שפעת העופות מזן H5N1 אובחנה לראשונה בחזיר בחווה במדינת אורגון שבארצות הברית, כך הודיע בשבוע שעבר משרד החקלאות האמריקני. הנגיף מידבק מאוד וקטלני בכמה מינים של בעלי חיים, כולל עופות ובקר, מה שמעלה את החשש שהנגיף עלול לעבור מוטציה ולסכן גם בני אדם.
גורמי הווטרינריה באורגון חוקרים את המקרים יחד עם משרד החקלאות האמריקני. החווה הביתית שבה התגלתה המחלה מחזיקה בבעלותה משק חי, שכולל בין היתר גם עופות וחזירים. "חיות המשק והעופות בחווה חלקו מקורות מים, מגורים וציוד. במדינות אחרות, שילוב זה הוא שאפשר העברה של השפעת בין מינים", נכתב בהודעה לעיתונות.
חמישה חזירים הומתו לצורך בדיקה. שניים נמצאו שליליים, ועדיין ממתינים לתוצאות החזירים האחרים. החווה הוכנסה להסגר, ובעלי חיים אחרים נמצאים תחת מעקב. עם זאת, לא מדובר בחווה מסחרית, ו"אין חשש לגבי בטיחות אספקת הבשר הלאומית כתוצאה מממצא זה", כך מסר משרד החקלאות בארצות הברית.
מדענים מודאגים שהנגיף עלול להתפשט לחזירים, הנחשבים למין שהוא "מדגרה" לנגיפי שפעת - כיוון שהם נושאים את אותו סוג של קולטנים על תאים בריאותיהם כמו בני אדם. כמה מקרי הדבקה קודמים בחזירים אפשרו לנגיפי שפעת להשתנות במהירות ולפתח יכולות חדשות. מגפת שפעת העופות מזן H1N1 שהתפרצה ב-2009 החלה כתוצאה מנגיף שעבר מוטציה בחזירים במקסיקו, ואחר כך עברה לבני אדם.
פרופ' ישראל פוטסמן, יועץ למחלות זיהומיות במכבי במחוז הצפון, מסביר: "רוב השפעות שאנחנו מכירים מגיעות מהמזרח הרחוק, שם יש אינטראקציה מאוד הדוקה בין חזירים, בני אדם ונגיפי השפעת. החזירים דומים לבני אדם בגנטיקה שלהם, והחשש הוא שהנגיף יעבור לחזירים, יעבור טרנספורמציה ואחר כך עלול להדביק גם בני-אדם. משם בני-אדם ידביקו אחד את השני בקלות".
פרופ' פוטסמן: "החזירים דומים לבני אדם בגנטיקה שלהם, והחשש הוא שהנגיף יעבור לחזירים, יעבור טרנספורמציה ואחר כך עלול להדביק גם בני-אדם. משם בני-אדם ידביקו אחד את השני בקלות"
ד"ר ביביאנה חזן, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי העמק, כללית, אומרת: "הבעיה עם החזירים, מאירועים שגם היו בעבר, שהם יכולים להידבק בשפעת הומנית (אנושית) וגם בשפעת העופות. השפעת ההומנית מאוד מידבקת בבני אדם, אבל פחות אלימה, ושפעת העופות מאוד אלימה, אבל כמעט שלא מידבקת. הפחד הוא שתהיה הכלאה – ערבוב של שני הווירוסים – וייצא וירוס חדש ואלים שיהיה מידבק גם עבור בני אדם".
היא מדגישה כי חשוב שמגדלי עופות ומגדלי חזירים יהיו מחוסנים נגד שפעת הומנית כדי שלא יוכלו להעביר אותה לחזירים. מגדלי עופות צריכים להיות עירניים ולדווח למשרד החקלאות האמריקאי אם הם מוצאים עופות חולים.
פרופ' פוטסמן מסכים עם ד"ר חזן. "לכל נגיף יש את מידת ההדבקה שלו ואת מידת האלימות שלו, זה שני דברים שונים שצריך להפריד ביניהם, ושהאוכלוסייה לא מבינה תמיד". הוא מוסיף: "החשש הוא מזנים שהם גם אלימים וגם מידבקים מאוד. בדוח האחרון של משרד הבריאות כתוב שפוטנציאל ההדבקה לבני אדם הוא נמוך, כך שכרגע אין חשש אמיתי".
ברחבי ארצות הברית, יותר מ-25 אנשים נמצאו חיוביים לשפעת העופות מזן H5N1 השנה, וכמעט כולם דיווחו על חשיפה לפרות או לתרנגולות נגועות, כך על פי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארצות הברית.
כמה מומחי מחלות זיהומיות אומרים שנדרשות הבהרות לגבי המקרה של החזיר באורגון. ד"ר מייקל אוסטרהולם, מומחה למחלות זיהומיות, המנהל את המרכז למחקר ומדיניות מחלות זיהומיות באוניברסיטת מינסוטה, אמר שהוא תוהה אם הנגיף נמצא במשטח מהאף של החזיר או אם הייתה עדות להדבקה עמוקה יותר בריאותיו. "אני חושב שהם משתמשים במילה 'הדבקה' מוקדם מדי, כי ייתכן מאוד שזה רק זיהום סביבתי של האף. אז אנחנו צריכים לקבל את הנתונים האלה", אמר אוסטרהולם.
הוא ציין שמחקר שפורסם בשנה שעברה שבו חוקרים ניסו להדביק חזירים ב-H5N1 על ידי מריחת הנגיף באפם והאכלתם במזון מזוהם, לא צלח ברובו. רק אחד מתוך שמונה חזירים שקיבלו את הנגיף באופן ניסיוני הראה לאחר מכן עדות להדבקה בדם, מה שהוכיח שלחזירים יש "עמידות גבוהה" להדבקה, כך כתבו מחברי המחקר.
וטרינרים שעוקבים אחר זיהומים המתפשטים בין בעלי חיים לבני אדם אמרו שזה לא כל כך מפתיע שחזירים נדבקו באותה חווה שבה חיים גם עופות נגועים. "בארצות הברית יש מערכות ניטור טובות מאוד", אומר פרופ' פוטסמן, "גם בארץ יש מעבדה אחת טובה בתל השומר שעושה את כל הבדיקות, יש מעבדות נוספות טובות מאוד, וכמובן יש בדיקות ביתיות שאפשר לקנות במקומות שונים ולבצע עצמאית בבית".
הוא ממליץ למגדלי חזירים ולמגדלי עופות "לשים לב אם יש חזירים חולים, ואם כן, יש להשתמש בציוד מגן, בכפפות ובמסכה כי הנגיף יכול לעבור באוויר ובמגע ידיים. יש לדווח לרשויות הווטרינריות ולמשרד החקלאות. בארצות הברית זה עובד כמו בארץ, מי שמתעסק עם חזירים או עם עופות צריך להיות מודע. משרד הבריאות כבר נאלץ בעבר לקטול עשרות אלפי עופות או יותר בגלל נגיפי שפעת שונים".
לגבי גידול של חזירים ועופות ביחד, ענה פרופ' פוטסמן שלא ברור לו עד כמה תופעה זו קיימת בארץ, אולי רק בפינות חי או בפינות ליטוף, ובמקרי הצורך יש לעקוב אחר הנחיות משרד הבריאות.