כולנו רוצים לברוח - מהחום, מהמציאות, מהשגרה - אבל כשאנחנו בורחים אנחנו שוגים לחשוב, ורוצים לברוח מתזונה בריאה. שהרי אחת ממטרות החופשה היא ליהנות מאוכל שבדרך כלל לא נאכל אותו, או לכל הפחות נאכל פחות. הבעיה בתפיסה הזו היא שעם סיום החופשה אנחנו חוזרים הביתה, ונזקי האכילה הלא בריאה נשארים איתנו לאורך זמן.
אז איך אוכלים נכון ובריא וגם נהנים בימי החופשה? ככלל, חשוב לציין כי ככל שנשכיל לייצר שונות קטנה יותר בין ימי חול לשבתות וחגים או בין ימי חופשה לימי עבודה, כך אנחנו מיטיבים את הגוף והנפש.
1 צפייה בגלריה
ארוחת בוקר בחו"ל
ארוחת בוקר בחו"ל
ארוחת בוקר בחו"ל. אפשר לבחור נכון
(צילום: שירי נקש)
ונתחיל מההתחלה, מהארוחה הראשונה ביום. מקובל לחשוב שארוחת הבוקר היא החשובה ביותר ביום, ואני אומרת שהיא חשובה כמו כל ארוחה אחרת במהלך היום. מה שחשוב הוא לייצר התנהגות אכילה מסודרת, כשהפורמט של שלוש ארוחות ביום הוא הפורמט הנכון לרוב האנשים, לפחות בשלב הראשון כאשר נכנסים לתהליך של למידת הרגלי אכילה נכונים ובריאים. זה פורמט אכילה שמייצר גבולות, סדר, מסגרת והקשבה לצורכי הגוף ולמנגנון הרעב והשובע.
בשגרה, וכמובן גם בחופש, כדאי להתחיל את היום עם ארוחת בוקר לא גדולה מדי, כזו שמותאמת לאופי הטיול, למדינה שנמצאים בה ולתוכניות הטיול במהלך היום. אז נכון שחופשה בחו"ל אינה מציאות אידיאלית לתרגול הרגלי אכילה חדשים, אבל ניתנת לנו הזדמנות לאכול ארוחת בוקר מסודרת בלי להתאמץ ולטרוח ולהתחיל את היום באנרגיות גבוהות. זאת כמובן בתנאי שנדע מה לאכול בה.
בהרבה מדינות מערביות בארוחת הבוקר בבתי המלון ישנן מספר קטגוריות:
  • אוכל חם כגון חביתה מקושקשת וביצים, נקניקיות, לביבות, שעועית ברוטב, דייסה ואפילו תפוחי אדמה ואורז.
  • לחמים, עוגות ומאפים.
  • פירות, פירות יבשים, זרעים ואגוזים, שיבולת שועל ודגני בוקר, חלב ויוגורט מסוגים שונים.
  • ירקות וסלטי ירקות שונים.
  • גבינות, נקניקים ודגים.
ישנן תרבויות שבהן מקובל לאכול בבוקר ארוחה חמה, ועבור אלה מוגשים בארוחות הבוקר מגשים עם אוכל חם מעט כבד, כמו נקניקיות או שעועית ברוטב אורז ועוד.
המלצתי היא לאכול ארוחה קלה לעיכול עם רכיבים טריים, לא גדולה וכבדה ושאינה דורשת עיכול ממושך.
למרות היצע המזון, לא כדאי להעמיס על הצלחת לגובה או לחלופין לקחת כמה צלחות. כדאי להתמקד בצלחת אחת שבה יש פחמימה, חלבון וירקות. אפשר לקחת צלחת נוספת עם פירות ויוגורט.
כדאי להתחיל את הארוחה בשתיית כוס מים, כדי למנוע התייבשות ולהתחיל את היום במתן הידרציה לגוף, ולהקפיד לקחת איתנו בקבוק מים וללגום ממנו לאורך היום, במיוחד בימי הקיץ החמים.
שירי נקששירי נקש
בחו"ל כדאי לזכור שגם בחופשה כדאי שיהיו לנו גבולות ושליטה באכילה. אי אכילת ארוחת בוקר יכולה לגרור אכילת מזונות עתירי פחמימות ושומן בצורה לא מסודרת לאורך היום, ומאידך גם ארוחת בוקר עמוסה מדי, על מנת "למשוך" עד הערב, גורמת לרעב יתר ולאכילת יתר.
הדבר הנכון ביותר גם בחופשה הוא לייצר סדר באכילה, וכך גם ליהנות מהקולינריה בחו"ל וגם ליהנות מעיכול טוב יותר ומהרגשה כללית נעימה במהלך החופשה.
הכותבת היא דיאטנית קלינית