מוגש כשרות לציבור ללא מעורבות בתכנים על ידי נובו נורדיסק
היום מצוין ברחבי העולם יום הסוכרת הבינלאומי, שמטרתו העלאת המודעות למחלה החמקמקה. כ־700 אלף ישראלים מאובחנים עם סוכרת. מדי שנה נוספים למעלה מ־20,000 בני אדם למעגל החולים.
על פי הערכות, 90% מהחולים סובלים מסוכרת מסוג 2, מחלה שאינה מולדת ומתפתחת עם השנים.
סוכרת היא מחלה כרונית שמהווה את גורם התמותה הרביעי בישראל אחרי סרטן, מחלות לב ושבץ מוחי. אלא שמדובר במחלה מיוחדת ביחס למחלות קשות אחרות: ניתן לטפל בה ביעילות גדולה ולמנוע את השפעותיה הקשות על הגוף, בעיקר אם היא מאובחנת בזמן.
וכאן בדיוק הבעיה. "אבחון סוכרת בישראל נעשה שלוש עד חמש שנים מאוחר מדי", מסביר פרופ' איתמר רז, יו"ר המועצה הלאומית לסוכרת, "בעיה בולטת נוספת היא איחור בהתחלת קבלת הטיפול המומלץ.
מחקרים שפורסמו לאחרונה מלמדים על חשיבות קריטית של אבחון מוקדם בסוכרת ושל טיפול מהיר, רצוי בשתי תרופות במקביל, לתיקון רמות הסוכר ולשמירתם ברמה טובה לאורך זמן – דבר שימנע את סיבוכי המחלה. בעשור האחרון הונגשו שני סוגי תרופות ששינו לחלוטין את היכולת לרפא את חולי הסוכרת.
3 צפייה בגלריה
(צילום: דויד גארב)
תרופה אחת היא זו שמשמשת גם להורדת המשקל, וניתנת הן בזריקה והן בכדור. משפחת תרופות זאת יעילה ביותר גם בהורדת משקל הגוף וגם בנירמול רמות הסוכר בדם, ולכן היא כיום תרופת הבחירה בניסיון להבריא את החולים כבר בשלבים הראשונים של הסוכרת. התרופה השנייה, שניתנת ככדור, מוציאה את הסוכר מהגוף דרך השתן.
לתרופות אלו מספר יתרונות ברורים נוספים: הן מורידות את לחץ הדם, וכן מרפאות באופן חלקי או מלא נזקים שגרמה הסוכרת לאיברים שונים כמו הלב, המוח, הכליות, הכבד וכלי הדם. הן גם מורידות בצורה משמעותית את הפגיעה בעיניים ובמערכת העצבים.
בחלק גדול מהמטופלים עם טרום־סוכרת או סוכרת חדשה, שעדיין לא נפגעו, הטיפול ימנע את התפתחות הסיבוכים בכל אותם איברים".
לדבריו, "לתרופות אלה יש יתרון גדול נוסף: הן לא גורמות לנפילות סוכר. יש להן לעיתים תופעות לוואי, בעיקר במערכת העיכול, אך רובן קלות וחולפות.
"לאור זאת, המועצה הלאומית הישראלית לסוכרת ואיגודי הסוכרת של ארה"ב ואירופה ממליצים לתת את השילוב של תרופות אלה כבר בשלבים הראשונים של המחלה. האפשרות החדשה יחסית למתן תרופות אלה דרך הפה, ולא רק בזריקות, מגדילה את ההיענות לטיפול לאורך זמן".
ד"ר ליאת ברזילי־יוסף, מומחית לטיפול בסוכרת ומניעת השמנה במרכז הרפואי מאיר, מספרת כי "אנשים רבים נמנעים מבדיקות סקר פשוטות גם כשברקע יש להם היסטוריה משפחתית ברורה של סוכרת, או גורמי סיכון נוספים כמו השמנה. למה זה קורה? כנראה כי אנשים חושבים שזה לא יקרה להם, או שהם פשוט מעדיפים לא לדעת".
כאמור, מדובר במחלה שרצוי מאוד לדעת על קיומה כמה שיותר מהר. "סוכרת היא מחלה ייחודית כי בניגוד למחלות אחרות, ניתן לזהות מטופלים כבר בשלב טרום־הסוכרת – שמהווה חלון הזדמנויות קריטי", אומרת ד"ר הדר דסקין־ביתן, אנדוקרינולוגית בבית החולים בילינסון ויועצת סוכרת בחטיבת הקהילה בכללית.
3 צפייה בגלריה
בדיקת סוכר לחולי סוכרת
בדיקת סוכר לחולי סוכרת
בדיקת סוכר לחולי סוכרת
(צילום: shutterstock)
היא מדגישה כי באותו חלון הזדמנויות, כשערכי הסוכר כבר גבוהים מהנורמה אך עדיין אין סוכרת, ניתן לעשות שינויים באורח החיים כמו התאמה של תזונה, הפסקת עישון והקפדה על פעילות גופנית, וכאמור להיעזר בשילוב התרופות המתאים, וכך למנוע את היווצרות המחלה, או לפחות לצמצם משמעותית את הסיבוכים שעלולים להופיע בהמשך.
ישנם מספר סימנים שיכולים להעיד על סוכרת, ביניהם צורך מוגבר למתן שתן (גם במהלך הלילה), צימאון ויובש בפה. אם אתם או קרוביכם מרגישים אותם – זה הזמן לפנות לרופא המשפחה ולבקש אבחון מעמיק.
ד"ר ברזילי־יוסף מסבירה כי לאחר האבחון במחלה עצמה, כללי המשחק משתנים ומה שהספיק לשלב הטרום־סוכרת כבר לא יועיל – אולם לא כל החולים מפנימים זאת.
"מטופלים רבים חושבים שהם יצליחו לשלוט במחלה בעצמם, באמצעות שינוי תזונתי בלבד או תוספי מזון טבעיים שהם מאוד אופנתיים", היא מסבירה, "יש גם כאלה שמקווים שהמחלה 'תעבור מעצמה', וזה לא יקרה. ככלל, יש חסמים לא מעטים בהתמדה בטיפול במחלות כרוניות, וזה פועל לרעת החולים".
כאמור, לדחיית הטיפול יש מחיר כבד. "אין כמעט איבר בגוף שלא נפגע מרמות גבוהות של סוכר", מדגיש פרופ' יבגני מרזון, מנהל המחלקה לרפואה מנוהלת בלאומית וסגן דיקן בית הספר לרפואה באוניברסיטת אריאל, "אם נתחיל מלמעלה, מהמוח, סוכר גבוה עלול לגרום לבעיות קוגניטיביות ולדמנציה.
"בנוסף, סכנה משמעותית היא חסימה של כלי הדם, שעלולה לגרום למחלות לב ושבץ מוחי, פגיעה בעורקים ופגיעה עצבית שנקראת נוירופתיה, קטיעת גפיים כתוצאה מפגיעה בכלי הדם ועוד".
3 צפייה בגלריה
סוכרת בדיקה רמות סוכר בדם
סוכרת בדיקה רמות סוכר בדם
סוכרת בדיקה רמות סוכר בדם
(צילום: shutterstock)
פרופ' ערן תמיר, מנהל יחידת כף רגל וקרסול בבית החולים שמיר, מסביר כי "לפי הסטטיסטיקה, למטופל שעבר קטיעה של גפה אחת יש סיכוי של 30% לעבור קטיעה גם של הגפה השנייה. מעבר לכך, קטיעה מגדילה מאוד את הסיכוי לתמותה".
סוכרת הולכת יד ביד עם מחלות נלוות כמו השמנה, יתר לחץ דם וכולסטרול גבוה. מדובר במחלות מסוכנות לא רק כי הן יכולות לגרום למוות, אלא כי פעמים רבות אין בהן כאבים – עד שזה מאוחר מדי.
"לא סתם המחלות האלה נקראות 'רוצח שקט'", מסבירה ד"ר עידית דותן, מנהלת יחידת הסוכרת והמרכז הרב מקצועי לטיפול בהשמנה בבית החולים בילינסון, "במקרים רבים אנשים לא מרגישים כלום, ואז מתרחש התקף לב או שבץ מוחי".

מחר: ועידת הסוכרת השנתית

היום, החל מהשעה 11:00, תיערך ועידת הסוכרת השנתית של "ידיעות אחרונות", ynet וחברת נובו נורדיסק.
את הוועידה ינחה פרופ' איתמר רז, יו"ר המועצה הלאומית לסוכרת. בפאנלים השונים ישתתפו רופאים בכירים בתחום, שיעסקו בנושאים מהותיים ובוערים כמו האבחון המאוחר של חולי הסוכרת בישראל, חשיבותו של הטיפול המוקדם בהצלת חיים, אילו מחלות מזרזת הסוכרת ודרכי הטיפול.
בין הדוברים בוועידה יהיו ד"ר הדר דסקין־ביתן, אנדוקרינולוגית בבילינסון ויועצת סוכרת בחטיבת הקהילה בכללית; ד"ר רקפת בכרך, מומחית ברפואת המשפחה; פרופ' יבגני מרזון, מנהל המחלקה לרפואה מנוהלת בלאומית שירותי בריאות וסגן דיקן של בית הספר לרפואה באוניברסיטת אריאל; ד"ר קרן סקלסקי, רופאה בכירה ביחידה לאקו לב ומחלות מסתמיות בבילינסון; פרופ' ריפעת ספדי, מנהל מכון הכבד בביית החולים הדסה עין־כרם; ד"ר עירית רוזנבלט, רופאת עיניים בכירה; פרופ' חוליו וינשטיין, מנהל היחידה למחקרי סוכרת במרכז הרפואי וולפסון; ד"ר ליאת ברזילי־יוסף, אנדוקרינולוגית ומומחית לטיפול בסוכרת ומניעת השמנה מהמרכז הרפואי מאיר; ד"ר יואל טולדנו, מנהל ארצי של תחום סוכרת ואנדוקרינולוגיה במאוחדת; פרופ' ערן תמיר, מנהל יחידת כף רגל וקרסול בבית החולים שמיר; וד"ר מאיה איש שלום, מומחית לרפואה פנימית, אנדוקרינולוגיה וסוכרת במאוחדת.
מוגש כשרות לציבור ללא מעורבות בתכנים על ידי נובו נורדיסק
פורסם לראשונה: 23:26, 12.11.24