בשיתוף עמותת לכ"ם והחברה לחקר, מניעה וטיפול בטרשת העורקים
צפו בוידאו מתוך הכנס:
סיקור כנס כולסטרול
(צילום: ליאור שרון)
גילוי מוקדם ומודעות גנטית מסתמנים כמפתח למניעת תחלואה לבבית. המפגש המוביל בתחום איחד חוקרים מהארץ ומהעולם לדיון בחידושים המשמעותיים ביותר במניעה וטיפול במחלות לב וכלי דם (התקף לב, שבץ מוחי וחסימות בעורקי הרגליים). בכנס השנתי של החברה לחקר, מניעה וטיפול בטרשת העורקים, שהתקיים לאחרונה, נחשפו התפתחויות דרמטיות בתחום, המבשרות על עידן חדש בטיפול במחלות לב וכלי דם.
במרכז תשומת הלב עמדו תרופות מהפכניות בצורת זריקה תת עורית, המציעות תקווה חדשה למטופלים ומסמנות התקדמות משמעותית בתחום הרפואה המונעת. "התרופות החדשות בזריקות מורידות את רמת הכולסטרול הרע בסדר גודל של חמישים עד 60 אחוז," מדווח פרופ' יהודה קמרי, מומחה לטיפול בהשמנה ומניעת מחלות לב ורופא משפחה בכללית. "זוהי התקדמות משמעותית שמשנה את כללי המשחק בתחום המניעה של מחלות לב וכלי דם." פרופ' קמרי מדגיש את החשיבות של גישה המותאמת אישית לכל מטופל, וממליץ לפנות לרופא המשפחה לבדיקת התאמת רמות הכולסטרול לפרופיל הסיכון האישי.
מחקרים חדשים שהוצגו בכנס מצביעים על חשיבות מכרעת של טיפול מוקדם ומניעה במיוחד באוכלוסיות בסיכון גבוה כמו חולים עם "יתר כולסטרול משפחתי" וחולי סוכרת, מציין פרופ' קמרי, חשוב לתת טיפול מקיף הכולל את כל גורמי הסיכון: "כשיש סוכרת, חיוני לטפל במקביל בסוכר, בלחץ דם ובכולסטרול. השילוב הזה יכול להפחית משמעותית את הסיכון ולהציל חיים."
ד"ר דב גביש, יו"ר החברה לחקר, מניעה וטיפול בטרשת העורקים, שופך אור על ההתקדמות המדעית בתחום: "הידע הולך וגדל כל הזמן, וגם היישום מתקדם בהתאם. ככל שאנחנו מעמיקים במחקר, אנחנו מגלים תובנות חדשות שלא הכרנו." הוא מדגיש את חשיבות המודעות להיסטוריה המשפחתית והגנטיקה, לצד אימוץ אורח חיים בריא הכולל הימנעות מעישון ופעילות גופנית סדירה.

2 צפייה בגלריה
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי
(ליאור שרון)

חדשנות פוגשת חמלה
אחד החידושים המשמעותיים שנדונו בכנס היה שילוב טכנולוגיות מתקדמות באבחון מוקדם של מחלות לב. לדברי ד"ר גביש, שיטות האבחון החדשות מאפשרות זיהוי מוקדם ומדויק יותר של הסיכון, ובכך מגדילות משמעותית את זיהוי המטופלים בסיכון ואת סיכויי ההצלחה של הטיפול המונע.
נקודת מבט ייחודית ומרתקת הציג בכנס ד"ר יצחק גביזון, קרדיולוג ומנהל שיקום הלב בבית החולים סורוקה. כמי שחווה בעצמו אירוע לבבי, הוא מביא פרספקטיבה כפולה - של רופא ומטופל: "הניסיון האישי שלי מאפשר לי להבין לעומק את האתגרים והחששות של המטופלים," הוא מסביר. "זה מעניק לי יכולת טובה יותר להתאים את הטיפול לצרכים האמיתיים שלהם ולהבין את המורכבות הרגשית והפיזית שמלווה התמודדות עם מחלת לב."
ד"ר גביזון מתייחס גם להתפתחויות העתידיות בתחום: "כל הזמן יוצאות תרופות חדשות, וכיום אנחנו בוחנים תרופות ניסיוניות שבעוד שנתיים-שלוש עשויות להפחית משמעותית את שיעור האירועים הלבביים. זה תחום שמתקדם ללא הרף, ובכל שנה אנחנו מצליחים להפחית עוד קצת את התחלואה ואת הסבל של החולים."

2 צפייה בגלריה
פרופ' דב גביש
פרופ' דב גביש
ד"ר דוב גביש
(ליאור שרון)
אחד ההיבטים המשמעותיים של הכנס היה החיבור בין דורות של חוקרים ורופאים. "הכנס מהווה גשר בין המדע הבסיסי לקליניקה," מסביר ד"ר גביש. "המפגש בין חוקרים מבוססים, קלינאים, רופאים וסטודנטים לרפואה, יחד עם רופאים וחוקרי אורחים מובילים מהעולם, יוצר הזדמנויות ייחודיות לשיתופי פעולה ולקידום המחקר והטיפול."
הכנס הדגיש את חשיבות שיתוף הפעולה הבינלאומי במחקר הרפואי. נוכחותם של חוקרים מובילים מרחבי העולם אפשרה החלפת ידע וניסיון, והצגת גישות טיפוליות חדשניות שכבר הוכיחו את עצמן במדינות שונות.
המסקנה העולה מהכנס היא שאנו נמצאים בעיצומה של מהפכה בטיפול במחלות לב וכלי דם. שילוב של גילוי מוקדם, טיפול תרופתי חדשני, ומודעות לאורח חיים בריא, מציע תקווה חדשה במאבק במחלות לב וכלי דם. המומחים מדגישים כי המפתח להצלחה טמון בשילוב בין מחקר מתקדם, טיפול מותאם אישית, ומעקב רפואי קפדני, כאשר שיתוף הפעולה הבינלאומי ממשיך להניב פריצות דרך משמעותיות.

בשיתוף עמותת לכ"ם והחברה לחקר, מניעה וטיפול בטרשת העורקים