מספר הנשים ההרות שעברו בדיקת HIV זינק בשנים האחרונות, ושיעור גבוה פי ארבעה בבדיקות החיוביות בקרב אנשים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך. כך עולה מנתוני מחקר מקיף שנערך על בדיקות HIV בקופת החולים מכבי, המשקף את דפוסי הבדיקות בציבור בין השנים 2015 ל-2020 ומתפרסם היום, לרגל יום האיידס העולמי.
קראו עוד:
את המחקר הובילה ד"ר רותי גופן, המנהלת השותפה של המרפאה הגאה של מכבי ביחד עם ד"ר ליסיטה שרייבר, מנהלת המעבדה לווירולוגיה קלינית "מגה לאב" ועם ג'ניפר דורטל מהמחלקה להערכה ומחקר באגף מידע ובריאות דיגיטלית בחטיבת הבריאות של מכבי.
מהנתונים עולה כי בין השנים 2015 ל-2020 נרשם זינוק של 64 אחוז במספר הנבדקים, כאשר קרוב לשליש מהם הם בני 30 עד 39. נתון משמעותי נוסף שעולה מהמחקר הוא שאנשים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך נבדקים פחות מאלה במעמד סוציו-אקונומי גבוה יותר – אך נוטים להידבק יותר בנגיף - שללא אבחון בזמן וטיפול תרופתי מתאים עשוי להביא למחלת האיידס: 0.41 אחוזים מתוך כלל הנבדקים במעמד סוציו-אקונומי נמוך, לעומת 0.09 בלבד במעמד סוציו-אקונומי גבוה.
בנוסף, שיעור הבדיקות במחוז המרכז הוא הגבוה ביותר באופן משמעותי, כאשר קרוב ל-18 אחוזים מהנבדקים היו מאזור המרכז, לעומת 12 עד 16 אחוזים מיתר המחוזות.
מניעת הדבקה של יילודים ב-HIV
הזינוק המשמעותי בבדיקות נרשם בקרב נשים הרות, וזאת ברקע ההמלצה המעודכנת של משרד הבריאות לכלל הנשים ההרות להיבדק כחלק מרוטינת הבדיקות שלהן: מ-18 אחוז בלבד ב-2015 ל- 58 אחוז ב-2020. חשוב להדגיש שאבחון של אישה הרה חיובית, מאפשר לתת לה טיפול שימנע הדבקה של היילוד בנגיף. "לשמחתנו משרד הבריאות פרסם לאחרונה הנחיה מחייבת לביצוע בדיקת HIV לנשים בהריון", אומרת ד"ר גופן. "אין ספק שהנחיה זו תסייע במניעת הדבקה של יילודים ב-HIV".
לדבריה, "זו הפעם הראשונה שנערך בארץ מחקר על האופן שבו נבדקת האוכלוסייה הכללית בארץ ל-HIV. כדי להיאבק במגפת ה-HIV, שאיתה אנו מתמודדים כבר למעלה מארבעים שנה, דרוש שילוב כוחות של משרד הבריאות, קופות החולים, מרכזי ה-HIV בבתי החולים וארגוני בריאות כמו 'הוועד למלחמה באיידס'. דרושות הנחיות ברורות ומחייבות של משרד הבריאות לגבי הפניה לבדיקות של אנשים בסיכון. יש גם צורך בהסברה והעלאת המודעות למין בטוח ובריא, הקצאת משאבים לקמפיינים לעידוד ביצוע בדיקות, בדגש על אוכלוסיות בסיכון ואוכלוסיות שנבדקות בשיעורים נמוכים".
ראש חטיבת הבריאות של מכבי שירותי בריאות ד"ר מירי מזרחי ראובני, מוסיפה: "מדובר במחקר חשוב, המדגים את חשיבות החיבור בין הפרקטיקה במרפאה ליכולת לבצע מחקר יישומי שיכול להשפיע על קביעת מדיניות. מכבי תפעל בשנים הקרובות להרחיב את אפשרויות המחקר במרפאות".