תרופה למניעת HIV בשם Lenacapavir, שניתנת בזריקה פעמיים בשנה, הראתה תוצאות פורצות דרך בניסוי קליני, והוכחה כאפקטיבית בכמעט מאה אחוזים במניעת הדבקה ב-HIV בקרב נשים. התוצאות שפורסמו לאחרונה מראות שהיא פועלת כמעט באותה מידת יעילות גם בקרב גברים. התרופה כבר נמכרת בשם המסחרי "Sunlenca" לטיפול נגד הידבקות ב-HIV בארה"ב, קנדה, אירופה ואפילו בישראל (כרגע, למטופלים עם איידס שמוגדרים קשים בלבד).
במבחן קליני בהובלת אוניברסיטת אמורי באטלנטה ובית החולים גריידי ממוריאל, הוכח שהתרופה מפחיתה את הסיכון להידבק ב-HIV ב-96%. תגלית זו עשויה לשנות את פני מניעת ה-HIV, במיוחד עבור אנשים שנאלצים לשמור על שגרה של טיפול תרופתי יומיומי. כיום, תרופות שניטלות דרך הפה, כמו כדור הפרפ (PrEP - מניעת חשיפה מקדימה) הן אמנם יעילות מאוד אבל מצריכות נטילה יומית. החמצת מינונים עלולה להפחית משמעותית את יעילות הפרפ.
2 צפייה בגלריה
HIV, איידס
HIV, איידס
תקווה חדשה לבלימת ה-HIV
(צילום: Shutterstock)
תוצאות המחקר החדש מבהירות שההגנה הארוכה של התרופה המוזרקת והנוחות שבשימוש בה עשויות להפוך אותה למהפכנית בתחום, במיוחד עבור אוכלוסיות שחשופות יותר להידבקות ב-HIV, כמו שחורים, לטינים, להט"בים, עובדים בתעשיית המין, נשים צעירות ואנשים מרקע סוציו-אקונומי נמוך.
"זה מצוין עבור קבוצות מסוימות, כי זה אומר שאפשר להגיע רק פעמיים בשנה למרפאה, ואז אתה מוגן", מסביר ד"ר דניאל אלבירט, מנהל היחידה לאלרגיה, אימונולוגיה ו-HIV במרכז הרפואי קפלן מקבוצת כללית ."לפני כעשר שנים נכנס לעולם הרפואה כדור הפרפ. בישראל הוא קיים בסל הבריאות כבר לפחות שלוש שנים. הוא מיועד לאנשים בסיכון גבוה להידבקות".
ד"ר אלבירט: "זה לא חיסון במובן הקלאסי, עדיין לא מדובר בייצור נוגדנים לנגיף. אני מקווה שנגיע לשם בעתיד הלא-רחוק"
לדברי ד"ר אלבירט, התרופה Lenacapavir עושה את אותה הפעולה של כדור הפרפ, פשוט בלי שיש צורך לקחת כדור באופן יומיומי, אלא על בסיס חצי שנתי. "זו זריקה ארוכת טווח לטיפול ב-HIV אבל בעצם משתמשים בה בתור טיפול מניעתי. בישראל, תרופה זו מאושרת בסל הבריאות רק לחולי איידס בדרגה חמורה, אחרי שכל הטיפולים האחרים נכשלו. מדובר בתרופה מצילת חיים כשמדובר בשימוש הזה".
ד"ר דניאל אלבירטד"ר דניאל אלבירטצילום: גלעד שעבני שופן
בשלב הסופי של הניסוי השתתפו 2,179 משתתפים שקיבלו זריקת Lenacapavir ו-1,086 משתתפים שניתן להם טרוודה (כדור הפרפ) ב-88 אזורים שונים ברחבי העולם. התוצאות הראו רק שתי הידבקויות חדשות ב-HIV בקבוצת Lenacapavir, לעומת תשע בקבוצת טרוודה. הניסוי כלל משתתפים מארה"ב, דרום אמריקה, אפריקה ואסיה, עם חומרי לימוד וצוות שמיועדים לתמוך בשפות ובתרבויות מגוונות.
ד"ר אלבירט מדגיש כי "זה לא חיסון במובן הקלאסי. המנגנון הוא אחר לגמרי, זו תרופה שמונעת את התפתחות נגיף ה-HIV וכתוצאה מכך גם את ההדבקה ואת התפשטות המגפה. עדיין לא מדובר בייצור נוגדנים לנגיף. אני מקווה שנגיע לשם בעתיד הלא-רחוק".
2 צפייה בגלריה
PrEP איידס HIV
PrEP איידס HIV
PrEP: מונע הידבקות ב-HIV
(צילום: shutterstock)
למרות היעילות הגבוהה והנוחות שבהשוואה לשיטות טיפול מסורתיות, מחיר התרופה הגבוה של 40 אלף דולר לשנה לאדם מהווה מכשול משמעותי. "אני מאמין שהבעיה העיקרית תהיה העלות של ה-Lenacapavir", מסכם ד"ר אלבירט, "אם ירצו להביא את זה לשימוש לכלל האוכלוסייה ולכל מי שרוצה להיות מוגן, אני מאמין שזה יהיה יותר מורכב".