זו הייתה אחת ההבטחות הגדולות של ראשון לציון למשפחות צעירות. שכונת נרקיסים הסמוכה לבסיס צריפין - שחלקה שווק בתוכנית מחיר למשתכן - נמצאת בשלבי אכלוס בחודשים האחרונים. מה שלא סיפרו לדיירים החדשים הוא שכמה מאגרי מים באזור, שעדיין נמצא בבנייה, גורמים למכת יתושים קיצונית שפוגעת בתושבים ולעקיצות בלתי פוסקות שאף הביאו ילדים לטיפול רפואי.
לידי ynet הגיעו תמונות של כמה ילדים המתגוררים בשכונה שמתעדות את העקיצות החמורות שנובעות ממאגרי המים העומדים. התופעה הזו רווחת בשכונות חדשות הסמוכות לאתרי בנייה שמתאפיינות במאגרי מים עומדים. ההורים הזועמים פנו לעירייה בנושא, אך עד כה לא נרשם שינוי. "אנחנו נעקצים בלי הפסקה. אנחנו עם רשתות בכל הבית", מספרת מרים דהרי, שעברה לשכונה בסוף פברואר.
למרים דהרי שני ילדים, "הם מתמגנים מדי בוקר ולילה מפני עקיצות, ומתעוררים כל הזמן בלילה. באחת הפעמים הילדה שלי התעוררה באמצע הלילה וביקשה ממני להסתכל על העיניים שלה. הייתי בהלם, הייתה עקיצה מאוד גדולה שמשם רק המשיכה להתנפח. התקשרנו למוקד קופת החולים ואחר כך היינו אצל רופא. בהמשך העקיצה להתנפח והגענו למיון. רצנו מהר למיון באסף הרופא והגענו בזמן למרבה המזל כך שלא נזקקנו לאינפוזיה. לאחר שהתברר שאין פגיעה בעין, שחררנו אותנו. היינו שם כמה שעות טובות. זה מתסכל, כי הילדים שלי פשוט לא ישנים. זה פוגע בחיים ופוגע בבריאות. בכל לילה מורחים להם פניסטיל ואני לא יודעת מה ההשלכות של זה על הבריאות של הילדים שלי".
משפחת דהרי כאמור לא לבד. הגר אוידה, תושבת השכונה מזה כשלושה שבועות, מספרת: "אנחנו מוקפים ביתושים ברמה הזויה. הילדים שלנו נעקצים כל הזמן. יש לי בן שפשוט מתנפח מהעקיצות וזה לא מפסיק. לא משנה מה העירייה אומרת, שום דבר לא משתנה. אני שמה לו תכשירים וזה לא מונע את העקיצות. הורים אחרים מספרים בדיוק את אותו דבר, והיתושים גדולים במיוחד. הורים בשכונה מספרים שההורים נעקצים אז אני מבינה שלא מדובר רק על הבן שלי. פנינו לעירייה המון פעמים אבל בשורה התחתונה הילדים שלנו ממשיכים להיעקץ. גם בקיץ הקודם היינו בראשון לציון, מרחק שבע דקות, וזה לא היה כך. הבן שלי חזר מהבית לפני חצי שעה ולא היה לו כלום, חצי שעה לאחר מכן התחיל להתנפח".
הגר אוידה אומרת כי מקור המפגע, לטענת העירייה, הוא במים עומדים. "הם טענו שהם פנו לקבלנים וגם לבסיס הצבאי הסמוך. אנחנו דורשים ריסוס ביולוגי או פתרונות אחרים שאפשר לנסות אותם. זה בלתי נסבל. אנחנו באנו לשכונה חדשה ומרגישים שבאנו לייבש ביצות. אני בבית שלי עושה כל מה שאני יכולה, אבל אם לא תהיה פעילה אקטיבית מטעם העירייה שתהרוג את התופעה הזו, זה פשוט לא יקרה, ואנחנו רק בתחילת הקיץ".
"הדברה כוללת תפגע בבריאות הציבור"
פרופ' אייל קלמנט, ראש התוכנית לבריאות ציבור וטרינרית באוניברסיטה העברית, מסביר כי הקשר בין מאגרי מים עומדים להצטברות יתושים הוא הדוק. "מים הם מקור ההתרבות של היתושים שלאחר מכן יכולים להפיץ מחלות כמו למשל קדחת הנילוס המערבי. לכן ברור שמים עומדים מהווים מקור לסכנה, וזה משהו שהוא מאוד ידוע ומוכר", אמר. "היתושה מטילה ביצים והזחלים גדלים בתוך המים ולאחר מכן הם בוגרים ומשם יוצאים. ברגע שיש מקורות מים זה מאפשר ליתושה להטיל את הביצים ולהתרבות".
מעיריית ראשון לציון נמסר בתגובה: "מכת היתושים בעונה זו היא מכת מדינה, אשר חולשת על כל הערים בארץ ובמיוחד בשכונות חדשות שעוד נמצאות בבנייה, בהן יש מקורות מים שלא תמיד מיובשים ולא מטופלים על-ידי קבלנים פרטיים. עיריית ראשון לציון פועלת ביתר שאת בכדי לסייע למגר את התופעה וביצעה בשבוע החולף ניטור וייבוש של מאגרי מים, הדברה נקודתית במקורות מים בשטח מחנה צריפין, ביקורות ואכיפה מול קבלנים פרטיים, שלא ייבשו מקורות מים עומדים".
עם זאת, הודו בעירייה כי הפתרונות מוגבלים, "בשל הדאגה לבריאות תושבי השכונה - איננו יכולים לבצע הדברה כוללת ונרחבת בכלל השכונה, שכן מדובר בהדברות חזקות, שאינן מתאימות לריסוס בשטחים ציבוריים גדולים ועלולות לגרום לפגיעה בבריאות הציבור. עיריית ראשון לציון תמשיך לעשות כל מה שניתן בכדי למגר את התופעה, לצד שמירה על בריאותם של תושבי ותושבות השכונה".