שתייה קרה ומאכלים קרים, הם דרך נהדרת לרענן את הגוף בקיץ. אבל אחת הבעיות היא שכמות הסוכר בהם עלולה לסכן אותנו. איך נוכל לצרוך אותם ולשמור על הבריאות?
משקאות קרים
הבעיה במשקאות המתוקים שהאינסולין שמופרש מתחיל לעבוד אחרי שהסוכר כבר קפץ ואם זה קורה יום אחר יום, שבוע אחר שבוע וכן הלאה, הנזק הבריאותי מצטבר ועלול לגרום למחלות.
מה במקום? משקאות דיאט מוגזים (בהגבלה עד 2 כוסות ביום), מים או סודה עם נענע/ לואיזה ולימון סחוט.
אייס קפה עם סוכר (ברד קנוי)
בדיוק כמו המשקאות המתוקים, הוסיפו לכך את הקלוריות והסוכר שבחלב והעובדה שאתם לא מחשיבים את הקפה כארוחה וקיבלתם פצצת סוכר אל תוך הגוף.
מה במקום? אייס קפה בהכנה ביתית – קרח כתוש, נס קפה או אספרסו, 1/2 כוס מים, 1/4 כוס חלב או כף שמנת להקצפה, אפשר מעט קינמון ו-וניל.
שייק פירות
מכיל סוכר בדיוק כמו המשקאות הממותקים ולפעמים אף יותר. תהליך הכתישה מפרק את סיבי הפרי כך שאל תבנו עליהם בהקשר של שובע או האטת ספיגת הסוכר לדם.
מה במקום? שייק ירוק - 3 קוביות קרח, 1/2 כוס עלי חסה קצוצים, 1/4 כוס עלי תרד צעיר, חופן פטרוזיליה או כוסברה, גבעול סלרי, כף טחינה, כף שקדים ו-3/4 כוס מים.
גלידות
מכילות כמות גדולה של סוכר כשקונים באריזה גדולה יש פיתוי לאכול כמויות גדולות מדי ולא לעצור.
מה במקום? להכניס לצנצנת כוס שמנת, להוסיף 2 כפות סויטנגו, רבע כפית תמצית וניל, לנער 2 דקות, להעביר לתבנית שקעים ולהקפיא 5 שעות.
קרטיבים
מכילים סוכר בלבד וצבעי מאכל. חסרי ערך תזונתי ואכילתם גורמת לעליית סוכר חדה בדם כמעט כמו המשקאות המתוקים ועל פי רוב הם נאכלים שלא במסגרת ארוחה.
מה במקום? להכין קרטיב ביתי מתמצית תה בטעם דובדבן + ממתיק או מלימון סחוט + נענע קצוצה או שלגון משמנת ואינסטנט פודינג בטעם וניל/שוקו ללא סוכר ("סויטנגו").
פירות הקיץ
למרות תכולת הסיבים והנוזלים המועילים שלהם, הפירות עשירים בסוכרים פשוטים. צריכת פירות בכמה צורות יכולה להיות לא אידיאלית, למשל שתיית מיץ פירות. מיצי פירות מסירים את הסיבים והמוצקים של הפרי, ומשאירים אחריהם משקה עשיר בסוכר.
מה במקום? פירות דלי פחמימות הם התותים והפטל אפשר לגוון עם קוקוס טרי או מיובש ללא תוספת סוכר. להעדיף פרי כקינוח לארוחה, בישיבה ובכמות מדודה ולא כנשנוש.
ועצה חשובה לסוכרתיים
כדאי לכם לדעת איך משפיעים המזונות השונים על רמות הסוכר שלכם. הדרך הטובה ביותר להבין את השפעת המזונות השונים על רמות הסוכר היא באמצעות מד סוכר רציף אשר חוסך את הצורך בדקירות. כדאי גם להיעזר בפיענוח התוצאות על ידי הדיאטנית והצוות המטפל.
עדינה בכר היא דיאטנית סוכרת ותזונה קטוגנית, יו"ר עמותת עתיד, מרכז DMC לטיפול בסוכרת