צנתור מוחי דחוף ומורכב הציל את חייה של נערה בת 16 שלקתה באירוע מוחי נדיר בשבוע שעבר במהלך יום לימודים. הנערה חוותה שיתוק פתאומי בפלג גופה הימני והובהלה למרכז הרפואי שערי צדק, שם אבחן צוות המומחים שגידול על מסתם בלב התפרק וסתם את אחד העורקים.
ש' (16) לקתה באירוע המוחי כאמור במהלך יום הלימודים. היא לא הצליחה להזיז את היד ואת הרגל, ולאחר מכן החלה לסבול גם מאפאזיה (קושי ובלבול בדיבור). צוות בית הספר פעל מיידית והזמין את מד"א. הצוות פינה אותה במהירות למלר"ד (המחלקה לרפואה דחופה) ילדים במרכז הרפואי שערי צדק בירושלים.
הגידול על המסתם המיטרלי בלב של ש'

נוירולוגית ילדים, ד"ר דלית קיים, קיבלה את ש' ואבחנה שמדובר בסימני שבץ. היא העבירה את הנערה לביצוע הדמיית MRI. בשל הדחיפות, הוזעק לחדר הבדיקה ד"ר אליאל בן-דוד, מנהל היחידה לנויורו-רדיולוגיה אבחנתית, שאבחן תוך כדי בדיקת ה-MRI חסימה משמעותית של אחד מעורקי המוח הראשיים.
במקביל, הוקפץ לייעוץ ד"ר מייקל טייצ'ר, מומחה לנוירולוגיה, שיחד עם ד"ר קיים וד"ר בן-דוד החליטו להעבירה לצנתור מוח דחוף. ש' הובהלה ליחידה לנוירו-רדיולוגיה פולשנית בניהולו של ד"ר יעקב אמסלם.
5 צפייה בגלריה
העורק במוח של ש' לפני ואחרי שפתחו את החסימה
העורק במוח של ש' לפני ואחרי שפתחו את החסימה
העורק במוח של ש' לפני ואחרי שפתחו את החסימה שהייתה בו כתוצאה מהגידול
(צילום: שערי צדק )
5 צפייה בגלריה
אירוע מוחי שקיבלה נערה
אירוע מוחי שקיבלה נערה
בתמונה מימין: האזור שלא קיבל אספקת דם בגלל השבץ המוחי
(צילום: שערי צדק)
צוות מצנתרים, בראשות ד"ר ולדימיר בורודצקי, מצנתר מוח בכיר ביחידה, ביצעו צנתור מוח מורכב בהרדמה מלאה שארך יותר מארבע שעות. במהלך הצנתור המורכב התברר שעורק התרדמה הפנימי משמאל חסום ממוצאו. החסימה הייתה עקשנית ולא ניתנת לפתיחה בדרכים המקובלות בצנתורי שבץ. לבסוף הוחלט על השתלת תומכן (סטנט) באזור החסימה בעורק במוח, מה שאפשר הוצאת חלקי קרישי דם ופתיחת החסימה.
הצנתור המורכב עבר בהצלחה, כאשר כבר בחדר הצנתור מצבה של ש' השתפר והיא הצליחה להזיז את הרגל ואת היד, וגם בעיית הדיבור השתפרה. לאחר הצנתור הועברה לטיפול ביחידה לטיפול נמרץ ילדים.
5 צפייה בגלריה
ד"ר מייקל טייצר
ד"ר מייקל טייצר
ד"ר מייקל טייצ'ר
(צילום: שערי צדק)
כדי להבין מה גרם לאירוע המוחי, הצוות הרפואי ביצע לש' כמה בדיקות. התברר שקיים גידול משמעותי על המסתם המיטראלי בלב. בשל גודלו החריג, הגידול החל להתפרק, וככל הנראה חלקי הגידול שהתפרקו הם אלו שגרמו לחסימת העורק הראשי במוח. בעקבות הגילוי הזה, הנערה עברה כבר ביום חמישי ניתוח לב על-ידי מומחי שיבא במסגרת שיתוף הפעולה שיש בין שערי צדק ושיבא בניתוחי לב.
ד"ר ולדימיר בורודצקי מסביר: "זה מקרה נדיר ביותר שבו רואים נערה צעירה ובריאה עם אירוע מוחי כה חריף ומשמעותי. סוג המקרה כשלעצמו, שבץ מוחי, אינו נדיר כשמדובר באנשים בני 70-60, אבל ילדים בגיל 16 לא רואים הרבה, במיוחד לא עם גידול בלב. הצנתור המוחי היה מורכב ביותר והצריך מספר פעולות מורכבות ורגישות על מנת לפתוח את החסימה של העורק מבלי לפגוע בו. תוך כדי הצנתור התייעצנו עם הצוותים הנוירולוגיים וצוותי הדימות כדי לבצע את פתיחת החסימה בצורה המדויקת והנכונה ביותר.
ד"ר ולדימיר ברודצקיד"ר ולדימיר בורודצקיצילום: שערי צדק
"בשל החסימה המשמעותית בחרנו להשתמש בסטנט שאפשר לנו לפתוח את העורק ולהוציא את מה שהתברר לנו, בדיעבד, כחלקי הגידול שחסמו את העורק. זהו מקרה ששילוב של מספר צוותים ודיסיפלינות באופן מלא ורציף, תוך כדי ביצוע הצנתור, הביא לתוצאה המוצלחת ולשיפור משמעותי במצבה של ש'. כמו כן, הוציאו את הגידול בלב וגם הבעיה הזו נפתרה".
5 צפייה בגלריה
ד"ר ולאדימיר בורודצקי
ד"ר ולאדימיר בורודצקי
ד"ר ולדימיר בורודצקי
(צילום: שערי צדק )
ד"ר מייקל טייצ'ר הוסיף: "האבחון המהיר, בשילוב הטיפול התרופתי והצנתור המוחי, פשוט הצילו את חייה ואפשרו לנו להמשיך ולהבין את סיבת השבץ, להעניק לה טיפול מקיף ולמנוע מקרי שבץ נוספים. התרגשנו מאוד לראות את מצבה של ש' משתפר, ואנחנו בטוחים שעוד ימשיך להשתפר. מהירות התגובה של צוות בית הספר, המשפחה, צוות מד"א וכל הצוותים בשערי צדק, היו משמעותיים מאוד והצילו את חייה. באירוע מוחי, מהירות ההגעה לבית חולים היא קריטית, ולכן כאשר מזהים תסמינים של בלבול בדיבור, שיתוק ובעיות תנועה, יש להגיע במהירות לבית חולים על מנת לבצע אבחנה מהירה וטיפול מהיר, שבמקרים רבים מצילים חיים ומאפשרים למטופל לחזור לתפקוד מלא".
ד"ר מייקל טייצ'ר: "האבחון המהיר, בשילוב הטיפול התרופתי והצנתור המוחי, פשוט הצילו את חייה ואפשרו לנו להמשיך ולהבין את סיבת השבץ, להעניק לה טיפול מקיף ולמנוע מקרי שבץ נוספים. התרגשנו מאוד לראות את מצבה של ש' משתפר, ואנחנו בטוחים שעוד ימשיך להשתפר"
משפחתה של הנערה סיפרה שהיא ילדה בריאה לחלוטין ללא כל מחלות רקע. "האירוע המוחי תפס אותנו בהפתעה מוחלטת ובהלם", הם אומרים, "אנחנו מודים לד"ר טייצ'ר, לד"ר ברודצקי ולכל צוותי שערי צדק על האבחון והטיפול המהירים והמקצועיים שפשוט הצילו את חייה. לא יכולנו לדמיין שאירוע כזה יקרה לה ולנו. למזלנו, המומחיות שלהם בטיפול במקרים מורכבים ובמיוחד בילדים, הציל לנו את הילדה".
5 צפייה בגלריה
ד"ר יעקב אמסלם
ד"ר יעקב אמסלם
ד"ר יעקב אמסלם
(צילום: שערי צדק)
ד"ר ולדימיר ברודצקי סיכם: "הדבר הכי חשוב הוא שהנערה חזרה לעצמה, יכול היה להיות לה נזק ברמת נכות קשה או מוות, אבל ככל הנראה הנזק הפיך, ועם הזמן הילדה תחזור לשגרה מלאה".
מנהל היחידה לנוירו-רדיולוגיה פולשנית, ד"ר יעקב אמסלם, אמר כי היחידה לנוירו-רדיולוגיה פולשנית מטפלת במגוון רחב של בעיות בכלי דם, במוח, בצוואר ובחוט השדרה, במטופלים בכל הגילים, תוך התמחות ייחודית בילדים, תינוקות ופגים. "צברנו ניסיון רב בטיפול בילדים ובמקרים מורכבים שבעבר לא היה להם מענה", הוא סיפר בגאווה, "אני שמח מאוד שהצנתור עבר בהצלחה ומצבה של ש' משתפר ומאחל לה בריאות רבה".