פעולה רפואית חדשנית ראשונה מסוגה בעולם התבצעה בשבוע שעבר בבית החולים בילינסון מקבוצת כללית: צוות רופאים ביצע השתלה של חיישן ייחודי במהלך השתלת לב מלאכותי למטופל בן 51 הסובל מאי-ספיקת לב קשה. החיישן הזעיר, פרי פיתוח חברת מדינול הישראלית, מאפשר מעקב רציף במצבם של חולי לב ומתריע מראש במקרים של הדרדרות. צוות הרופאים מקווה שבעתיד הוא יוכל להציל חיים רבים ולשפר את הטיפול בחולים עם מגוון מחלות לבביות לרבות אי-ספיקת לב, הפרעות קצב ועוד.
"אי-ספיקת לב היא מצב שבו הלב לא מסוגל לספק את הצרכים של הגוף", מסביר ד"ר טוביה בן-גל, מנהל היחידה לאי-ספיקת לב במערך הקרדיולוגי בבילינסון. "זה בא לידי ביטוי בעייפות, חוסר כוח, קוצר נשימה במאמץ, מצבים של צבירת נוזלים ובצקות ברגליים. לרוב ניתן לחולה טיפול תרופתי במשך שנים רבות, אך במצבים שבהם המחלה מתקדמת יש צורך במעקב צמוד אחר החולה, כדי לתפוס התחלה של הדרדרות כמה שיותר מוקדם". צפו בפעולה הרפואית שהתבצעה בשבוע שעבר:
מיקרוטק - חיישן מעקב לחולי לב

עד כה המעקב הרפואי אחר מטופלים עם בעיות לב היה מורכב ומוגבל. פעמים רבות, הקרדיולוג נדרש לבצע צנתור אבחוני בעליות – פעולה פולשנית הטומנת בחובה סיכונים. במקרים שבהם לא מתאפשר צנתור, נאלץ הרופא להסתמך על תיאור התחושות של המטופל ונתונים בקירוב המופקים מבדיקת אקו לב. החיישן החדש משנה לחלוטין פרדיגמה זו, ולראשונה בעולם מספק נתונים מדויקים בכל רגע נתון ללא צורך בהתערבויות פולשניות נוספות מלבד התקנתו הראשונית.
ד"ר טוביה בן גל, מנהל היחידה לאי ספיקת לב, בילינסוןד"ר טוביה בן-גלצילום: דוברות בילינסון
"ברגע שחולה מחמיר ומדרדר לאשפוז, הסיכוי שלו להתאשפז פעם נוספת הוא גבוה ואשפוזים חוזרים קשורים בתמותה מוגברת. מסיבה זו, יש חשיבות עצומה בלנסות ולאתר התחלה של שינוי כמה שיותר מוקדם", מוסיף ד"ר בן גל, "השינוי מתחיל בערך שבועיים לפני שהחולה נדרש לאשפוז, לפעמים בלי שהוא מרגיש שמשהו קורה. אנחנו יכולים בכל מיני אמצעים – חלקם פולשניים וחלקם לא פולשניים – לנסות ולהתחקות אחר נקודת הזמן הזו".
החיישן, המכונה Microtech, הוא אביזר זעיר במיוחד – בגודל תת-מילימטרי – אשר הוצמד ללב במהלך השתלת לב מלאכותי (Left Ventricular Assist Device - LVAD). מיד לאחר ההשתלה, החל החיישן לשדר נתונים חיוניים ומדויקים לצוות הרפואי, המאפשרים מעקב רציף ומדויק אחר תפקוד הלב המלאכותי.
ד"ר טוביה בן-גל: "הניסוי שאנחנו עושים עכשיו הוא ניסוי ראשוני שבו במהלך ניתוח של השתלת לב מלאכותי, השתלנו גם את השבב הזה בעליה הימנית של הלב. כבר למחרת הניתוח הצלחנו למדוד את הלחצים בעלייה הימנית בלי שהפרענו לחולה וקיבלנו ערך מדויק שהשתווה למדדים שקשה היה לבדוק אותם בצורה לא פולשנית עד היום"
ה-Microtech פועל כ"מערכת התרעה מוקדמת" עבור הקרדיולוג. בדומה לנורת האזהרה ברכב, הוא מאפשר זיהוי מוקדם של בעיות לפני התדרדרות מצב הלב. להמחשה, כשם שנהג רוצה לדעת על תקלה במנוע לפני שהרכב מעלה עשן, כך הרופאים יכולים לקבל התרעה על שינויים בתפקוד הלב עוד לפני שהמטופל הגיע למצב של קשיי נשימה משמעותיים או שינויים אחרים מסכני חיים. החיישן מתאפיין ביכולת שידור מידע חד-כיווני בלבד, ללא אפשרות חדירה או פריצה למערכת, תוך שמירה מלאה על פרטיות וסודיות המידע הרפואי.
"הטכנולוגיה החדישה של חברת מדינול היא באמת פורצת דרך", מסכים ד"ר בן גל. "ניתן להצמיד את החיישן לכל התקן שאנחנו משתילים בלב. זה יכול להיות קוצב לב, מסתם תותב או התקנים שאנחנו שמים בין העליות, ואפשר גם להשתיל אותו בפני עצמו בניתוח".
2 צפייה בגלריה
חיישן הלב מיקרוטק
חיישן הלב מיקרוטק
בגודל של פחות ממילימטר. חיישן הלב החדש
"אנחנו מקווים שמשום שההתקן הזה כ"כ קטן ניתן יהיה גם להצמיד אותו למערכות שמותקנות בלב בגישה הצנתורית. הניסוי שאנחנו עושים עכשיו הוא ניסוי ראשוני שבו במהלך ניתוח של השתלת לב מלאכותי, השתלנו גם את השבב הזה בעלייה הימנית של הלב. כבר למחרת הניתוח הצלחנו למדוד את הלחצים בעליה הימנית בלי שהפרענו לחולה, וקיבלנו ערך מדויק שהשתווה למדדים שקשה היה לבדוק אותם בצורה לא פולשנית עד היום".
הוא מוסיף: "מדי יום אנחנו עושים את הבדיקה הזו ומקבלים תוצאות יפות מאוד. אנחנו ממש מתרגשים מהיכולת לאתר ולנטר את הלחץ בעלייה הימנית של החולה הזה, שבהמשך יעזור לנו לכוון טוב יותר את הטיפול התרופתי ואת המשאבה של הלב המלאכותי. היא משפיעה מאוד על מה שקורה בצד ימין של הלב, ובעזרת הידע על הלחצים בעלייה הימנית נוכל לשנות את הפעילות של המשאבה כך שהחולה ירגיש טוב יותר".
מה מייחד אותו לעומת טכנולוגיות ניטור אחרות שקיימות כבר? ד"ר בן-גל: "בנוסף לעובדה שמדובר בחיישן מאוד קטן הוא גם אינהרנטי – לא צריך להפעיל עליו איזשהו מגנט או מכשיר שיספק לו אנרגיה כדי שהוא יתחיל לעבוד ולמדוד את הלחץ כמו שיש בהתקנים הקיימים כיום. הוא מופעל על ידי אולטרסאונד שהחולה יוכל בהמשך להצמיד גם לעצמו בנקודה מסוימת שנגיד לו, שבה הקליטה תהיה טובה יותר. המשמעות היא שאין צורך בשכיבה בזווית מסוימת או איזושהי פעולה מלאכותית: החולה יכול לשבת על כיסא בבית, להצמיד לעצמו את ההתקן של המכשיר והוא ימדוד את עצמו באמצעות גלי אולטרסאונד".
2 צפייה בגלריה
בריאות הלב
בריאות הלב
צעד נוסף לשיפור איכות החיים של חולי לב
(צילום: shutterstock)

בשורות מבטיחות בתחום הרפואה המונעת

הפעולה הייתה תוצאה של שיתוף פעולה מיוחד בין חברת מדינול הישראלית לבין צוותי המערך לניתוח לב וחזה והיחידה לאי-ספיקת לב במערך הקרדיולוגי בבילינסון. את הפעולה ביצעו פרופ' ארז שרוני, מנהל המערך לניתוחי לב וחזה בבילינסון, אשר ביצע את השתלת המיקרו-סנסור; ד"ר ויקטור רובצ'בסקי, סגן מנהל המערך לניתוחי לב וחזה שביצע את השתלת הלב המלאכותי; וצוות היחידה לאי-ספיקת לב בבילינסון בניהולו של ד"ר טוביה בן גל, אשר מנהלים מרגע ההשתלה את המעקב והניטור אחר החיישן.
חברת מדינול, אשר פיתחה את הטכנולוגיה, עוסקת כ-20 שנה במחקר ופיתוח מיקרו-סנסורים. הניסוי בסנסור קיבל אישור FDA ועבר את כל האישורים הנדרשים בתחום אבטחת המידע והגנת הפרטיות. לפי שעה הטכנולוגיה נמצאת בשלבי מחקר במספר תחומים רפואיים, לרבות קרדיולוגיה, נוירולוגיה, אופתלמולוגיה וכלי דם. הפרוצדורה החדשנית צפויה להוות פריצת דרך משמעותית בתחום הרפואה המונעת, ולספק לרופאים יכולת ניטור מדויקת ומקדימה של מצב הלב.
ד"ר טוביה בן-גל: "השמים הם הגבול לאור העובדה שהחיישן כל כך קטן ויכול להיות מוצמד לכל התקן שאנחנו משתילים בלב. הקלות והמהימנות שבה מפיקים את האות שמתקבל ממנו מאפשרים פריצת דרך במעקב וטיפול אחר טיפולים בחולים לבביים בכלל - לא רק אלו הסובלים מאי-ספיקת לב"
מה יאפשר בעתיד אותו חיישן? ד"ר בן-גל: "השמים הם הגבול לאור העובדה שהחיישן כל כך קטן ויכול להיות מוצמד לכל התקן שאנחנו משתילים בלב לטובת מדידה של הלחצים. הקלות והמהימנות שבהן מופק האות ממנו מאפשרות פריצת דרך במעקב וטיפול אחר טיפולים בחולים לבביים בכלל – לא רק אלו הסובלים מאי-ספיקת לב".
פרופ' ארז שרוני, מנהל המערך לניתוחי לב וחזה בבילינסון: "זו טכנולוגיה העשויה לשנות את סטנדרט הטיפול בחולים הסובלים מאי-ספיקת לב בכלל, ומטופלים במכשירי עזר מלאכותיים ללב LVAD, ומושתלי לב בפרט. אנחנו במערך ניתוחי לב בבית החולים בילינסון, גאים ונרגשים לקחת חלק ולהוביל יחד עם המערך הקרדיולוגי טכנולוגיה פורצת דרך זו".
ד"ר יורם ריכטר, מנכ"ל חברת מדינול: "הסנסור שפותח כאן ייחודי בכך שהוא יכול לראשונה להפוך כל שתל רפואי ל'מכשיר חכם'. דבר זה יאפשר להמשיך ולטפל במגוון רחב של חולים לאורך כל חייהם, גם הרבה אחרי הניתוח, הצנתור או הפעולה הרפואית עצמה". "אנחנו שמחים וגאים במיוחד שטכנולוגיה מתקדמת זו, אשר פותחה בישראל ע"י המהנדסים, המדענים, אנשי האיכות, הקליניקה והרגולציה הטובים בעולם, כעת מושתלת ונמצאת בשימוש ראשון בישראל, בידי הרופאים הטובים בעולם", מסכם ד"ר יורם יצחקי, מנכ"ל מיקרוטק.