נובו נורדיסק - ללא מעורבות בתכנים

03:41
live

איכות

×
  1. 1080p HD
  2. 720p HD
  3. 480p
  4. AUTO
איך מתמודדים עם השמנת מתבגרים?

הנתונים מטרידים: שיעור ההשמנה בקרב ילדים ובני נוער בישראל ממשיך לעלות, כשהמגמה התחזקה במיוחד בתקופת הקורונה. 85% מהמתבגרים הסובלים מהשמנה צפויים להיות גם מבוגרים עם השמנה. אבל שתי מומחיות לטיפול בהשמנה בקרב ילדים ובני נוער מדגישות - יש פתרונות חדשניים שיכולים לשנות את התמונה הזו.
"זה לא עניין של כוח רצון", קובעת פרופ' לבנטל, מומחית בכירה לרפואת ילדים. "היום יש פתרונות מתקדמים להשמנת מתבגרים, ואנחנו רואים תוצאות מרשימות בשטח". בראיון מיוחד, מסבירים המומחים על הגישה החדשה לטיפול בהשמנת ילדים ונוער, המשלבת טיפול תרופתי עם שינוי באורח החיים.
"גיל ההתבגרות הוא חלון הזדמנויות קריטי", מסבירה ד"ר דמול. "טיפול בגיל הזה יכול למנוע סיבוכים רפואיים משמעותיים בעתיד, כמו יתר לחץ דם, סוכרת ובעיות לב".
פרופ' לבנטל מוסיפה כי בתקופות משבר, כמו מגפת הקורונה או מצבי לחץ אחרים, המצב עלול להחמיר. "הגוף מפריש יותר קורטיזול, הורמון שמעודד עלייה במשקל ואגירת שומן", היא אומרת. "מי שיש לו נטייה להשמנה, המצב שלו עלול להחמיר בצורה משמעותית".
המהפכה הטיפולית מגיעה בצורת תרופות חדשניות, המאושרות לשימוש כבר מגיל 12. "מדובר בטיפול המווסת את מנגנוני הרעב והשובע במוח", מסבירה פרופ' לבנטל. "בשילוב עם אורח חיים בריא, אנחנו רואים ירידה של 5% עד 15% במשקל".
המחקרים החדשים שופכים אור על המנגנון הביולוגי מאחורי התופעה. "אצל ילדים עם נטייה להשמנה, מרכזי הרעב והשובע במוח פועלים באופן שונה", מסבירה ד"ר דמול. "בהדמיות מוח מתקדמות ניתן לראות שהאזורים המגיבים למזון פעילים יותר. זה מצב רפואי שנקרא היפרפאגיה, שבו המוח מתקשה לזהות תחושת שובע".
הטיפול התרופתי הוא רק חלק מהפתרון. הגישה החדשה מדגישה טיפול רב-מקצועי הכולל ליווי רפואי, תזונתי ותמיכה נפשית. "השמנה היא מצב רפואי הדורש התייחסות רפואית מקיפה", מדגישה ד"ר דמול. "אנחנו לא מדברים על אסתטיקה או יופי, אלא על בריאות כוללת".
המפתח להצלחה, אומרות שתי הרופאות, טמון ביצירת סביבה תומכת בבית. "זה לא מסע של המתבגר לבד, אלא מסע משפחתי", מבהירה ד"ר דמול. "הבית צריך להיות יחידה תומכת, שבה משנים את הרגלי התזונה של כל המשפחה ומעודדים פעילות גופנית משותפת. חשוב להימנע מביקורת או הערות על משקל ולהתמקד בבריאות ואיכות חיים".
ועם הסביבה התומכת, השינוי חייב לבוא מהמתבגר עצמו, כשתפקיד המשפחה והצוות הרפואי הוא לספק את הכלים והתמיכה. "חשוב להתייחס להשמנה כמו לכל מצב רפואי אחר - בהבנה, בתמיכה ובמקצועיות", מסכמת פרופ' לבנטל. "זו לא אשמת המתבגר ולא כישלון הורי. עם הכלים החדשים שיש לנו היום, ועם התמיכה המשפחתית הנכונה, אפשר להגיע לתוצאות מצוינות ולשנות את העתיד של הילדים שלנו".
מוגש כשירות לציבור וללא מעורבות בתכנים על ידי נובו נורדיסק
פורסם לראשונה: 08:52, 29.01.25