אוסטאופורוזיס (בריחת סידן, דלדול עצם) הוא מצב א-תסמיני (שאינו מורגש) עד שמתרחש השבר הראשון. זו הסיבה שפעמים רבות מצב זה מכונה "המחלה השקטה". בניגוד לדעה הרווחת, אוסטאופורוזיס אינו כואב, ואין שום רמז להימצאו, ומכאן החשיבות הגדולה של הגברת המודעות למצב וביצוע בדיקה לזיהוי מוקדם של נשים בסיכון מוגבר לשברים.
אוסטאופורוזיס היא הסיבה השכיחה ביותר לשברים בגיל המבוגר בשני המינים. כ-50 אחוזים מהנשים שלאחר הפסקת הווסת (Postmenopausal) וכ-25 אחוזים מהגברים מעל גיל 60, יחווה שבר אוסטאופורוטי במהלך חייהם.
השברים הנפוצים כוללים את עמוד השדרה, הירכיים ופרקי הידיים. שברים אלו יכולים להשפיע באופן משמעותי על הניידות ועל הבריאות הכללית, הפיזית והנפשית כאחד, מה שמוביל לירידה באיכות החיים. נתון מדאיג מגלה כי בגיל השלישי, שבר בצוואר הירך קשור באחוז תמותה לא מבוטל, ומגיע עד ל-30% בשנה הראשונה לאחר השבר.
"בקרב נשים בגיל המעבר יש ירידה משמעותית ברמת הורמון האסטרוגן, שהוא בעל תפקיד חשוב בשמירה על בריאות העצם. כתוצאה מכך, נשים יכולות לאבד עד 20% ממסת העצם שלהן בשנים הראשונות לאחר גיל המעבר"
גורמי הסיכון למחלה
גורמי סיכון לשברים כוללים עישון, צריכת אלכוהול בכמות גדולה, משקל גוף נמוך, היסטוריה משפחתית של שבר צוואר ירך אצל אחד ההורים, שימוש ממושך בסטרואידים, מחלות כמו צליאק, יתר פעילות של בלוטת התריס ובלוטת יתרת התריס, תרופות לטיפול בסרטן שד, גיל מעבר מוקדם ועוד.
גיל המעבר הוא גורם סיכון מהותי, שכן בקרב נשים העוברות את גיל המעבר, המתרחש בדרך כלל בין הגילים 45 עד 55, יש ירידה משמעותית ברמת הורמון האסטרוגן, שהוא בעל תפקיד חשוב בשמירה על בריאות העצם. אסטרוגן שומר על האיזון בין פירוק ובניית העצם, וכאשר רמת האסטרוגן נמוכה, איזון זה מופרע, ופירוק העצם מואץ. כתוצאה מכך, נשים יכולות לאבד עד 20% ממסת העצם שלהן בשנים הראשונות לאחר גיל המעבר.
צפיפות העצם: הבדיקה שמסייעת במניעת השבר
בדיקת DEXA (קיצור של Dual Energy X-ray Absorptiometry) היא בדיקה לגילוי מוקדם של ירידה בצפיפות העצם, והיא חלק מסל הבריאות לנשים ולגברים מגיל 60 וניתנת בקופות החולים.
מטרת הבדיקה להעריך את צפיפות העצמות ולזהות סיכון לשברים. הבדיקה מתבצעת באמצעות מכשיר רנטגן מיוחד, הנקרא דנסיטומטר, שמודד את הצפיפות המינרלית של העצם באזורים שונים בגוף, בדרך כלל בעמוד השדרה והירך ולעיתים גם במקומות אחרים בגוף.
"מומלץ להקפיד על תזונה מאוזנת ועשירה בסידן, וחשיבות מיוחדת ניתנת לפעילות גופנית מסוג weight-bearing (כוח\עומס) המסייעת לשמירה על חוזק העצם וחיזוק שרירים"
הבדיקה אינה פולשנית ונעשית באמצעות קרני רנטגן. התהליך פשוט ואינו כואב: המטופל שוכב על מיטת הבדיקה בזמן שהמכשיר סורק את האזור הנבדק. תוצאות הבדיקה מספקות מידע חשוב על מצב העצמות ומסייעות לרופאים לקבוע טיפול מתאים ולמנוע שברים עתידיים.
יש לציין, שעוצמת הקרינה שאליה נחשפים בבדיקה היא כעשירית מהעוצמה שאליה נחשפים בצילום חזה, שגם היא מזערית. הבדיקה נמשכת כ-10 דקות והיא אינה מצריכה הכנה מוקדמת. יחד עם זאת, יש להסיר תכשיטים או חפצי מתכת אחרים מהאזור הנבדק. אין לבצע את הבדיקה אם יש חשד להיריון.
לצורך ביצוע הבדיקה נדרשת הפניה מרופא/ת משפחה או מכל רופא אחר. במצבים חריגים הקשורים בסיכון מוגבר לירידה בצפיפות העצם, הבדיקה מאושרת מגיל צעיר יותר. תוצאות הבדיקה נותנות אומדן לסיכון לשבר ועוזרות לקבל החלטה על הצורך הטיפול.
כך תשמרו על בריאות העצם
כדי לשמור על בריאות העצם כדאי להפסיק לעשן ולהימנע מצריכה מופרזת של אלכוהול. כמו כן, מומלץ להקפיד על תזונה מאוזנת ועשירה בסידן שחשובה לבריאות העצם כמו גם שמירה על רמה נאותה של ויטמין D האחראי לספיגת סידן במעי.
חשיבות מיוחדת ניתנת לפעילות גופנית מסוג weight-bearing (כוח/עומס) המסייעת לשמירה על חוזק העצם וחיזוק שרירים, לשמירה על שיווי המשקל ומניעת נפילות.
טיפול תרופתי
כאשר הסיכון לשבר גבוה, בנוסף לשינוי באורח החיים הנזכר לעיל, נדרש גם טיפול תרופתי למניעת פירוק/האצת בנייה של העצם. טיפול הורמונלי לגיל המעבר, בנוסף להיותו הטיפול היעיל ביותר לתסמיני גיל המעבר, מתווה גם למניעת אוסטאופורוזיס והקטנת הסיכון לשברים.
הכותבת היא מומחית ברפואת משפחה ויועצת גיל המעבר בקופת חולים מאוחדת