טרנד שהולך וצובר תאוצה בטיקטוק מציע לערבב דיאט קולה בשייק חלבון. נשמע לכם מוזר? מתברר שכל מי שניסו את זה בבית - ובטיקטוק - אהבו את הטעם של השייק החדש והמפתיע. עדי מגד, דיאטן קליני במכבי שירותי בריאות במחוז מרכז, סבור שהשילוב המדובר אינו בריא ואף עלול להיות מסוכן.
צפו בטרנד:
"אני בהחלט לא ממליץ על השילוב של דיאט קולה בתוך שייק החלבון שלכם", אומר מגד, "זה לא מומלץ כיוון שמדובר במזון אולטרה-מעובד, כלומר מזון שיש בו מרכיבים מלאכותיים ותעשייתיים בכמות גבוהה מאוד. אבקת החלבון כשלעצמה מלאה במרכיבים אולטרה-מעובדים, כמו גם הדיאט קולה, כך ששילוב של השניים יוצר שייק מאוד לא-בריא".
מזון אולטרה-מעובד, מסביר מגד, מתייחס למוצרים שעברו תהליכי עיבוד מתקדמים ונכנסו לתוך קטגוריה של מזונות שמכילים מרכיבים שמסייעים להאריך את חיי המדף, לשפר את הטעם או את המראה, אך לעיתים רחוקות מכילים מרכיבים טבעיים בלבד. מוצרים אלה כוללים, בין היתר, חטיפים, משקאות מוגזים, בשר מעובד ומזונות מוכנים. לעיתים קרובות הם מכילים כמויות גבוהות של סוכר, מלח, שומן טראנס, חומרים משמרים ותוספי טעם וריח.
"צריכה גבוהה של מזון אולטרה-מעובד עלולה להוביל לבעיות בריאותיות שונות, כולל השמנת יתר, סוכרת סוג 2 ומחלות לב", מדגיש מגד, "לכן, חשוב לקרוא את התוויות, להעדיף מזון טבעי ולשלב בתפריט מגוון רחב של מרכיבים טריים".
אל תנסו את זה בבית
השילוב של דיאט קולה ואבקת חלבון אינו מומלץ משתי סיבות עיקריות, מסביר מגד:
הפרת האיזון התקין של חיידקי עיכול: שני המוצרים הללו מכילים חומרים מעובדים רבים, כמו חומצה זרחתית, חומרי טעם וריח לא טבעיים, וכן ממתיקים מלאכותיים, כמו סכרין, אספרטיים וסוכרלוז, דבר שהופך אותם לשייק חלבון עם מזונות המוגדרים אולטרה-מעובדים ולכן עלולים להשפיע לרעה על הרכב החיידקים הטובים במעיים. השפעה זו עלולה להוביל לתסמינים במערכת העיכול, כמו שלשולים, נפיחות ובעיות אחרות בגוף, המשפיעות על התפקוד של כלל מערכות הגוף.
חומציות יתר: ידוע כי החומרים המעובדים שנמצאים בשייק חלבון, בייחוד חומצה זרחתית, ממתיקים מלאכותיים וחומרי טעם וריח (שנמצאים גם בדיאט קולה), מעלים את רמת החומציות של השייק ובכך גורמים לחומציות יתר במערכת העיכול ובקיבה, דבר שעלול לגרום לצרבות, גזים, ואי-נוחות כללית בבטן.
בנוסף, חומציות יתר עלולה להשפיע גם על ספיגת מינרלים חיוניים כמו סידן, מגנזיום וברזל. מזונות חומציים מאוד עלולים לעכב את הספיגה של מינרלים אלה, כיוון שחומציות גבוהה עלולה לשנות את הסביבה שבה מתרחש תהליך הספיגה במעי הדק. מינרלים כמו סידן ומגנזיום דורשים סביבה בסיסית יותר כדי להיספג ביעילות, ולכן עומס של מזון חומצי יכול לפגוע בזמינותם לגוף.
בנוסף, עודף של חומצות בגוף מעמיס על הגוף ובייחוד על הכליות, שאמורות לפרק חומצות אלו.
ההשפעה על מערכת העיכול
במערכת העיכול יש לכולנו, באופן טבעי, אוכלוסייה של חיידקים טובים. ככל שאנחנו אוכלים רכיבים ומזון מעובד - חומרים משמרים, חומרי טעם וריח מלאכותיים וצבעי מאכל (כמו אלה שיש באבקות חלבון ובדיאט קולה) - נפגעים אותם חיידקים במעיים שלנו באופן משמעותי יותר.
"זה מפר את האיזון הטבעי שלהם", אומר מגד, "לכן, עלולה להיווצר פגיעה בתפקוד של מערכת העיכול, מה שיכול להוביל לתופעות לא נעימות ולא בריאות, כמו שלשולים, גזים, אי-נוחות ובעיות ספיגה. באופן כללי, כדאי לדעת שמשקאות מוגזים מייצרים תנועתיות מוגברת של המעיים".
בשנים האחרונות נעשו מחקרים רבים על מזונות אולטרה-מעובדים, ונמצא שיש שכיחות גבוהה יותר של דלקתיות בגוף בעקבות צריכה של מזונות מסוג זה, דבר שעלול, במקרים מסוימים, לגרום אפילו לסרטן. צריכת מזונות אולטרה-מעובדים מגבירה את הסיכון לפתח מחלות כרוניות כמו סוכרת או מחלות לב.
"מזון אולטרה-מעובד יכול לעשות נזק בכל מערכות הגוף", מסביר מגד, "כולל דלקתיות, מחלות כרוניות, סרטן, אי-סדירות במערכת העיכול, שלשולים, פגיעה בחיידקים הטובים במעיים ועוד".
הוא מוסיף: "חיידקי המעיים נמצאים בחזית המחקר כיום, ואנו יודעים כי הם משפיעים לטובה על כל מערכות הגוף: מערכת העיכול, מערכת העצבים, מערכת החיסון, מניעה של מחלות, איזון רמות סוכר, ירידה במשקל ועוד. פגיעה בחיידקים במערכת העיכול כתוצאה משתייה של דיאט קולה ואבקות חלבון מעובדות עלולה לגרום להיחלשות של מערכות אלה".
אז מה כדאי לשלב בשייק החלבון שלנו?
"קיימים ממתיקים טבעיים כמו פרי הנזירים, סטיביה, אריתריטול ועוד", ממליץ מגד, "מבחינת תוספות לשייק, מומלץ לשלב פירות המכילים ערכים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים וסיבים. באמצעות שילוב של פירות בשייק שלנו, אנחנו מגדילים את אוכלוסיית החיידקים הטובים במעיים. ניתן לשלב פירות יער, בננות, תמרים, תפוחים ותותים. רצוי לגוון בצבעי הפירות כי כל צבע מייצר משפחה מסוימת של חיידקים במעיים".
לגבי בחירת אבקת החלבון, אומר מגד שמומלץ לרכוש אבקת חלבון שמכילה כמה שפחות רכיבים מעובדים וכמה שיותר צבעי מאכל או חומרי טעם וריח טבעיים. "לרוב, אבקות החלבון הנמכרות בשוק מכילות רכיבים מעובדים ולכן יש לחפש את האבקות הפחות מעובדות", הוא מסביר.
כדי להתאים את כמות החלבון היומית המתאימה לכם ולצרוך תזונה כמה שיותר טבעית ופחות מעובדת, מומלץ להתייעץ עם אנשי ונשות מקצוע כמו תזונאים ודיאטניות.הם יבנו עבורכם תפריט טבעי שיעזור לכם לצרוך מדי יום ערכים תזונתיים חשובים, וכן יעזרו לכם להתאים את התוכנית התזונתית למטרות האימון שלכם.