ראש הממשלה בנימין נתניהו עבר ניתוח להסרת ערמונית עקב הגדלה שפירה - בעיה שממנה סובלים גברים רבים. בהודעת לשכת ראש הממשלה נמסר כי ביום רביעי עבר נתניהו בדיקה בבית החולים הדסה, שבה התגלה זיהום בדרכי השתן שנבע מהגדלה שפירה של ערמונית. מאז, כך נמסר, במשך כמה ימים, ראש הממשלה קיבל טיפול אנטיביוטי שהביא למיגור הזיהום.
ממה נובעת הגדלה של הערמונית, אילו גישות מקובלות לטיפול בבעיה ותוך כמה זמן מתאוששים? שאלות ותשובות עם מומחים בכירים.
3 צפייה בגלריה
רה"מ בנימין נתניהו במליאת הכנסת, דיון 40 החתימות
רה"מ בנימין נתניהו במליאת הכנסת, דיון 40 החתימות
ראש הממשלה בנימין נתניהו סבל מזיהום בדרכי השתן בגלל ערמונית מוגדלת
(צילום: אלכס קולומויסקי)
מהי בלוטת הערמונית? ערמונית היא בלוטה ששייכת למערכת המין של הגבר. תפקידה העיקרי של בלוטת הערמונית הוא לייצר חלק מנוזל הזרע. צורתה מזכירה את פרי הערמון ומכאן שמה.
מהו ההליך שיעבור נתניהו? ד"ר איתי שטרנברג מסביר
(צילום: מיקי שמידט )

ד"ר איתי שטרנברג, מנהל היחידה לאורולוגיה אונקולוגית במרכז הרפואי העמק של קבוצת כללית, מומחה בטיפול במחלות ממאירות ושפירות של הערמונית, מסביר ש"המיקום האסטרטגי של הבלוטה שעוטפת את צינור השופכה (צינור השתן), גורם לכך שכאשר היא גדלה היא חוסמת את מוצא השלפוחית, גורמת לתסמינים ומגדילה את הסיכון להתפתחות זיהומים בדרכי השתן ואף לאצירת שתן".
3 צפייה בגלריה
ניתוח הסרת ערמונית
ניתוח הסרת ערמונית
הרופאים מנסים תחילה תרופות, ואם אינן מסייעות - נערכים לכריתת הערמונית
(צילום: shutterstock)
מדוע הערמונית גדלה ומתי? ד"ר שטרנברג מסביר כי "בלוטת הערמונית לרוב מתחילה לגדול בגילי ה-40. משנות ה-50 היא מתחילה לגרום לתסמינים שקשורים לחסימה המתפתחת בדרכי השתן. הגדלה זו אינה סרטנית אלא שפירה ולרוב מטופלת עם תרופות שמטרתן הקלה על החסימה והקטנת הערמונית.
ד"ר איתי שטרנברגד"ר איתי שטרנברגצילום: דוברות בית החולים העמק
"במקרים שבהם הטיפול התרופתי כבר אינו יעיל יש צורך בפעולה כירורגית להסרת החסימה. ישנן טכניקות רבות להקלה על החסימה והבחירה בין האפשרויות השונות תלויה בגודל הערמונית, גיל המטופל ומצהו הבריאותי, אך גם העדפת המטופל. לכן מומלץ להתייעץ עם מומחה בתחום לפני החלטה על אופן הטיפול בערמונית המוגדלת".
מהם התסמינים של ערמונית מוגדלת? ד"ר אלכס קונסנטינובסקי מנהל היחידה לאורולוגיה המרכז הרפואי צפון (פוריה), מציין כי הערמונית גדלה עם הגיל, "ולרוב הגדילה הזו לא חייבת לגרום להפרעות מהותיות בהטלת השתן. כאשר היא מפריעה, בעקבות לחץ על השופכה מופיעים קשיים בהטלת השתן, שמתבטאים בירידה בעוצמת זרם השתן, תחושה של חוסר התרוקנות, צורך ללחוץ להשתנה, לפעמים התרוקנות כפולה, לפעמים גם דחיפות ותכיפות מסוימת בהטלת השתן והתעוררות מוגברת בלילה מהשינה להשלמת התרוקנות, מה שמכונה 'נוקטוריה'. במקרים מסוימים, עשויים להיות סיבוכים כמו זיהום בדרכי השתן, אצירת שתן, היווצרות אבנים בדרכי השתן או פגיעה בכליות".
ד"ר אלכס קונסנטינובסקיד"ר אלכס קונסנטינובסקיצילום: מרכז רפואי צפון (פוריה)
זיהומים בדרכי השתן עלולים לגרום לחום ולתחושות לא נעימות בהתרוקנות, מסביר ד"ר קונסנטינובסקי, "אם הזיהומים חוזרים על עצמם, זה עלול להשפיע על איכות החיים".
מהם הסיבוכים של ערמונית מוגדלת? פרופ' דוד מרגל, מומחה בכירורגיה אורולוגית באסותא מרכזים רפואיים, אומר שהגדלה שפירה של הערמונית היא תופעה שכיחה ביותר. אחד מכל שני גברים מעל גיל 50 סובל ממנה. "זה מתבטא בעיקר בהפרעות במתן שתן. אחד הסיבוכים יכול להיות זיהומים חוזרים בדרכי השתן".
פרופ' דוד מרגלפרופ' דוד מרגל
כיצד מטפלים כאשר המצב מחמיר? "הערמונית היא כמו תפוז", מסביר פרופ' מרגל, "יש לה ליבה ויש לה קליפה. בכל הניתוחים השונים המטרה היא להוציא את החסימה על-ידי הקטנת הליבה. יש כל מיני אנרגיות שונות שמשתמשים בהן. נדיר מאוד שעושים כיום ניתוח פתוח בהסרה של הגדלה שפירה של הערמונית. אפשר להסיר ערמונית באמצעות לייזר, זרנוק מים או אדי קיטור".
ד"ר ולנטין שבתייב, אורולוג בכיר ומנהל היחידה לנוירואולוגיה ותפקוד מיני במרכז הרפואי רמב"ם, מסביר שלפני ניתוח מנסים לטפל בתסמינים של הגדלה שפירה של הערמונית בעזרת כמה תרופות. אם הטיפול לא מצליח, דנים בהתערבות פולשנית. כיום קיימות כמה גישות פולשניות, כולל שימוש לייזר ואנרגיות אחרות. נדגיש כי לשכת ראש הממשלה לא מסרה באיזו שיטה הוא ינותח.
ד"ר ולנטין שבתייבד"ר ולנטין שבתייבצילום: הקריה הרפואית רמב"ם
במהלך הניתוח, מסירים כאמור את החלק החוסם של הערמונית. "זה נעשה בדרך כלל בהרדמה כללית או אזורית. הניתוח יכול לשפר את התסמינים ולהפחית את הסיכוי לזיהומים נוספים", מסביר ד"ר קונסנטינובסקי. איך מתבצע ההליך השכיח ומה משך ההחלמה? בניתוח השכיח ביותר (TURP או בשמו המלא Trans Urethral Resection of the Prostate) מכניסים המנתחים מכשיר לתוך צינור השתן, ללא חתך עור, "מגיעים עד למיקום שבו הערמונית עוטפת את צינור השתן וגורמת לחסימת מוצא השלפוחית", מסביר ד"ר שבתייב. "באמצעות אותו מכשיר שנכנס לשופכה חותכים חלק מהערמונית המוגדלת בשימוש אנרגיה חשמלית. זה מה שמקובל בדרך כלל בהגדלה שפירה של הערמונית".
3 צפייה בגלריה
ניתוח הסרת ערמונית
ניתוח הסרת ערמונית
במהלך הניתוח, מסירים כאמור את החלק החוסם של הערמונית. אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
הוא ציין כי משך הניתוח הוא כשעה-שעה וחצי: "אחרי הניתוח המטופל נשאר באשפוז לילה או שניים, עם קטטר שתן. מבחינת החלמה, למעט הרגשת צריבה במתן שתן אין כל כך הגבלה בהתניידות או בתפקוד".
"יש גם ניתוחים חדשניים שנמשכים 15-10 דקות בשיטה שנקראת אידוי ערמונית. הם מתבצעים באמצעות מכשיר שנכנס מצינור השתן ופועל להקטנת הערמונית באמצעות אידוי. תוך 15-10 דקות המטופל כבר יכול לצאת מבית החולים. הניתוחים האלה לא מגבילים במיוחד, ומדובר על הסרה של חלק מהערמונית ולא של כולה, רק של החלק המוגדל".
מהם הסיכונים בניתוח? ד"ר קונסנטינובסקי: "כמו בכל ניתוח, ישנם סיכונים, כמו דימומים או זיהומים, אך היתרונות עשויים להיות משמעותיים, כמו שיפור בהשתנה והפחתת הזיהומים. לרוב משוחררים מטופלים יום אחרי הפעולה".