בשיתוף אסטרהזניקה
מחלת הסרטן היא מחלה מורכבת שמושפעת מגורמים שונים בגוף האדם, לעיתים כאלה שאין לנו שליטה עליהם כלל, כמו למשל מגוון של שינויים גנטיים ושינויים גנומיים (שינויים גנטיים – אלו מוטציות בדנ"א שעוברים בתורשה מהורים לילד וחלקם קשורים לתחלואה בסרטן ושינויים גנומיים – אלו מוטציות שנרכשים בדנ"א שנוצרו במהלך החיים מסיבות שונות, שחלקן ידועות כגורמי סיכון לסרטן וחלקן לא).
איך מתמודדים עם סרטן כאשר בגידול יש חלבון שגורם למחלה להיות אגרסיבית וקשה יותר לטיפול? למרבה המזל, קיימות מגוון מוטציות הניתנות לגילוי באמצעות בדיקות מולקולריות אשר להן השפעה על אופן הטיפול וכן על הגדלת סיכויי ההישרדות במחלה גרורתית. כמו כן, אפשרויות הטיפול השתפרו והשתכללו בשנים האחרונות וכיום יש בארגז הכלים של הרופא היצע טיפולים רחב.
הבנת התפקיד של HER2 עזרה לפתח טיפול ממוקד
בגידולים סרטניים יכולים להופיע אחד משלושת המצבים הבאים הקשורים ב- HER2: הראשון- ביטוי יתר של החלבון על גבי התא. השני- ריבוי עותקים של הגן בהשוואה למצב תקין (אמפליפיקציה). השלישי- מוטציה (שינוי) בגן HER2. כל אחד משלושת המצבים הללו גורמים לחלוקה מוגברת ולא מבוקרת של התאים ובכך להתפתחות הגידול הסרטני.
כאשר יש ביטוי יתר, ריבוי עותקים או מוטציה של HER2, זה גורם לתא הסרטני להתחלק ולהתפשט מהר יותר, ואז הסרטן הופך להיות אלים יותר ופחות מגיב לטיפול הסטנדרטי, ולכן ההתמודדות או המחלה קשה ומורכבת יותר. כך לדוגמא, עד לגילוי ופיתוח טיפולים ממוקדי מטרה סרטן שד מסוג HER2 נחשב לסרטן אלים והוא מהווה 15-20 אחוזים ממקרי סרטן השד. הבשורה הטובה היא שקיימים כיום טיפולים ממוקדי מטרה שפוגעים בגידולים האלה ומאפשרים לטפל טוב יותר בחולים.
פריצת הדרך הגדולה בטיפול ב- HER2 התחילה בסרטן שד אבל התקדמה גם למחלות סרטן אחרות, כגון סרטן ריאה וקיבה. "הבנת התפקיד המרכזי של 2 HER, שהתגלה לראשונה בסרטן השד, הובילה לפיתוח טיפולים ממוקדים, שגורמים לשינוי דרסטי של מהלך המחלה בחולים, לשיפור משמעותי של שרידות המטופלים בשלב מחלה מפושט, ובהפחתה של התמותה בחולים בשלב טיפול משלים", הסבירה ד"ר מיה גוטפריד, מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. ביטוי יתר, מוטציה וריבוי עותקים של HER2 קיים גם בגידולים נוספים וההתקדמות בתחום הטיפול מסייעת כיום גם לחולים אלה".
להכניס את התרופה ישירות לתא הסרטני
בחירת הטיפול מתבצעת בהתאם לסטטוס התפקודי של המטופל, כאשר קיימות מספר חלופות טיפוליות עיקריות בקו הטיפול הראשון. כימותרפיה במשך שנים רבות נחשבה הטיפול הבלעדי ויכולה להינתן כטיפול עקרי או בשילוב עם אימונותרפיה. האלטרנטיבות דומות גם בקווים המתקדמים.
בשנים האחרונות פותחה קבוצת טיפולים חדשה מסוג "נוגדן מצומד לכימותרפיה" (Antibody Drug Conjugate - ADC). תרופות אלו מורכבות מנוגדן אליו קשורה הכימותרפיה – הנוגדן נצמד לחלבון HER2 ומכניס את הכימותרפיה ישירות אל תוך התא הסרטני. טיפולים אלו פועלים בדומה ל"טיל מונחה מטרה". כלומר, הכימותרפיה מגיעה ישירות לתא הממאיר בו יש "תקלה" ב-HER2 ושם היא משתחררת. טכנולוגיה המיוחדת של צימוד כימותרפיה לנוגדן, מאפשרת שחרור של הכימותרפיה באופן סלקטיבי בתאי הגידול וכך נמנעת רעילות של התאים הבריאים שמתבטאת בפחות תופעות לוואי.
"ADC היא בעצם קבוצת טיפול חדשה המשמשת כטיפולי מטרה", מסבירה ד"ר גוטפריד. "טיפול כימי סיסטמי ניתן לווריד ישירות, והתפשטות הטיפול היא דרך כלי הדם, ולכן פרופיל תופעות הלוואי משמעותי. מנגד, בקבוצת התרופות ADC יש נוגדן שמתחבר עם מקשר לתרופה הספציפית, וההרכב הזה בעצם משחרר את הכימותרפיה ישירות לתא הסרטני". ד"ר גוטפריד הוסיפה כי גם בטיפול זה ישנן תופעות לוואי, אולם בשיעור נמוך יותר ועם פרופיל סביל יותר לעומת טיפול כימי סיסטמי.
הוספת קבוצת הטיפול החדשה לארגז הכלים של הרופאים היא משמעותית מאוד עבור חולי סרטן. מלבד ההקלה בתופעות הלוואי המגיעות עם טיפול כימי סיסטמי, יעילות הטיפול עולה כאשר התרופה הכימית משוחררת ישירות לתא הסרטני. כך, מצליחים להעלות את מוות תאי הסרטן ולשמר את התאים הבריאים.
בסרטן ריאה השכיחות של המוטציה 2HER מוערכת בכ-2% מכלל החולים ומתבטאת באופן כללי יותר בקרב נשים ובחולים שאינם מעשנים. אבחון המוטציה יכול להתבצע באמצעות בדיקה מולקולרית. בדיקה זו יכולה לאתר שינויים גנטיים (מוטציות) שהתרחשו בגנים או שינויים ברמת הביטוי של חלבונים מסוימים. בדיקה זו מתבססת על דגימה מרקמת הגידול הסרטני הנלקחת בביופסיה או בניתוח ונמצאת בסל הבריאות עבור חולי סרטן ריאה מסוג תאים שאינם קטנים בשלב מתקדם (קיימת אפשרות גם לביופסיה נוזלית אולם זו אינה כלולה בסל).
לדברי ד"ר גוטפריד, קיימים יותר ויותר עדויות המוכיחות יעילות של טיפולים חדשים לחולים עם סרטן עם פגיעה בגן או בחלבון HER2. הממצאים הראו יעילות טיפול גבוהה יותר, תוך הפחתה משמעותית של נזק לתאים בריאים.
לסיכום, בעבר מחלות סרטניות מסוג HER2 היו אגרסיביות וקשות יותר לטיפול. היום, בזכות הטיפולים החדשים, הממוקדים והיעילים, חולים עם גידול חיובי ל-HER2 חיים יותר שנים עם המחלה שלהם – וסובלים באופן יחסי פחות מתופעות לוואי בזמן הטיפולים.
בשיתוף אסטרהזניקה
פורסם לראשונה: 12:29, 21.05.24