למרות שהטיפול התרופתי בתחום הטיפול והמניעה של נגיף ה-HIV יעיל ביותר, הצורך בלקיחת כדור כל יום, לכל אורך החיים, עלול ליצור קשיים פסיכולוגיים רגשיים קשים עבור חלק מהאנשים החיים עם הנגיף.
הסיבה לכך נובעת בעיקר משום שנטילה יום-יומית של כדור, גם אם הוא קטן ואפקטיבי, עלולה ליצור נטל על המטופל מסיבות שונות, החל מחשש שיגלו שהוא נשא HIV, וכלה בכך שהוא ישכח לקחת את הכדור, דבר שיגרום לרצף הטיפולי להיפגע ועלול לגרום לעומס הנגיפי לעלות.
לפני כשנה הגיע לישראל טיפול חדש הניתן באמצעות זריקות. הטיפול הוא באמצעות צמד זריקות, שניטל פעם אחת במהלך חודשיים, ומיועד בראש ובראשונה למטופלים שמעוניינים להחליף את הטיפול היומי בכדורים.
1 צפייה בגלריה
בדיקת HIV
בדיקת HIV
חידוש במניעת HIV ובטיפול בנשאים
(צילום: shutterstock)
בשנה האחרונה, הטיפול בזריקות זכה להמלצות רפואיות של גופי הבריאות המובילים בעולם, בהם החברה האירופאית לטיפול באיידס (EACS) וה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקני). כיום יש בישראל יותר מ-100 שמטופלים בזריקות ארוכות טווח.
הצוותים המטפלים מדווחים על נתוני יעילות גבוהים ואחוזי נשירה מאוד נמוכים. שביעות הרצון, המדווחות לצוותים הרפואיים המטפלים על ידי המטופלים מהטיפול באמצעות הזריקות היא גבוהה מאוד.
לו הייתה בידינו התרופה האולטימטיבית ל-HIV, מעין "תרופת חלומות", כלומר כזו המעלימה לחלוטין את הנגיף, ולאחר מכן לא היה צורך לקחת שוב תרופות, לא היה צורך יותר בפיתוח תרופות חדשות.
אך למרבה הצער, אנחנו עוד לא שם. לכן, יש צורך במגוון של תרופות, וזאת על מנת שנוכל להתאים בצורה הטובה ביותר את התרופה שמתאימה ביותר האפשרית לכל מטופל או מטופלת. זו הסיבה לפיתוח תרופות ארוכות טווח שניתנות בהזרקה. כעת יש בשוק זריקות שניתן לתת אחת לחודשיים, ובשלבי פיתוח מצוי שילוב של זריקות, שניתן יהיה לתת אותן אחת לחצי שנה.
בעוד מטופלים רבים שבעי רצון מאוד מהטיפול בכדורים ("מה זה בשבילי כדור אחד פעם ביום, כבר התרגלתי, אני בין כה וכה נוטל כדורים אחרים" ועוד), לחלק לא קטן מהמטופלים יכולה נטילה יום-יומית של כדורים להיות מועקה לא קטנה.
"אנו מטפלים באמצעות הזריקות באנשים שהטיפול מתאים להם. כמחצית מהמטופלים מקבלים טיפול באמצעות זריקות מזה למעלה משנה. שביעות הרצון מטיפול זה גדולה, ולמעט כאב מועט באזור ההזרקה שנמשך כיום או יומיים, לא נרשמו או ידיעות לנו תופעות לוואי משמעותיות"
חלק מהמטופלים חוששים שלא יוכלו לעמוד בנטילה יום-יומית של הטיפול, חלקם טרודים במחשבה שמא הם שכחו לקחת את הכדור, לחלקם נטילת הכדור מזכירה את עצם היותם נשאי HIV (דבר שהם היו שמחים שלא לחשוב עליו בכל יום מחדש), וחלקם חוששים מהסטיגמה בהחזקת הטיפול בבית. מטופלים אחרים מתקשים לקחת תרופות בבליעה, וחלק נוסף נוסע תכופות לחו"ל ואינו מעוניין להיסחב לשם עם הטיפול בכדורים. במיוחד עבור מטופלים אלה פותח הטיפול באמצעות מתן זריקות.
פרופ' איציק לוי, מנהל מרפאת איידס וסקר מחלות מין במרכז הרפואי שיבא תל השומרפרופ' איציק לויצילום: דוברות שיבא תל השומר
במרכז הרפואי "שיבא" בתל השומר אנו מטפלים באמצעות הזריקות באנשים שהטיפול מתאים להם. כמחצית מהמטופלים מקבלים טיפול באמצעות זריקות מזה למעלה משנה. שביעות הרצון מטיפול זה גדולה, ולמעט כאב מועט באזור ההזרקה שנמשך כיום או יומיים, לא נרשמו או ידיעות לנו תופעות לוואי משמעותיות.
בימים אלה, אנו מנהלים מחקר "תוצאות המדווחות על ידי המטופל" ("Patient Reported Outcomes"). מתוצאות ראשוניות שנתקבלו במחקר זה עולה כי המטופלים בהחלט שבעי-רצון מהטיפול.
התוצאות שאנו רואים תואמים לתוצאות המחקרים הקליניים ומחקרים מה"עולם האמיתי" (Real World Evidence, RWE), המצביעות על שיעור נמוך של כישלון טיפולי, כלומר, על יעילות גבוהה של הטיפול הניתן באמצעות זריקות, וזאת כמובן, אם התאמתם של המטופלים לטיפול בזריקות נעשית בקפידה.

הטיפול יעיל כמו לקחת כדור מדי יום

כך, נתוני היעילות, הבטיחות והסבילות הגבוהים המתקבלים בעת האחרונה בישראל, דומים לנתונים המתפרסמים לאחרונה במדינות רבות בעולם במסגרת מחקרי ה-RWE שלב 3 (Phase III) רבים. מחקרים אלה כוללים כ-11 אלף מטופלים, המשתתפים במחקרי RWE, וכ-4,000 מטופלים נוספים שלקחו חלק במחקרי שלב 3 (Phase III).
כמו כן, ממחקר ה-Solar, שפורסם לאחרונה ושסקר תוצאות של 12 חודשי טיפול, עולה כי טיפול באמצעות זריקות ארוכות-טווח של פעם בחודשיים יעיל באופן דומה להמשך טיפול יום-יומי בכדור המכיל שלוש תרופות. מסקנות מעניינות נוספות, שנבעו ממחקר ה-Solar, נגעו להעדפות המטופלים ולשביעות רצונם מהטיפול באמצעות זריקות לעומת הטיפול באמצעות כדורים.
הטיפול באמצעות זריקות מוצע כיום לחלק מהמטופלים על ידי הצוות הרפואי, וחלק מהמטופלים מעלים בעצמם את האופציה לטיפול זה. בכל מקרה, מדובר בהחלטה משותפת של המטופל/ת והרופא/ה.
לאחר קבלת ההחלטה על הטיפול באמצעות זריקות, ניתנת הדרכה על ידי אחות המוכשרת לנושא לצוותים הסיעודיים במרפאות קופות החולים. דבר זה הביא אף לירידה בסטיגמה ל-HIV בקרב הצוותים הרפואיים בקהילה. "תופעת לוואי" מבורכת של הדבר היא שמטופלים חוששים פחות לגשת למרפאות הקופות.
הכותב הוא מנהל מרפאת האיידס וסקר מחלות מין במרכז הרפואי "שיבא" תל השומר ומומחה למחלות זיהומיות.