בשיתוף אסטרהזניקה
לכבד יש תפקידים רבים וחשובים – הוא אחראי על אגירת הסוכרים והשומנים בגוף על מנת שישמשו מקור אנרגיה עתידי. כמו כן, הכבד אחראי על ויסות חום הגוף והוא מייצר חלבונים ונוגדנים שונים. התפקיד ה'מפורסם' של הכבד הוא לנטרל ולפרק מגוון חומרים ביניהם תרופות, אלכוהול וחומרים מזיקים אחת העובדות הידועות על הכבד היא שזהו האיבר החיוני היחיד בגוף המסוגל להתחדש, עד כדי כך שתוך כשבועיים הוא מסוגל להשלים עד כ-30% מנפחו. עובדה זו משמעותית ביותר בכל הנוגע לטיפול בסרטן הכבד.
סרטן הכבד אינו נפוץ במיוחד, ולמעשה מדובר במחלה די נדירה בהשוואה לסוגי סרטן אחרים. בישראל, מאובחנים מדי כל שנה מאות בודדות של מטופלים עם סרטן הכבד, שזה מספר נמוך בהשוואה לגידולים באיברים אחרים בגוף. ואולם, לאחרונה שכיחות גידולי הכבד נמצאת בעלייה. בין הסיבות העיקריות: התפתחות כבד שומני עקב עודף משקל, עלייה במספר החולים בסוכרת וצריכת אלכוהול מופרזת (הגורמת לכבד שומני).
2 צפייה בגלריה
עלייה בשכיחות חולי סרטן הכבד: מי נמצא בסיכון ואיך מטפלים?
עלייה בשכיחות חולי סרטן הכבד: מי נמצא בסיכון ואיך מטפלים?
עלייה בשכיחות חולי סרטן הכבד: מי נמצא בסיכון ואיך מטפלים?
(צילום: shutterstock)
השכיחות של סרטן הכבד גבוהה יותר במדינות אסיאתיות בגלל חשיפה לגורמים סביבתיים, עישון ודלקת כבד נגיפית. באופן כללי, סרטן הכבד נפוץ יותר בקרב גברים מאשר בקרב נשים, בעיקר בגיל המבוגר.
חשוב להבחין בין סרטן הכבד שנוצר בכבד עצמו (המכונה בקרב הרופאים 'סרטן ראשוני בכבד'), שלרוב מתפתח על רקע כבד שומני או עקב וירוס או צריכה מופרזת של אלכוהול ,לבין סרטן בכבד, שהוא גרורה של גידולים סרטניים במקומות אחרים בגוף (המכונה 'סרטן שניוני בכבד'). אופן הטיפול בשני סוגי מחלות אלה, שונה לחלוטין ולכן חשוב להבין מהו מקור הגידול.
כבד נחשב לשומני במידה ומעל 5% ממשקלו מקורו בשומן. מחלת הכבד השומני נחשבת למחלת הכבד הנפוצה ביותר בעולם המערבי."הנזק לכבד שנוצר משתיית אלכוהול מופרזת, כבד שומני וזיהום נגיף ההפטיטיס B ו-C מוביל למצב שנקרא שחמת הכבד, שבו הרקמה נהרסת והופכת לרקמה צלקתית שאינה מתפקדת", מסבירה ד"ר שרון פלס, מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי ברזילי, "כך נוצרת הפרעה בזרימת הדם אל תאי הכבד ולשיבוש בתפקוד שלו. ריבוי הצלקות בכבד מגדיל את הסיכון להתפתחות גידול ממאיר שהמקור שלו הוא תאי הכבד".
הגורמים העיקריים ליצירת שחמת הכבד הם שתיית אלכוהול מופרזת, כבד שומני וזיהום נגיפי הפטיטיס B ו-C. הודות לחיסון נגד הפטיטיס B וטיפולים יעילים נגד הפטיטיס C, השיעור של שחמת כבד על רקע זה פחת בישראל במהלך השנים האחרונות, ומנגד שיעור שחמת הכבד על רקע כבד שומני עולה במקביל לעלייה בשכיחות של עודף משקל וסוכרת.
"מטופלים הסובלים ממחלות כבד נמצאים תחת מעקב רפואי קבוע אצל רופאי כבד", אומרת ד"ר פלס. "במסגרת מעקב זה, הם מבצעים אחת לתקופה בדיקות סקר הכוללות תפקודי כבד ואולטרסאונד. המעקב מגביר משמעותית את הסיכוי לגילוי מוקדם של המחלה, מה שעשוי להשפיע באופן דרמטי על מהלך המחלה, אפשרויות הטיפול וסיכויי ההחלמה ", מסבירה ד"ר פלס.
כיצד משפיעה תסמונת מטבולית (השמנה, סוכרת) על הסיכון לפתח סרטן הכבד?
ד"ר פלס: "תסמונת מטבולית (השמנה וסוכרת) משפיעים על שומניות הכבד, וכבד שומני מגביר את הסיכון להתפתחות סרטן כבד. לרוב, הסיבות להתפתחות מחלה זו הן אינן על רקע גנטי אלא על רקע התנהגותי. ככל שנקפיד על תזונה והרגלים בריאים הסיכוי לחלות בסרטן הכבד פוחת".
2 צפייה בגלריה
העדר תסמינים גורם לאבחון מאוחר.
העדר תסמינים גורם לאבחון מאוחר.
העדר תסמינים גורם לאבחון מאוחר.
(צילום: shutterstock)
בשנים האחרונות ישנה עליה מתמדת בשיעורי עודף משקל והשמנה באוכלוסיה הבוגרת בישראל, וכן בקרב ילדים ובני נוער. "אמנם יש יותר מודעות לחשיבות של תזונה בריאה בחלק מהאוכלוסיה, אך גם דיאטות מסויימות כמו לדוגמה דיאטות קטוגניות שכוללות מיעוט פחמימות וריבוי מזונות שומניים עלולות להעלות את הסיכון לסוג סרטן זה". בנוסף, באוכלוסיות מסוימות ישנה עלייה בצריכת אלכוהול.
ד"ר פלס מציינת כי על פי המחקרים ברחבי העולם, מדובר בגידול שהשכיחות שלו בעלייה משמעותית. "על פי ההערכות, בשנת 2025 יתגלו מעל מיליון מקרים חדשים בעולם בשנה ובשנת 2030, יש צפי למעל מיליון מקרי תמותה בשנה כתוצאה מסוג סרטן זה".
איך להפחית את הסיכון?
"מי שנמצא בקבוצת סיכון (הסובלים משחמת הכבד), חייב לבצע כל מספר חודשים, לפי הנחיות רופאי הכבד, אולטרסאונד לכבד וכן בדיקת דם שיכולה להעריך את רמת החלבון שגידול ממאיר בכבד נוטה לייצר. מעקב צמוד יכול לסייע באבחון מוקדם ובכך לשפר בצורה משמעותית את סיכויי ההישרדות. לצערנו, אנשים רבים עם כבד שומני בכלל לא מודעים למצבם ולא שמים לב לבעיה כי היא איננה ניכרת באופן חיצוני", אומרת ד"ר פלס. "כך או אחרת, מומלץ לא להפריז בשתיית אלכוהול, להקפיד על תזונה בריאה ולבצע פעילות גופנית באופן סדיר. פעילות גופנית מטפלת בתסמונת המטבולית ומפחיתה את הסיכוי לסרטן".

העדר תסמינים גורם לאבחון מאוחר

לרוב, סרטן הכבד אינו מלווה בתסמינים בשלבי המחלה הראשונים. כאמור, חלק מהחולים מפתחים סרטן בכבד עקב מחלות כבד כרוניות והסרטן מתגלה במסגרת המעקב השגרתי, עוד לפני הופעת תסמינים כלשהם. התסמינים לסרטן כבד כוללים: כאבי בטן; אובדן תיאבון; ירידה מהירה במשקל; תחושת שובע מוקדם; וחולשה. חולים מסוימים מדווחים גם על תחושת אי-נוחות או כאב בחלקה הימני העליון של הבטן, באזור הכבד.
"לפעמים ישנה ממש הרגשה של 'גושים' בבטן, ובמקרים מסוימים נוצרת 'מיימת' – נפיחות של הבטן כתוצאה מהצטברות נוזלים בחלל הבטן, שיכולה אף לגרום לקוצר נשימה", מסבירה ד"ר פלס. "למרבה הצער, ברוב המקרים שתסמינים אלו יופיעו, המחלה נמצאת כבר בשלבים מאוד מתקדמים".
"הטיפול במחלה תלוי בשלב בו אובחנה. במידה והמחלה אובחנה בשלבים המוקדמים הטיפול יכול לכלול ניתוח לכריתה חלקית של הכבד, השתלת כבד או צריבה של גידולים קטנים באמצעות חימום (אבלציה). במקרים בהם בעת האבחון ישנם כבר מספר נגעים בכבד, מקובל לטפל על ידי חסימת אספקת הדם לגידול בצנתור מיוחד והזרקה של חומרים כימותרפיים ((TACE או הזרקה מיוחדת של חומר רדיואקטיבי לעורק הכבד שמזין את הגידולים. חשוב להדגיש שככל שהסרטן מתגלה בשלב מוקדם יותר, כך הסיכוי לריפוי גדל", אומרת ד"ר פלס.

הטיפולים החדשים לסרטן הכבד

החידוש המשמעותי ביותר בטיפול בסרטן הכבד הוא טיפול באמצעות תרופות מסוג אימונותרפיה. מדובר בטיפולים המסייעים למערכת החיסון של הגוף לזהות ולתקוף תאים סרטניים. למעשה המטרה בטיפולים אלו היא לבצע שימוש במערכת החיסון של החולה כדי שהיא עצמה תתקוף את תאי הגידול בצורה יעילה וטובה יותר.
"מחקרים קליניים שנעשו בשנים האחרונות מצאו ששילוב של טיפולים אימונותרפיים ביחד עם תרופות נוספות לחולים בסרטן כבד בשלבים מתקדמים הביאו לכיווץ משמעותי בגידולים עד כדי העלמות מוחלטת של הגידול בחלק מהמקרים", אומרת ד"ר פלס. יתרון נוסף של התרופות החדשות הוא פרופיל תופעות לוואי בטוח יחסית שניתן לניהול, עובדה המשפרת בהרבה את איכות חייהם של החולים. כיום, אפשרויות הטיפול הולכות ומתרחבות וארגז הכלים של הרופא עשיר יותר – אם בעבר שיעורי ההישרדות לחולה עם סרטן הכבד היו שנה לכל היותר, היום החולים יכולים להמשיך ולחיות משך מספר שנים, ובאיכות חיים גבוהה".
המחקרים החדשים לטיפול בסרטן הכבד מסמנים תקווה?
"לפני בחירת הטיפול נערך דיון בצוות רב-תחומי הכולל כירורגים, גסטרואנטרולוגים מומחי כבד, אונקולוגים מדיקלים וקרינתיים, ומומחי הדמיה רגילה ופולשנית. הדיון נערך בשל מורכבות מצבם של החולים ומחלות הרקע שלהם ויחד מתאימים את הטיפול הייחודי לכל מטופל", מסבירה ד"ר פלס.
"בשנים האחרונות חלה מהפכה בגישה הטיפולית לחולים בשלבים מתקדמים של סרטן הכבד – באמצעות תרופות ביולוגיות, באמצעות תרופות אימונותרפיות והן בזכות שילובים של תרופות, המאפשרים להתאים לכל חולה את הטיפול המתאים לו בהתאם למצבו ולמחלות הרקע שלו". לדבריה, תחום הטיפול בסרטן כבד ממשיך להתפתח, ולהציג תוצאות מרשימות מבחינת שיעורי ההישרדות ושליטה בהתקדמות המחלה.
בשיתוף אסטרהזניקה

פורסם לראשונה: 17:26, 07.11.24