אתמול (יום א'), במקביל לחדשות המזוויעות על רצח ששת החטופים הישראלים, החל מבצע רחב היקף של חיסון נגד פוליו ברצועת עזה. משרד הבריאות הפלסטיני, הנשלט בידי חמאס, הודיע ש-72,600 ילדים חוסנו אתמול. באו"ם מקווים לחסן 640 אלף ילדים בשלב הראשון. מבצע החיסונים מתקיים במרכז הרצועה עד יום רביעי, ומשם יימשך לצפון הרצועה ולדרומה.
מבצע חיסונים חיסוני פוליו בבית החולים נאסר בחאן יונס
(צילום: רויטרס )

בישראל אמרו שמבצע החיסונים יימשך עד 9 בספטמבר במשך שמונה שעות בכל יום. כדי לאפשר את קיום המבצע, צה"ל הסכים להפוגות הומניטריות זמניות באזורים שבהם יתמקד המבצע בכל שלב, בין 06:00 בבוקר ל-14:00 בצהריים. המבצע מחולק לשלושה שלבים בני שלושה ימים כל אחד, עם אפשרות להאריך כל שלב ביום נוסף: מחר יתחיל המבצע במרכז הרצועה, בהמשך יעבור לדרום ולאחר מכן יגיע לצפון. בצה"ל אמרו כי "בסוף כל מבצע חיסון אזורי, תתקיים הערכת מצב באשר למרחב".
5 צפייה בגלריה
מבצע חיסון נגד פוליו דיר אל-בלח רצועת עזה
מבצע חיסון נגד פוליו דיר אל-בלח רצועת עזה
מבצע חיסון נגד פוליו. ילדים רבים קיבלו את החיסון בדיר אל-בלח שבמרכז רצועת עזה
(צילום: AP Photo/Abdel Kareem Hana)
ולכן, ההפוגה הקצרה באש במרכז הרצועה הסתיימה אתמול אחר הצהריים, כך לפי הודעת ישראל. לשכת ראש הממשלה הבהירה בסוף השבוע כי "הדיווחים על הפסקת אש כללית לצורך מתן חיסוני פוליו בעזה הם שקריים. ישראל תאפשר מסדרון הומניטרי בלבד, שדרכו יעברו הגורמים המחסנים, וכן יוקמו אזורים מתוחמים שיהיו בטוחים למתן החיסונים לשעות בודדות. ישראל רואה חשיבות במניעת התפרצות מחלת הפוליו ברצועת עזה, כולל במטרה למנוע התפשטות מגיפות באזור כולו".
5 צפייה בגלריה
מבצע חיסון נגד פוליו מרכז רצועת עזה
מבצע חיסון נגד פוליו מרכז רצועת עזה
מבצע החיסון החל במרכז הרצועה ויימשך באזורים נוספים
(צילום: Eyad BABA / AFP)
5 צפייה בגלריה
מבצע חיסון נגד פוליו מרכז רצועת עזה
מבצע חיסון נגד פוליו מרכז רצועת עזה
ישראל העבירה את החיסונים ודאגה להפוגות באש כדי לאפשר את מבצע החיסונים
(צילום: Eyad BABA / AFP)
היעד במבצע החיסונים – שאותו מובילים ארגון הבריאות העולמי, יוניצ"ף ואונר"א – הוא לחסן כאמור 640 אלף ילדים עד גיל 10 בכל רחבי הרצועה, גם באזורי הפינוי ההומניטריים וגם מחוצה להם. כל ילד יקבל שתי טיפות במנה הראשונה, ואחרי ארבעה שבועות יהיה צורך במבצע חיסונים נרחב נוסף כדי להעניק להם מנה שנייה. 1.3 מיליון חיסונים (שניתן באמצעות טיפות לפה) כבר הועברו דרך מעבר כרם שלום למחסן באזור דיר אל-בלח שבו הם מוחזקים בקירור, ומשלוח נוסף של עוד 400 אלף מנות נוספות צפוי להגיע בקרוב.
לפי משרד הבריאות העזתי החיסונים מתבצעים ב-160 מוקדים שונים ברחבי הרצועה, בהם בתי חולים ובתי ספר. רוב המוקדים נמצאים באזורי חאן יונס שבדרום הרצועה ובדיר אל-בלח שבמרכזה – שבהם נמצאים כעת מאות אלפי פליטים, וכמות הילדים בהם היא הגדולה ביותר. בארגון הילדים של האו"ם, יוניצ"ף, ציינו כי החיסונים ישונעו למוקדים השונים על ידי יותר מ-2,000 מתנדבים.
ארגון הבריאות העולמי דיווח בשבוע שעבר על מקרה ראשון של חולה בפוליו מסוג 2 ברצועת עזה מזה 25 שנים: תינוק בן 10 חודשים נותר משותק בחלק התחתון של רגלו השמאלית כתוצאה מהנגיף. למרות שמצבו יציב כעת, המקרה מעורר דאגה רבה לנוכח המצב ההומניטרי הקשה בעזה. הודעת ארגון הבריאות העולמי מגיעה שבוע לאחר שמשרד הבריאות בעזה דיווח על המקרה. עוד נמסר בשבוע שעבר שייתכן כי שני פלסטינים נוספים בעזה נדבקו בנגיף.

"נמלטנו מהמוות, עכשיו יש מחלות"

מבצע החיסונים בעזה מהווה אתגר משמעותי לרשויות הבריאות ולארגוני הסיוע. כ-90 אחוזים מאוכלוסיית עזה שמונה 2.3 מיליון בני אדם עזבו את בתיהם במהלך המלחמה. מאות אלפים מצטופפים במחנות אוהלים. תנאי התברואה קשים והביוב זורם ברחובות עזה באופן שמעודד התפרצויות של מחלות. בארגון הבריאות העולמי מעריכים שיותר מ-150 אלף תושבי רצועת עזה סובלים מדיזנטריה (שלשול חמור), דלקת ריאות, מחלות עור וממחלות נוספות.
5 צפייה בגלריה
מבצע חיסון נגד פוליו דיר אל-בלח רצועת עזה
מבצע חיסון נגד פוליו דיר אל-בלח רצועת עזה
640 אלף ילדים יתחסנו בשלב הראשון
(צילום: REUTERS/Ramadan Abed)
5 צפייה בגלריה
מבצע חיסון נגד פוליו דיר אל-בלח רצועת עזה
מבצע חיסון נגד פוליו דיר אל-בלח רצועת עזה
מאות עמדו בתורים לקבל את החיסונים בדיר אל-בלח
(צילום: AP Photo/Abdel Kareem Hana)
"נמלטנו מהמוות עם ילדינו, ברחנו ממקום למקום למענם, ועכשיו יש לנו את המחלות הללו", אמר וופא עובייד שהביא את שלושת ילדיו להתחסן בבית החולים "קדושי אל-אקצה" בדיר אל-בלח שבמרכז הרצועה. ה"גרדיאן" דיווח שעוד מאות משפחות הגיעו לבתי ספר בדיר אל-בלח שהפכו למרכזי חיסונים. נור אל-שבראווי, אם לשלושה, הביאה את ילדיה להתחסן: "בתחילה חששתי בגלל שמועות (שהחיסון ניסיוני), במיוחד כי הגיע מישראל. לכן, בתחילה לא קיבלתי את הרעיון. אבל משרד הבריאות בעזה הרגיע אותנו, ולכן החלטתי לחסן את ילדיי".
דובר סוכנות האו"ם לילדים, עמאר עמאר, קרא לשני הצדדים לכבד את ההפוגה באש שנועדה לאפשר את החיסונים: "זה השלב הראשון. אין חלופה להפסקת אש, משום שלא רק פוליו מאיים על ילדי עזה, אלא גם גורמים אחרים כמו תת-תזונה ותנאי מחיה לא-אנושיים". דובר ביוניצ"ף, סאלם עוויס, אמר לרשת BBC ש"עד כה זה עובד טוב וקצב ההתחסנות ממש טוב".