מוגש כשרות לציבור ללא מעורבות בתכנים על ידי נובו נורדיסק
בעיניי רבים נתפסת סוכרת סוג 2 כמחלה פשוטה יחסית לניהול, שתופעות הלוואי שלה כוללות בעיקר חוסר נוחות בגלל רמות סוכר לא מאוזנות. אלא שלמעשה לצד הסימפטומים המוכרים של המחלה, היא עלולה להוביל ללא מעט סיבוכים באיברים משמעותיים. אחד השכיחים שבהם הוא אי ספיקת לב, מצב שבו הלב אינו מספק דם במידה מספקת לצורכי הגוף.
"הגורם המרכזי לבעיה הזו הוא שקיעת שומן בשריר הלב ובחלק החיצוני של הלב", אומר פרופ' איתמר רז, , יו"ר המועצה הלאומית לסוכרת. "התהליך הזה יוצר דלקת שמובילה להיווצרות צלקת, וכך הלב לא מתכווץ או מתמלא כמו שצריך". צפו בפאנל המלא:
ועידת סוכרת – מחלות מסכנות חיים
פרופ' רז אומר את הדברים במסגרת הוועידה השנתית לסוכרת, שנערכה באולפן ynet מוקדם יותר החודש. בפאנל שעסק בסיכוני ובסיבוכי המחלה, השתתפו שורה של מומחים בכירים, שדנו גם בתחלואה הנלווית והטיפולים המתקדמים שמסוגלים לרפא איברים פגועים ולהציל חיים: פרופ' ריפעת ספדי, מנהל מכון הכבד בבית-החולים הדסה עין־כרם, ד"ר קרן סקלסקי, רופאה בכירה ביחידה לאקו לב ומחלות מסתמיות בבילינסון, וד"ר עירית רוזנבלט, רופאת עיניים בכירה, מומחית במחלות הרשתית, מנהלת שירותי מחקר העיניים במרכז הרפואי רבין וחברת המועצה הלאומית לסוכרת.

פגיעה קשה בחיי היום-יום

ההשפעה של סוכרת על הלב יכולה אם כך להיות חמורה. המחלה מאיצה את התהליך הטרשתי, שגורם בתורו לשקיעת שומנים וסידן בדפנות כלי הדם. בסיומו של התהליך הזה עלולה להיווצר חסימה של העורקים. "כשמדובר בעורקים שמובילים דם ללב, נוצר מצב של תעוקת חזה", מסבירה ד"ר סקלסקי, "אם מדובר בעורקים המובילים דם למוח, הדבר עלול להוביל לאירוע מוחי. בכליות, הסיכון הוא לפגיעה בתפקוד הכלייתי". אי ספיקת לב מלווה גם בפגיעה קשה באיכות החיים הכוללת קוצר נשימה ותשישות כללית. "מדובר במצב שמגביל מאוד את היכולת לתפקד ביום-יום", מבהירה ד"ר סקלסקי.

סכנת סרטן הכבד

לצד הסכנות לתפקוד הלב, מחלת הסוכרת מקפלת בתוכה סכנה לאיבר נוסף – הכבד. אם אינה מאוזנת, עלולה הסוכרת לגרום להצטברות של שומן בכבד, תופעה המכונה "כבד שומני". ללא טיפול יכולה להתפתח בטווח הארוך גם שחמת - מחלת כבד קשה מאוד ומסכנת חיים. "באופן תקין, רק עד חמישה אחוזים מתאי הכבד מכילים שומן, המשמש כמקור אנרגיה בעת הצורך. אבל כשיש סוכרת לא מאוזנת או אורח חיים לא בריא, הכבד מתחיל לצבור כמויות שומן גדולות הרבה יותר", מסביר פרופ' ספאדי.
לדבריו, הצטברות השומן הופכת לבעיה חמורה כשהיא מלווה בתהליך דלקתי. "הכבד מזהה את השומן כגוף זר ותוקף אותו באמצעות תהליך דלקתי. הדלקת הזו יוצרת צלקת ברקמת הכבד, והצלקת הזו יכולה להתפתח לשחמת – מצב שבו הכבד כבר לא מתפקד בצורה תקינה".
ומה לגבי סרטן? האם סוכרת מעלה את הסיכון להתפתחות גידולים בכבד?
"לחלוטין. שחמת כבד מגבירה את הסיכון לסרטן הכבד. זהו אחד מהסיבוכים מסכני החיים שאנחנו מנסים למנוע באמצעות טיפול מוקדם ושמירה על איזון רמות הסוכר".
לצד התופעות המדאיגות הללו, ישנו גם מקום לתקווה. גם אם נגרם נזק לכבד, ניתן להגיע לריפוי משמעותי שלו, כפי שמסביר פרופ' ספאדי: "הכבד הוא איבר עם יכולת שיקום יוצאת דופן. עם ירידה של חמישה אחוזים בלבד במשקל, ניתן להפחית משמעותית את הצטברות השומן. ירידה של שבעה עד עשרה אחוזים יכולה אפילו לצמצם את הצלקות בכבד".

לשמור על חוש הראייה

סיבוך נוסף ומורכב במיוחד של סוכרת לא מאוזנת הוא פגיעה בראייה. כחלק מפרוטוקול הטיפול שלהם חולי סוכרת חייבים להקפיד על בדיקה שנתית אצל רופא עיניים. כך, במקרה של החמרה, אפשר יהיה לבלום את ההידרדרות בזמן. "הפגיעה בעיניים מתמקדת בכלי הדם הקטנים ברשתית", מסבירה ד"ר רוזנבלט, "הרשתית שהיא השכבה הפנימית של גלגל העין, אחראית על קליטת האור והעברתו למוח. כלי הדם הקטנים ברשתית מאוד רגישים, סוכרת גורמת להם להיחלש ולהיפגע. במקרה של סוכרת, עלולים לדלוף נוזלים מכלי הדם, ממש כמו צינור השקיה עם חורים קטנים. הדליפה הזו גורמת להצטברות נוזלים ברשתית, שאנחנו מכנים בצקת. תהליך אחר שעלול לקרות הוא חסימה של כלי דם קטנים שמובילה לחוסר אספקת חמצן לרשתית".
ומה קורה כשהרשתית אינה מקבלת מספיק חמצן?
"היא משדרת אותות מצוקה ומעודדת יצירת כלי דם חדשים. הבעיה היא שכלי הדם החדשים האלה אינם בריאים – הם שבירים מאוד, נוטים לדמם ולעיתים גורמים לאובדן ראייה משמעותי".
מהם הטיפולים המתקדמים כיום למניעת נזק לראייה?
"בעבר היינו מטפלים בעיקר באמצעות לייזר. המטרה של הלייזר הייתה להרוס אזורים ברשתית שאינם מקבלים חמצן כדי למנוע מהם להפריש חומרים שמזיקים לכלי הדם. אבל הלייזר לא התאים לטיפול בפגיעות שנמצאות במרכז הראייה. הטיפול הסטנדרטי כיום הוא הזרקה של תרופות נגד VEGF, חומר שגורם ליצירת כלי דם חדשים לא תקינים. הזריקות אינן הורסות את הרשתית, בניגוד ללייזר, והן מסייעות להפחית בצקות ולשפר את הראייה".
כמה זמן נמשכת השפעת הזריקות?
"בהתחלה יש צורך בסדרת זריקות בתדירות גבוהה – כל חודש או חודשיים, אך לאחר שהמצב מתייצב, ניתן להאריך את מרווחי הזמן בין הזריקות. כיום ישנן תרופות שמשתחררות באיטיות ויכולות להחזיק עד שישה חודשים. המסר החשוב ביותר הוא שאבחון מוקדם וטיפול נכון הם המפתח לשמירה על הראייה. כל חולה סוכרת צריך להיבדק לפחות פעם בשנה אצל רופא עיניים".

הטיפולים החדשים: לא רק מאריכים חיים, אלא גם משפרים את איכות החיים

ככל שהרפואה מבינה כיום את שלל הסיבוכים להם עלולה לגרום מחלת הסוכרת, כך גם הטיפולים החדשים נותנים מענה רחב יותר, שאינו מתמקד אך ורק באיזון הסוכר בדם. התרופות החדשות שפותחו פועלות הרבה מעבר לאיזון רמות הסוכר בדם. המועצה הלאומית לסוכרת מכנה אותן "תרופות משנות מהלך מחלה", שכן הן מגנות על איברים חיוניים כמו הלב, הכליות והכבד, ואף מונעות סיבוכים כמו סתימות בכלי הדם ופגיעה קוגניטיבית. השילוב של שלוש קבוצות תרופות - GLP-1, SGLT2 ומטפורמין - הוכח במחקרים נרחבים כיעיל במיוחד, והוא מהווה חלק ממכלול טיפולי הכולל גם אורח חיים בריא, תזונה נכונה ופעילות גופנית.
אחד היתרונות המשמעותיים של התרופות החדשות, במיוחד מקבוצת GLP-1, הוא יכולתן להוביל לירידה משמעותית במשקל - גורם מפתח בטיפול בסוכרת. "הן ניתנות בכדורים או בזריקות ומשפיעות היטב על הלב, כלי הדם, המוח ומסייעות במניעת שבץ מוחי", מסביר פרופ' רז.
ירידה של 10% ממשקל הגוף, במיוחד בתחילת המחלה, יכולה אפילו להביא להיעלמות הסוכרת, ומתן תרופות אלה בשלב הטרום-סוכרת מונע ב-80% את התפתחות המחלה. המומחים מדגישים כי חשוב להתמיד בטיפול גם לאחר השגת איזון, שכן הפסקתו עלולה להוביל לעלייה מחודשת במשקל ולאובדן האיזון המטבולי. בזכות הטיפולים החדשניים, רבים מהחולים מצליחים להגיע לרמות סוכר תקינות לחלוטין ולשפר משמעותית את איכות חייהם.
ד"ר סקלסקי מרחיבה על התרופות מקבוצת SGLT2. "מנגנון הפעולה הראשוני שלהן הוא לאיזון הסוכר", היא אומרת, "אבל גילו שהן יעילות מאוד גם בטיפול באי ספיקת לב, ובהפחתה של אירועים קרדיו-וסקולריים. כלומר, בהפחתת התקפי לב, שבץ מוחי ואפילו הפחתה של תמותה. התרופות האלו לא רק מאריכות חיים, אלא גם משפרות את איכות החיים. אנו רואים את זה במרפאות - החולים מגיעים במצב תפקודי לא טוב, כשהם בקושי מסוגלים לצעוד. תחת הטיפול התרופתי הם חוזרים לצעוד, להיות יותר פעילים, פרודוקטיביים ושמחים יותר. לכן, כיום הסטנדרט של מטופלי סוכרת עם אי ספיקת לב, בטח כאלה הסובלים גם מהשמנת יתר, היא לתת שילוב של שתי קבוצות התרופות האלה- GLP-1, ו-SGLT2".
הטיפולים החדשניים כיום מסוגלים לא רק למנוע הידרדרות, אלא ממש לרפא איברים שנפגעו. "בעבר, כדי למנוע כבד שומני, נדרש להוריד במשקל ולהקפיד על פעילות גופנית", אומר פרופ' רז. "אם פעם הפתרון היה רק באמצעות ניתוח לקיצור קיבה, כיום יש לנו את התרופות, שלא רק מנקות את הכבד, אלא גם יכולות להוריד לגמרי צלקות שהתפתחו בכבד".
מוגש כשרות לציבור ללא מעורבות בתכנים על ידי נובו נורדיסק