לא רק גשמים ורוחות: החורף מביא איתו גם שלל מחלות עונתיות שגורמות לתסמינים שעשויים להיות דומים ומבלבלים. נזלת, שיעול, כאב גרון, ולעיתים גם חום מאפיינים צינון רגיל וגם שפעת, נגיף ה-RSV וגם קורונה.
לפי העדכון האחרון של מודיעין בריאות בחטיבת בריאות הציבור במשרד הבריאות, נמשכת העלייה בשיעורי תחלואה דמוית שפעת לצד המשך פעילות גבוהה של נגיף ה-RSV. בקורונה נמשכת עלייה קלה מאוד, עד כדי התייצבות. תחלואת החורף גורמת לעלייה ניכרת בשיעור האשפוזים במחלקות הפנימיות (שכבר הגיע ליותר מ-100 אחוזים בחלק מבתי החולים) וכן לעומס ניכר על חדרי המיון.
5 צפייה בגלריה
צינון
צינון
האם זו שפעת, קורונה או RSV?
(צילום: shutterstock)
אז איך נזהה ממה אנחנו סובלים בדיוק? ד"ר דורון דורון דושניצקי, מומחה ברפואת ילדים מחטיבת רפואה בלאומית שירותי בריאות ויו"ר החברה הישראלית לרפואת ילדים בקהילה, מסביר שזיהוי והבחנה בין המחלות על סמך תסמינים בלבד הם משימה מאתגרת, ולעיתים אף יומרנית. "אין קו ברור שמפריד בין המחלות השונות, ולכן קשה לאבחן באופן עצמאי", הוא אומר.
לדבריו, לעיתים ניתן להיעזר במידע שמספקים משרד הבריאות או רשויות בריאות הציבור על התפשטותן של מחלות מסוימות, מה שעשוי להכווין אותנו בזיהוי סוג המחלה.

מהו צינון?

צינון, או "התקררות", הוא אחת המחלות הנפוצות בחורף. הוא נגרם לרוב על ידי נגיפים ממשפחת הרינו-וירוסים. הוא מתבטא בעיקר בנזלת מימית, גודש באף, כאב גרון קל, ולעיתים שיעול. חום, אם מופיע, הוא נמוך, והתחושה הכללית היא של אי-נוחות קלה.
ד"ר דורון דושניצקיד"ר דורון דושניצקיצילום: יח"צ לאומית
ד"ר נטע אלון שליב, מומחית ברפואת המשפחה ומנהלת מינהלת הראל בכללית, מחוז ירושלים, מוסיפה: "צינון הוא תופעה שכיחה, במיוחד בעונת החורף. לרוב הוא מתבטא בנזלת שקופה, ולעיתים גם בדמעת. במרבית המקרים הוא יופיע כתופעה בפני עצמה, אבל לעיתים הוא מלווה בתסמינים נוספים, כמו כאבי גרון, חום, כאבי ראש או חולשה כללית. במקרים כאלה, מומלץ לבדוק אם מדובר במחלה אחרת או במצב רפואי מורכב יותר".
ד"ר נטע אלון שליבד"ר נטע אלון שליבצילום: כללית
לרוב, אומרת ד"ר אלון שליב, צינון חולף מעצמו בתוך כמה ימים, והטיפול מתמקד בהקלה של התסמינים באמצעות שתייה מרובה, מנוחה ושימוש בטיפות אף או מכשיר אדים. "חשוב מאוד להימנע מהתקרבות לאנשים אחרים כדי לצמצם את התפשטות הווירוס".
5 צפייה בגלריה
איך מבדילים בין צינון לשפעת?
איך מבדילים בין צינון לשפעת?
איך מבדילים בין צינון לשפעת?
(צילום: shutterstock)

שפעת לעומת צינון

שפעת, שנגרמת על ידי נגיפי אינפלואנזה, היא מחלה חמורה יותר. היא מתאפיינת בעלייה פתאומית בחום גבוה, תחושת חולשה קשה, כאבי שרירים ופרקים ולעיתים גם שיעול יבש וכאב גרון.
בניגוד לצינון, שפעת עלולה לגרום לסיבוכים, כמו דלקת ריאות, במיוחד באנשים מבוגרים, ילדים קטנים, אנשים עם מחלות רקע, נשים בהיריון ואחרי לידה. אם התסמינים כוללים חום גבוה במיוחד, כאבים חזקים ותחושת תשישות שמקשה על התפקוד, יש לשקול שפעת כאופציה.
"שפעת אינה סתם צינון קל, והיא כוללת תסמינים חמורים יותר שיכולים להשבית את החולה מתפקוד למשך שבוע עד עשרה ימים", אומרת ד"ר אלון שליב. "והיא עלולה להסתבך למחלות שונות של דרכי הנשימה כמו דלקת ריאות או ברונכיטיס".
5 צפייה בגלריה
צינון
צינון
שפעת היא לא רק צינון קל
(צילום: shutterstock)
5 צפייה בגלריה
חיסון נגד שפעת
חיסון נגד שפעת
ד"ר אלון שליב: "רק 29.9% מהאוכלוסייה חוסנו לשפעת השנה"
(צילום: shutterstock)
שפעת עלולה לגרום לסיבוכים חמורים, במיוחד בקרב אוכלוסיות בסיכון, כגון חולים כרוניים, נשים בהיריון וילדים צעירים, מסבירה ד"ר אלון שליב. "הדרך היעילה ביותר למנוע את המחלה ואת סיבוכיה היא באמצעות חיסון, המגן לא רק על הפרט אלא גם על הקהילה. כאשר כלל האוכלוסייה מתחסנת, אנו מצמצמים את התפשטות המחלה ומגינים על אנשים שמערכת החיסון שלהם מתקשה להתמודד עם הנגיף. כבר כעת ניכרת עלייה במספר האשפוזים עקב סיבוכי שפעת, ולצערנו, גם מקרים של תמותה, כולל מקרה מצער לאחרונה של נערה שאיבדה את חייה בעקבות שפעת".
האם חיסון נגד שפעת יעיל במאה אחוזים? ד"ר אלון שליב מסבירה שחיסון נגד שפעת אינו מספק הגנה מלאה מפני כל זני הנגיף, שכן קיימים זנים רבים והשפעת משתנה מעונה לעונה. עם זאת, מה שברור לחלוטין הוא שהחיסון מפחית באופן משמעותי את הסיכון לסיבוכים חמורים ואת שיעורי התמותה כתוצאה מהמחלה.
"סיבוכי השפעת נפוצים במיוחד בקרב ילדים ומבוגרים, ולעיתים הם כוללים בעיות נשימה קשות המחייבות טיפול נמרץ", היא אומרת. "למרות החשיבות הרבה, נתוני ההתחסנות בארץ מצביעים על כך שרק 29.9% מהאוכלוסייה חוסנו לשפעת השנה, בעוד המטרה היא להעלות את שיעור ההתחסנות ככל האפשר כדי לצמצם את התחלואה".
היא מדגישה את חשיבות החיסון עבור נשים בהיריון. "נשים בהיריון המתחסנות נגד שפעת מעניקות למעשה הגנה גם לעובר שלהן. מאחר שתינוקות עד גיל חצי שנה אינם יכולים להתחסן, החיסון של האם הוא הדרך היחידה להגן עליהם. בנוסף, מומלץ מאוד שגם האחים והאחיות יתחסנו כדי למנוע את הדבקת התינוקות בבית".

מהו RSV?

RSV - ראשי תיבות של Respiratory Syncytial Virus - הוא נגיף נשימתי נפוץ, במיוחד בקרב תינוקות וילדים קטנים. בעוד אצל מבוגרים הוא עלול לגרום לתסמינים קלים, בדומה לצינון, אצל תינוקות הוא עלול להוביל לקשיי נשימה, צפצופים ושיעול משמעותי.
אצל ילדים צעירים במיוחד, חשוב לשים לב לסימני אזהרה כמו קשיי נשימה, ירידה באכילה או סימני התייבשות.
אינפו מניעת הדבקה בנגיף ה-RSV
"הטיפול ב-RSV הוא בעיקר טיפול תומך, המתמקד בהקלה של התסמינים", אומרת ד"ר אלון שליב. "עם זאת, קיימת חשיבות מיוחדת לחיסון שמיועד לפגים, הנחשבים לאוכלוסיית סיכון מוגברת בשל מערכת חיסון חלשה. ברוב המקרים - לא מבוצעות בדיקות לאבחון RSV בקהילה, שכן ברוב המצבים לא נדרש טיפול ייעודי למחלה. עם זאת, במקרים חמורים או כאשר קיים חשש לסיבוכים, עשויים הרופאים להעדיף לבצע אבחנה מדויקת כדי להתאים את הטיפול באופן מיטבי".
היא מציינת כי לאחרונה נרשם גל משמעותי של תחלואה ב-RSV, שכעת נמצא בירידה. "במקומו, אנו עדים לעלייה חדה בתחלואה בשפעת, המחייבת גם היא תשומת לב מוגברת, במיוחד באוכלוסיות בסיכון".
בעוד שבקרב ילדים בוגרים ומבוגרים הנגיף עלול לגרום לתסמינים קלים, ישנה אפשרות גם לתחלואה קשה יותר של דרכי הנשימה בקרב תינוקות ובמבוגרים עם מחלות רקע.

קורונה (COVID)

נגיף הקורונה, שעדיין נוכח בחיינו, מתבטא בתסמינים כמו חום, שיעול יבש, חולשה, ולעיתים גם אובדן חוש טעם וריח. התסמינים יכולים להיות דומים לצינון או לשפעת, ולכן חשוב לשים לב להרגשה הכללית ולבצע בדיקה מהירה במקרה של ספק. ד"ר דושניצקי מציין כי "ניתן לרכוש ערכות בדיקה ביתיות ברשתות הפארם, המאפשרות זיהוי עצמי של מחלות נגיפיות שונות. הבדיקות הללו נחשבות רגישות למדי ובעלות אמינות גבוהה יחסית".
באופן כללי, מציין ד"ר דושניצקי, המטרה המרכזית של הבחנה בין הווירוסים השונים היא לספק תמונה אפידמיולוגית רחבה יותר, המסייעת למיפוי מגמות התחלואה ולהבנת היקף ההתפשטות של נגיפים באוכלוסייה.
5 צפייה בגלריה
בדיקת קורונה
בדיקת קורונה
ד"ר דושניצקי: "ברוב המקרים כיום, התסמינים של הקורונה מזכירים וירוסים אחרים"
(צילום: shutterstock)
הוא מסביר שכאשר מדובר במחלות נגיפיות, ברוב המקרים הטיפול הוא תומך ומתמקד במעקב אחר מצב המטופל כדי לוודא שאין הידרדרות. "זיהוי הנגיף הספציפי שגרם למחלה הוא לעיתים פחות חשוב מבחינה פרקטית ויותר רלוונטי לצורכי מעקב ובריאות הציבור".
עם זאת, במקרים מסוימים, כמו כשקיימת תרופה ייעודית לנגיף מסוים, יש חשיבות לאבחון מדויק. לדוגמה, בעת גל נרחב של שפעת, ניתן להתחיל טיפול אמפירי בתרופה לשפעת גם ללא אבחנה ודאית של הנגיף.
ביחס לקורונה, ד"ר דושניצקי מסביר שהנגיף הנוכחי מתנהג לרוב כמו וירוס גנרי, הדומה למחלת חום או הצטננות. "הזנים שהתפתחו ועברו אבולוציה משתנים מעט לאורך השנים, אך ברוב המקרים התסמינים מזכירים וירוסים אחרים".
עבור אנשים בקבוצות סיכון, מומלץ לשקול טיפול תרופתי ייעודי נגד קורונה, בהתאם להנחיות הרפואיות. במקרים אחרים, הטיפול מתמקד בעיקר בהקלה של התסמינים ובמתן תמיכה כללית לגוף עד להחלמה.
פורסם לראשונה: 09:10, 30.12.24