ילדים המתגוררים באזור השפלה ודרום הארץ וזקוקים לדיאליזה נאלצים לנסוע מרחקים ארוכים במיוחד לצורך קבלתו. זאת משום שהטיפול ניתן בארבעה מרכזים בלבד במרכז, בירושלים ובצפון. הסיבה לכך שמרכז דומה לא נפתח בדרום: חשש שפעילותו תפגע בהכשרה ובניסיון של הצוותים הרפואיים ביתר המרכזים.
קראו עוד:
הסיבה נחשפה לאחרונה כאשר ד"ר הגר מזרחי, ראש חטיבת רפואה במשרד הבריאות, השיבה לפנייה של עמותת "רופאים לזכויות אדם". כאמור, פתיחת מרכז בדרום תגרע מהניסיון וההכשרה של הצוותים הרפואיים במרכזים השונים – ועל כן על הילדים החולים ובני משפחותיהם להמשיך לנסוע מרחקים ארוכים על מנת שיוכלו לקבל את הטיפול.
"ברור כי הגדלת מספר היחידות תתרום לנוחות הטיפול, אך מנגד היא עלולה לגרום לירידה בחשיפה מקצועית של הצוות, ועל כן פגיעה מקצועית הנובעת מן ההנחה כי ככל שיש יותר ילדים ביחידה איכות הטיפול ובטיחותו משתפרים", כתבה מזרחי. "נכון לעת הזו, איני רואה סיבה להוספת יחידה נוספת, הגם שמדובר בטורח גדול לילדים והוריהם".
מאיימים בעתירה לבג"ץ
כבר בשנת 2020 פנו ב"רופאים לזכויות אדם" למשרד הבריאות בדרישה לפתוח מרכז לטיפול בדיאליזה עבור ילדי הדרום, שכן דרומית לירושלים ופתח־תקווה אין מרכז כזה. "היעדרו של מכון דיאליזה המותאם לילדים בדרום מאלץ אותם ואת הוריהם להגיע כמה פעמים בשבוע לטיפול בבית החולים שניידר בפתח־תקווה או בבית החולים שערי צדק בירושלים", נכתב מטעם העמותה לד"ר מזרחי, כמו גם לקודמתה בתפקיד, ד"ר ורד עזרא. "זהו מרחק בלתי סביר, הפוגע פגיעה קשה באיכות החיים של הילדים המטופלים ומשפחותיהם, שגם כך נאלצים להתמודד עם הקשיים הכרוכים בטיפולי דיאליזה מספר פעמים בשבוע".
מאז השיבו במשרד הבריאות כי הם בוחנים את הנושא – עד לסירובה האחרון של מזרחי לקדם פתיחה של יחידה חדשה. "בתקופה זו הידרדר מצבם של ילדים נוספים שהיו במעקב ובטיפול של היחידה לנפרולוגיית ילדים בסורוקה, והם נאלצים לקבל כעת את הטיפול הרחק מהיחידה המטפלת שלהם ומביתם", הוסיפו ב"רופאים לזכויות אדם". "בנוסף לכך יחידת הדיאליזה לילדים בשניידר החלה לטפל גם בילדי פליטים מאוקראינה, מה שמגביר את העומס. לאור כל זאת, משרד הבריאות לא יכול עוד להתנער מהחובה שלו על פי החוק לתת מענה במרחק סביר לילדי הדרום הזקוקים לדיאליזה".
עמותת "רופאים לזכויות אדם": "זהו מרחק בלתי סביר, הפוגע פגיעה קשה באיכות החיים של הילדים המטופלים ומשפחותיהם, שגם כך נאלצים להתמודד עם הקשיים הכרוכים בטיפולי דיאליזה מספר פעמים בשבוע"
כעת מאיימים בעמותה לעתור לבג"ץ נגד משרד הבריאות אם לא יוקם שירות לילדי הדרום, כפי שהוקם בשערי צדק, שניידר, רמב"ם ונהריה. "בטרם נפנה לערכאות, אנו דורשים כי תיעשה בחינה מחודשת של הנושא מצד משרד הבריאות ויוחלט על הקמת מרכז דיאליזה לילדי הדרום, תוך נקיטת צעדים מעשיים ליישום ההחלטה בזמן הקרוב ביותר הניתן".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "במדינת ישראל יש כ־40 ילדים בממוצע בשנה הזקוקים לטיפול קבוע בדיאליזה. על אף שהגדלת מספר היחידות לטיפול בדיאליזה תתרום לנוחות הטיפול, היא עלולה לגרום לפגיעה במקצועיות הצוות, משום שאיכות הטיפול ובטיחותו משתפרות ככל שישנם יותר מטופלים ביחידות הקיימות. בבחינת כלל השיקולים, וכדי לשמור על איכות הרפואה ובטיחות הטיפול, הוחלט כי אין הצדקה לפתיחת יחידה נוספת".