לעשות בדיקות תקופתיות זו מטלה שמצריכה חשיבה והתארגנות, אבל היא יכולה להציל חיים. הבעיה היא שאנחנו נוטים לדחות אותן גם בימי שגרה, לא כל שכן בתקופות קשות ומתוחות כמו בחודשי המלחמה הארוכים. פרופ' משה פפא, כירורג שד ומחלות ממאירות מאסותא, מסביר ל-ynet, למה חשוב כל כך לא להזניח את הבריאות האישית, ולשים את עצמנו בראש סדר העדיפויות. צפו בדיון איתו:
אל תזניחו את בדיקות הסקר. הן מצילות חיים
(צילום: מיקי שמידט)

"כבר תקופה ארוכה שאנחנו נמצאים בתקופה שהבריאות שלנו נדחקת לעדיפות אחרונה. קודם הייתה הקורונה שנמשכה כשנתיים, אחר כך הייתה לנו הפסקה קצרה וכעת יש לנו למעלה משנה מלחמה. בתקופות כאלה הנטייה של אנשים היא לשנות את העדיפויות ואחד הדברים שהם מזניחים זה הבריאות האישית.
"אני רואה את זה אצלי במרפאה, כשאתה מפנה אנשים לבדיקות והם חוזרים בתקופה מאוחרת יותר, או לפעמים אני רואה גידולים יותר מתקדמים ואנשים כבר היו מודעים לכל מיני סימפטומים קודם לכן, רק לא היה להם ראש לדברים האלה ולכן הזניחו. לצערי, מחלות ממאירות לא מכירות בעובדה שיש מלחמה בחוץ", הוא אומר.
2 צפייה בגלריה
לא להזניח את הבדיקות התקופתיות, גם לא במלחמה
לא להזניח את הבדיקות התקופתיות, גם לא במלחמה
לא להזניח את הבדיקות התקופתיות, גם לא במלחמה
(צילום: shutterstock)

הקשר בין גוף לנפש

פרופ' פפא מסביר כי ללא ספק מצב נפשי משפיע על התפתחות מחלות. "במחקרים זה לא ברור בדיוק איך זה קורה, אבל יודעים שיש קשר. האם המלחמה הספציפית הזאת גרמה לעלייה במחלות? קשה לומר, כי בסך הכול התקופה היא קצרה ולמחלות ממאירות, בניגוד למחלות זיהומיות, לוקח זמן להתפתח. יכול להיות שנראה את התוצאות של הדברים האלה עוד כמה שנים בהמשך".
פרופ' פפא מתייחס למחלות הממאירות הנפוצות ביותר כמו סרטן השד לנשים וגם לגברים או סרטן הערמונית. "אישה שהולכת לבדיקות שגרתיות לפי דרגת הסיכון האישית שלה, אם יימצא אצלה גידול, הרי שהוא יימצא בשלב מוקדם מאוד, מה שיגרום לכך שהיא תקבל טיפולים יותר קטנים והסיכויים להחלמה שלה יהיו יותר גבוהים עם הרבה פחות נזק. בניגוד לכך, אם הגידול מתקדם ומתפשט כבר אזורית לבלוטות או חלילה לגוף, הרי שאנחנו מדברים על מחלה הרבה יותר מתקדמת שדורשת טיפולים קשים יותר וממושכים יותר עם סיכויי החלמה קטנים יותר".
2 צפייה בגלריה
בדיקת ממוגרפיה
בדיקת ממוגרפיה
ממוגרפיה. בדיקות שגרתיות יכולות להפחית את עוצמת המחלה
(צילום: shutterstock)
הוא מסכם כי אין צורך להיות היפוכונדרים, אבל כמובן להיות מודעים לסיכונים. "למשל, כשיש סימפטומים וזה משהו שחולף תוך זמן קצר, אז לשים לב אם זה חוזר. אם כן, וזה נמשך למשך זמן ארוך וכן הלאה, אז ההמלצה היא ללכת להיבדק ולא להזניח את הדברים האלה.
פרופ' משה פפאפרופ' משה פפאצילום: באדיבות המצולם
"זה נכון לגבי כל סוג של סימפטומים שבגללם צריך לפנות למיון או לרופא המשפחה מיידית. לעומת זאת, במחלות כמו סוגי סרטן למיניהם שצריך להיות מודעים לסימנים שעלולים להתפתח כל הזמן ולא רק בחודשי מודעות.
"יש הרבה בדיקות קבועות שאפשר לעשות כדי למנוע את כל המחלות הללו. כמו למשל, ממוגרפיה לסרטן השד, בדיקות לסרטן הערמונית, סרטן המעי הגס, ובמעשנים יש בדיקות CT בעוצמה נמוכה כדי לגלות גידולי ריאה. אנשים צריכים להבין אם הם באוכלוסיית סיכון, ואם כן אז צריך להיות מודעים ולא להזניח את הבדיקות שיכולות להציל חיים. לא להזניח, לא כשתיגמר המלחמה, כשיחזרו השבויים, כשיהיה שקט, כשהכלכלה תסתדר, לעשות את זה עכשיו".