש לנו יותר כלים להאט את התקדמות קוצר הראייה".

3 צפייה בגלריה
מיופיה, קבוצת לפידות
מיופיה, קבוצת לפידות
דניאלה גורן אדרת
(צילום: ירון שרון)
טיפול מתקדם ומניעה
"אחד הדברים החשובים ביותר שאני מדגיש להורים," מסביר הר, "הוא שקוצר ראייה הוא תהליך מתמשך. אמנם קל יחסית לתקן את הראייה באמצעות משקפיים רגילים, אבל האתגר האמיתי הוא למנוע את ההתדרדרות. המספרים בהתחלה אולי קטנים, אבל בלי טיפול נכון הם עלולים לגדול במהירות מדאיגה".
בשנים האחרונות, המחקר בתחום התקדם משמעותית. "פותחו שיטות חדשניות שמאפשרות לנו לא רק לתקן את הראייה, אלא גם להאט משמעותית את קצב ההתדרדרות," מדגיש הר. "למשל, באמצעות עדשות משקפיים מיוחדות שמשלבות טכנולוגיות מתקדמות, אנחנו רואים תוצאות משמעותיות כבר אחרי שלושה-ארבעה חודשים. בנוסף, אנחנו ממליצים על הפסקות קבועות בזמן הצפייה מול מסכים וקריאה מקרוב, ועל בילוי של לפחות שעתיים ביום בחוץ, באור טבעי".
ריינד מתמקד בפתרון חדשני: "הטיפול המתקדם ביותר הוא באמצעות עדשות אופטלמיות (עדשות משקפיים). כמו עדשות MyoCare של חברת ZEISS הגרמנית, המצוידות במבנה עדשות ייחודי ובטכנולוגיית C.A.R.E הרשומה כפטנט להאטת התקדמות קוצר הראייה. היתרון הגדול הוא בכך שמוכח מחקרית שהן יעילות בהאטת התקדמות קוצר ראייה. בנוסף, הן היחידות שמפרידות את סוג העדשה לפי הגילאים, וזמינות במלאי כמוצר מדף - מה שמאפשר התחלת טיפול מיידית".
דניאלה גורן אדרת מתארת את החוויה שלה כילדה קטנה שאובחנה עם בעיית קוצר ראייה:
"בפעם הראשונה שנבדקתי, היה לי מספר קטן, מינוס חצי, מינוס רבע, וזה גדל וגדל. בפעם האחרונה שבדקתי, זה כבר הגיע למינוס שתיים."
למרות החששות הראשוניים, דניאלה מצאה את הפתרון המתאים: "בהתחלה התביישתי. הילדים בכיתה הסתכלו עליי קצת מוזר, אבל אז פתאום הבנתי שאני רואה את השלטים על החנויות, את שלטי החוצות וגם את הלוח. בסופו של דבר, זה הופך להיות חלק מהאופי, וזה גם הוסיף ללוק".
3 צפייה בגלריה
מיופיה, קבוצת לפידות
מיופיה, קבוצת לפידות
איוון הר
(צילום: ירון שרון)
איכות חיים טובה יותר
הר מסכם: “התפקיד שלנו, כאנשי מקצוע, הוא לא רק לטפל בבעיה הקיימת אלא גם למנוע החמרה עתידית. באמצעות שילוב של אבחון מוקדם, פתרונות מתקדמים והדרכה נכונה, אנחנו יכולים להבטיח איכות חיים טובה יותר לילדים שלנו. ישנה חשיבות רבה להתאמה נכונה והתמדה בטיפול: לאחר האבחון, יש להתאים עדשות המספקות ראייה טובה ושבו-זמנית מאטות את התקדמות קוצר הראייה. התמדה והרכבה ממושכת של המשקפיים הם מפתח להצלחת הטיפול בקוצר ראייה. לכן, חשוב להתאים עדשות שיהיו נוחות ונעימות לילד ויאפשרו הסתגלות מהירה וקלה".
חשוב להמשיך במעקב סדיר גם לאחר רכישת המשקפיים, כדי לעקוב אחר התקדמות קוצר הראייה ולהבטיח טיפול מיטבי. כפי שמדגיש ריינד, “חשוב מאד לא להזניח את התופעה. הסיכון בכך שלא נטפל בקוצר ראייה הוא בכך שהמספר ילך ויגדל, ובכך אנחנו מגדילים את הרגישות של העין. אם בעזרת העדשות המתקדמות, למשל, יהיה לילד רק 4-, במקום 8-, הוא יהיה אדם יותר בריא לכל החיים.”
*עדשות מיוקר הינן אביזר רפואי.
3 צפייה בגלריה
מיופיה, קבוצת לפידות
מיופיה, קבוצת לפידות
עמוס ריינד
(צילום: ירון שרון)
בשיתוף קבוצת לפידות
פורסם לראשונה: 16:28, 29.10.24