נראה שאין כמעט מי שכאב הגרון מדלג מעליו בשבועות אלה. בין שהוא מתפרץ עם חום גבוה ובין שהוא מגיע בהדרגה עם שיעול וצינון, כאב גרון הוא אחד התסמינים השכיחים ואולי גם המבאסים ביותר בעונת החורף.
איך נדע אם מדובר בבעיה חולפת או במשהו שדורש טיפול רפואי? איך נבדיל בין דלקת גרון ויראלית לחיידקית, ומה עושים כשהכאב לא עובר? שוחחנו עם מומחים שאמרו לנו מתי צריך טיפול אנטיביוטי, אילו טיפולים טבעיים וביתיים יכולים להקל עלינו, ואילו סימנים מעידים שהגיע הזמן לפנות למומחה אף-אוזן-גרון.
5 צפייה בגלריה
כאב גרון
כאב גרון
כאב גרון: סטרפטוקוק או וירוס ויראלי?
(צילום: shutterstock)

סטרפטוקוקוס: דלקת גרון חיידקית

סטרפטוקוקוס A, או בשמו העממי סטרפטוקוק, הוא חיידק שכיח שגורם בעיקר לכאב גרון משמעותי כמו שכמעט כולנו מכירים. השכיחות של החיידק יורדת עם העלייה בגיל. אף שמחלות ויראליות של דרכי הנשימה, כולל הגרון, שכיחות יותר בחורף, הסטרפטוקוק לא מבדיל בין עונות השנה והוא פעיל בכולן.
מהם התסמינים של הסטרפטוקוק?
ד"ר עדינה פולקד"ר עדינה פולקצילום: מתוך הגלריה הפרטית
"הסטרפטוקוק מתאפיין בכך שהוא נמצא רק בגרון", אומרת ד"ר עדינה פולק, מומחית לרפואת משפחה, מכבי שירותי בריאות במחוז צפון. "אם נדבקת בחיידק, בדרך כלל יופיעו תסמינים של חום גבוה (מעל 38 מעלות), בלוטות לימפה מוגדלות ורגישות, כאב גרון, כאבים בבליעה, שקדים מוגדלים שמכוסים בנקודות לבנות (תפליטים). אם כל הפרמטרים האלה מתקיימים, סביר להניח שמדובר בסטרפטוקוק".
ד"ר פולק מדגישה פרט חשוב והוא שסטרפטוקוק לא גורם לצינון או לשיעול. "אם אתם משתעלים או מצוננים ומנוזלים, כנראה מדובר בווירוס ויראלי ולא בחיידק, דבר שמצריך טיפול שונה".
איך מאבחנים? אפשרות אחת היא אבחון באמצעות משטח גרון בקופת חולים. לוקחים תרבית מהגרון באמצעות מטוש, ומחכים עד 48 שעות לקבלת תוצאה.
5 צפייה בגלריה
(צילום: shutterstock)
אפשרות נוספת, למי שרוצה תוצאה מהירה יותר, היא לרכוש בבית מרקחת ערכה לבדיקה ביתית מהירה (דומה לבדיקה שאנחנו מכירים מבדיקות קורונה ביתיות). "אחרי בדיקה פשוטה, מקבלים תשובה במקום. אם החיידק נמצא בגרון, תופיע תגובה כימית תואמת על גבי המטוש", מסבירה ד"ר פולק. הבדיקה הביתית לא תמיד מדויקת כמו משטח גרון במרפאה, ולכן, אם יוצאת תשובה שלילית אבל כאב הגרון נמשך, מומלץ לבצע משטח גרון בקופת החולים.
איך מטפלים? "בסטרפטוקוק מטפלים עם אנטיביוטיקה, בדרך כלל פניצילין רפאפן (פניצלין)", מסבירה ד"ר פולק, "כמובן לאחר בדיקה והמלצה של רופא. מדובר בחיידק שלא מפתח עמידות ולכן האנטיביוטקה תמיד עובדת. הסיבה שמטפלים אנטיביוטית היא גם כדי לקצר את המחלה, אבל בעיקר כדי למנוע את הסיבוכים האפשריים. לפעמים, כשהגוף שלנו מגיב לסטרפטוקוק, הוא מפתח נגדו נוגדנים שעלולים לתקוף את הגוף ולגרום למחלת לב ראומטית".

וירוס: דלקת גרון ויראלית

"דלקת גרון מהסוג הזה תבוא לידי ביטוי באופן שונה מדלקת גרון חיידקית", אומרת ד"ר פולק. "לא תמיד יופיע חום, וגם אם כן, אז לרוב לא חום גבוה במיוחד. גם כאן יהיה כאב גרון, כאבים בבליעה, אבל פעמים רבות יופיעו גם צינון ושיעול (בשונה מדלקת גרון חיידקית), התחלה יותר הדרגתית, בלוטות לימפה פחות מוגדלות, ופחות נקודות לבנות על השקדים".
איך נדבקים בווירוס? וירוסים יותר מידבקים מחיידקים מכמה סיבות. יש להם יכולת התפשטות מהירה, הם עוברים באוויר ובמגע ישיר, ויש להם יכולת הישרדות בסביבה - יש וירוסים שמסוגלים להישאר באוויר או על אובייקטים במשך ימים שלמים, מה שמגביר את סיכויי ההדבקה.
5 צפייה בגלריה
כאב גרון
כאב גרון
וירוסים יכולים להתפשט באוויר על ידי שיעול, התעטשות, או גם כשאנשים נוגעים במשטחים שמזוהמים בווירוסים
(צילום: shutterstock)
וירוסים כמו אלו שגורמים להצטננות, כאב גרון ושפעת, יכולים להתפשט באוויר על ידי שיעול, התעטשות, או גם כשאנשים נוגעים במשטחים שמזוהמים בווירוסים. חיידקים, מצד שני, לרוב דורשים תנאים יותר ספציפיים כדי להתפשט, כמו מגע ישיר עם נוזלי גוף או חפצים מזוהמים.
"אם מישהו משתעל ויש לו דלקת גרון שנובעת מווירוס, אז הווירוס יתפשט בכל הסביבה שלו: על השולחן, על המחשב, בכל המשרד", אומרת ד"ר פולק. "כמו כן, ילדים הם מוקד משיכה גדול מאוד של וירוסים. ילדים נמצאים באינטראקציה קרובה יותר עם חברים שלהם בגן או בבית הספר, הם נוגעים באוכל, בשולחן, בגוף, אחד בשני, וזו מדגרה מושלמת עבור וירוסים".

אנטיביוטיקה לא תעזור נגד וירוס

דלקת גרון ויראלית חולפת מעצמה, אבל זה יכול לקחת לפעמים שבוע-שבועיים, ובמקרים קשים יותר אפילו שלושה שבועות. "הגוף יודע להיפטר מווירוסים בצורה יעילה יותר משהוא נפטר מחיידקים, שקצת יותר קשה לו להילחם בהם", מסבירה ד"ר פולק.
חשוב לדעת שדלקת גרון מסוג זה לא מצריכה טיפול באנטיביוטיקה. "היא פשוט לא תעזור או תשפיע", אומרת ד"ר פולק, "במקרים כאלה, מומלץ פשוט לנוח הרבה כדי לתת לגוף להילחם בווירוס, ולהקל את כאב הגרון באמצעות שתייה חמה וטיפולים טבעיים אחרים שכולנו מכירים".
ככלל, כל כאב גרון שלא חולף מעצמו אחרי חמישה ימים מצריך בדיקת רופא.

כאבי גרון אחרים

כאב גרון בצד אחד: "אם מופיע כאב גרון בצד אחד - זה כי אנחנו לא יצורים סימטריים", אומר ד"ר ניר לויתן, מומחה לרפואת משפחה של הכללית במחוז חיפה והגליל המערבי, ומנהל מרפאת יוליוסבורגר בחיפה. "אבל זה לא עוזר להבדיל בין דלקת גרון ויראלית לחיידקית. שתיהן יכולות להתבטא באופן הזה. הדבר הכי חשוב הוא לדעת להבדיל בין דלקת גרון ויראלית, שלא מצריכה טיפול רפואי ואולי אפילו לא מצריכה ללכת לרופא, לבין דלקת גרון חיידקית, שמצריכה טיפול רפואי".
ד"ר ניר לויתןד"ר ניר לויתןצילום: מתוך הגלריה הפרטית
כאב גרון שחולף במהלך היום: קורה לכם שאתם מתעוררים בבוקר עם כאב גרון, אבל ככל שהיום עובר, כאב הגרון חולף או פוחת? לרוב, יש לכך שתי סיבות אפשריות: הצטננות קלה - כנראה לא מדובר בחיידק אלא בהצטננות קלה שהגוף נלחם בה וחיסל אותה. אפשרות שנייה - עלייה של חומצה מהקיבה (ריפלוקס) במהלך הלילה. לפעמים החומציות ממערכת העיכול עולה עד הגרון וגורמת לכאב גרון או לצרבת.
כאב גרון כרוני: כאב גרון שנמשך יותר מחודש עלול להיגרם מכמה סיבות ומצריך בדיקה של מומחה אף-אוזן-גרון.

למה כאב גרון שכיח יותר בחורף?

"עקרונית, מחלות ויראליות מסתובבות כל השנה, לא רק בחורף", אומר ד"ר לויתן, "אבל בחורף יש שכיחות גבוהה יותר של מחלות ויראליות בדרכי הנשימה, כולל הגרון. ככל שאנשים נמצאים יותר זמן ביחד, יותר זמן במקומות סגורים, מה שקורה הרבה בחורף, יש יותר הדבקה. יש גם וירוסים עונתיים כמו שפעת, שזו מחלה עונתית לחורף, מנובמבר עד מרץ".
5 צפייה בגלריה
תרופות סבתא, כאב גרון
תרופות סבתא, כאב גרון
תרופות או תוספת ויטמין C ממקורות טבעיים?
(צילום: Shutterstock)
איך אפשר למנוע או לצמצם הדבקה? "לשמור על היגיינה זה חשוב", אומר ד"ר לויתן. "לשטוף ידיים, לא לאכול מאותם כלי אוכל, אם מישהו חולה - לשמור מרחק, אפילו לשים מסכה אם רוצים להגן על הסביבה. אם אנחנו חולים ומשתעלים, ככל שנתרחק מאנשים אחרים, נקנח את האף ונשמור על היגיינה אישית - נדביק פחות אנשים".

תרופות סבתא: מה עוזר לכאב גרון?

אם אתם לא רוצים להיעזר בתרופות מערביות כמו משככי כאבים או סטרפסילס, הנה כמה "תרופות סבתא" שעשויות להקל על גרון דואב:
תה ג'ינג'ר: המים החמים ביחד עם החריפות של הג'ינג'ר מסייעים מאוד להפחתה של כאב הגרון. אפשר כמובן להוסיף לתה נענע, דבש ולימון.
ויטמין C: אף פעם לא מזיק לסחוט תפוז טרי או לימון ולשתות כדי לקבל מנה טובה של ויטמין C.
5 צפייה בגלריה
מרק עוף
מרק עוף
"הפניצילין היהודי". מרק עוף עשוי להקל
(צילום: shutterstock)
מרק עוף: לא בכדי זכה לכינוי "הפניצילין היהודי". מה הופך אותו לבריא? ההסבר לכך הוא שמחלות החורף השונות (ויראליות או חיידקיות) מתבטאות בדלקת. זו עלולה להיות דלקת גרון, דלקת סינוסים, נזלת (שגם היא תוצאה של דלקת) או דלקת בדרכי הנשימה. מרק העוף גורם להאטת פעילות אותם תאי דם הקשורים להתפתחות הדלקת.
עשבי התיבול והתבלינים המתבלים את מרק העוף, כמו פלפל ושום, מרככים גם הם את הליחה. בנוסף, מי המרק, המכיל מים ואלקטרוליטים חיוניים המסייעים לנו בזמן התייבשות.
פורסם לראשונה: 06:55, 09.12.24