מחלת הסרטן נחשבת לגורם התמותה הראשון בישראל, והשני בשכיחותו בארצות הברית. על פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן שפורסמו בימים האחרונים בשנת 2022 אובחנו בישראל כ-33,000 נשים וגברים עם סרטן וכ-12,000 בני אדם נפטרו מהמחלה. במקרים רבים, אבחון של מחלת סרטן בשלב מוקדם עשוי לשפר את ההישרדות ואפילו לרפא את החולה. למרבה הצער, ככל שהמחלה מתגלה בשלב מאוחר ומתקדם יותר, הסיכוי לריפוי פוחת והיכולת להציל חיים – קטנה.
קראו עוד:
מחלת הסרטן היא למעשה קבוצת מחלות המאופיינות על ידי גידול בלתי מרוסן של תאים. התאים בגופנו נראים ומתפקדים באופן שונה, אולם הם מתחדשים בצורה דומה ובאופן סדור ומבוקר. לעומת זאת, במחלות סרטן, התאים ממשיכים להתחלק ולהתרבות ללא הפסקה. לצערנו, למרבית סוגי הסרטן עדין לא פותחו בדיקות סקר שיכולות לאתר את המחלה בשלבים המוקדמים, אולם כבר כיום ישנן לא מעט בדיקות שעשויות לסייע לאתר בשלב מוקדם את המחלה, כמו בסרטן המעי הגס, סרטן השד, סרטן ריאות וכדומה.
בדיקות הסקר חשובות והוכיחו את עצמן במחקרים רבים ככאלו שעשויות לאתר את המחלה בשלב מוקדם, להציל חיים ולהביא לריפוי בחלק גדול מהמקרים. אלו בדיקות שניתן לבצע בקלות, הן אינן פולשנית ורובן ללא עלות. לצערנו, על אף היתרונות הרבים בבדיקות הסקר, שיעור האנשים שמבצע אותן הוא נמוך. אלו הבדיקות הקיימות, שזמינות לכולם ללא תשלום - למי הן מתאימות ומי יכול לבצע אותן:

בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם

כ-99% מהמקרים של סרטן צוואר הרחם מיוחסים לנגיף הפפילומה האנושי. נגיף הפפילומה מועבר במהלך קיום יחסי מין. כיום קיימת בדיקה (DNA HPV) שבמסגרתה מחפשים נוכחות של נגיף הפפילומה. במקרים שבהם מתגלים ממצאים הדורשים בירור נוסף, מתבצעת בדיקת פאפ. שילוב של שתי הבדיקות יחד הוא האמצעי היעיל ביותר לזיהוי שינויים טרום סרטניים בתאי צוואר הרחם. משרד הבריאות ממליץ לנשים בין גיל 25 לגיל 65 לעבור בדיקת משטח מצוואר הרחם אחת לשלוש שנים או על פי הנחיות הרופא. הבדיקה ללא עלות. למרבה הצער, שיעור הבדיקות בישראל עומד על כ-50% בלבד.
5 צפייה בגלריה
סרטן צוואר הרחם פפילומה
סרטן צוואר הרחם פפילומה
משטח צוואר הרחם. שיעור הבדיקות בישראל עומד על כ-50% בלבד.
(צילום: shutterstock)

בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן השד

בדיקת הסקר המוכרת ביותר היא ממוגרפיה – בדיקה לאבחון מוקדם של סרטן השד. הבדיקה מומלצת לנשים ללא היסטוריה של תחלואה משפחתית וגורמי סיכון בגילים 74-50, אחת לשנתיים. ממוגרפיה היא למעשה בדיקת רנטגן מהירה שבמהלכה סורקים את רקמת השד. הבדיקה מאפשרת לזהות גושים בשד בשלב מוקדם מאוד, עוד לפני שאפשר למשש אותם. שיעורי ביצוע בדיקת הממוגרפיה גבוהים יותר בהשוואה לבדיקות סקר אחרות, ובשנים האחרונות ישנה עלייה במודעות לביצוע הבדיקה, אולם עדיין לא כל הנשים פונות ויש אוכלוסיות עם שיעורים נמוכים יחסית. איתור סרטן השד בשלבים המוקדמים של המחלה עשוי להציל את חייהן של כ-90% ואף יותר, של הנשים.
5 צפייה בגלריה
בדיקת ממוגרפיה
בדיקת ממוגרפיה
ממוגרפיה. בשנים האחרונות ישנה עלייה במודעות לביצוע הבדיקה
(צילום: Shutterstock)

בדיקת נשאות ל-BRCA

שינויים (מוטציות) בגנים BRCA1 ו־BRCA2 מעלים באופן משמעותי את הסיכון לתחלואה בסרטן שד וסרטן השחלות. אצל אחד מ-40 אשכנזים קיימת מוטציה באחד משני הגנים האלו. הנושא עלה למודעות הציבורית לאחר שהשחקנית אנג'לינה גולי שיתפה לפני מספר שנים שהיא נשאית של המוטציות בגן BRCA והחליטה על כריתה מניעתית של השדיים והשחלות. בשנת 2020 החליטה ועדת סל התרופות לאפשר לכל אישה ממוצא אשכנזי בדיקת סקר גנטית לאיתור מוטציות שכיחות בגנים BRCA. לנשים הנמצאות כנשאיות, מומלצת תוכנית מעקב ומניעה ייחודית. הבדיקה ניתנת בחינם לכל אישה מגיל 25 ממוצא אשכנזי.
5 צפייה בגלריה
BRCA
BRCA
BRCA. הבדיקה ניתנת בחינם לכל אישה מגיל 25 ממוצא אשכנזי
(צילום: shutterstock)

בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס

בין הבדיקות החשובות ביותר שחשוב לציין נמצאת בדיקת דם סמוי בצואה. מדובר בבדיקה פשוטה מאוד שיכולה להציל חיים. הרבה פעמים, דימום סמוי ממערכת העיכול הוא התסמין הראשון לשלבים ראשונים של סרטן המעי הגס. זיהוי של נגעים קדם-סרטניים (פוליפים) במעי מאפשר לכרות את הנגע בשלמותו ולמנוע את ההתפתחות שלו לסרטן. חשוב לזכור, שאבחון מוקדם של סרטן המעי הגס, יכול להעלות באופן משמעותי את הסיכוי לריפוי. על פי משרד הבריאות, יש לבצע את הבדיקה אחת לשנה מגיל 50 עד 74, לאוכלוסייה ללא גורמי סיכון.
5 צפייה בגלריה
סרטן המעי הגס
סרטן המעי הגס
סרטן המעי הגס. שיעורי הביצוע של בדיקות הסקר עומדים על 66%-68% בלבד
(צילום: shutterstock)
במקרים מסוימים, כמו למשל כשיש רקע של פוליפים, מחלות מעי דלקתיות או קרובי משפחה בדרגה ראשונה שסבלו מגידולים במעי הגס, יומלץ לבצע בדיקת קולונוסקופיה – בדיקה שמאפשרת להתבונן ברקטום ובכל המעי הגס והדק. מדובר מכשיר הבנוי מצינור גמיש המוחדר לפי הטבעת ובקצה שלו מצלמה זעירה. הבדיקה הזו כאמור לא מיועדת לכלל האוכלוסייה, היא נחשבת לפולשנית ומצריכה הכנה. שיעורי הביצוע של בדיקות סקר סרטן של מעי הגס (דם סמוי וקולונוסקופיה) עומדים על 66%-68% בלבד.
מנתוני האגודה למלחמה בסרטן עולה כי כשליש מהנבדקים שקיבלו תשובה חיובית לבדיקת דם סמוי בצואה אינם ממשיכים ומבצעים בדיקת קולונוסקופיה, ומעלים את הסיכון שלהם לסרטן המעי הגס ולתמותה בעשרות אחוזים. דחייה בביצוע קולונוסקופיה לאחר ממצא לא תקין בבדיקת דם סמוי בצואה, מעלה את הסיכון לסרטן המעי הגס ולתמותה מהמחלה: דחייה של חודשיים העלתה את הסיכון ב-33%, דחייה של שנה העלתה הסיכון ב-66%.

בדיקה לאבחון מוקדם של סרטן ריאה

בשנים האחרונות פותחו טיפולים רבים וחדשים לחולים בסרטן ריאה – גם בשלב מוקדם של המחלה – ולכן אבחון בשלבים ראשונים עשוי לשפר את סיכויי ההישרדות, כאשר כיום רוב החולים מתגלים כבר במצב גרורתי.
בשנה האחרונה מתבצע פיילוט של משרד הבריאות בשיתוף קופות החולים לאבחון מוקדם של סרטן הריאה. הבדיקה, שניתנת בחינם, מבוססת על CT נמוך עוצמה של בית החזה אחת לשנה ומיועדת למעשנים או למעשנים לשעבר עם לפחות "20 שנות קופסה" – כלומר מי שעישנו לפחות קופסה ביום במשך 20 שנה או שתי קופסאות ביום במשך עשר שנים.
כאן המקום לציין שהצעד החשוב ביותר במניעה של סרטן ריאה (כמו גם סוגים נוספים של סרטן) הוא הפסקת העישון. כיום קיימות תוכניות וסדנאות גמילה מעישון בכל קופות החולים.

בדיקות לאבחון מוקדם של סרטן העור

חולים שמאובחנים עם סרטן העור ובמיוחד מלנומה ונון-מלנומה בשלב מוקדם, הם בעלי סיכוי גבוה להחלמה. גורמי הסיכון העיקריים לתחלואה הם: עור בהיר, חשיפה לשמש, ריבוי שומות ונגעים וסיפור משפחתי של סרטן עור. לכן חשוב להקפיד על בדיקה ומיפוי שומות ונגעים כדי לגלות בשלב מוקדם את המחלה והסרה כירורגית של הנגע. כל שינוי בגודל, בצורה ובגוון כמו גם דימום או הופעת נגע חדש מצריכים בדיקה של רופא. במקרים של מטופלים מבוגרים, לבני המשפחה יש תפקיד חשוב ומשמעותי. הם יכולים לסייע לאתר אצל ההורים והסבים נגעים חשודים, בעיקר באזורים שאינם בולטים, כמו למשל הגב, העורף ואפרכסת האוזן.
5 צפייה בגלריה
יש להקפיד על בדיקה ומיפוי שומות ונגעים כדי לגלות בשלב מוקדם את המחלה
יש להקפיד על בדיקה ומיפוי שומות ונגעים כדי לגלות בשלב מוקדם את המחלה
יש להקפיד על בדיקה ומיפוי שומות ונגעים כדי לגלות בשלב מוקדם את המחלה
(צילום: shutterstock)

בקרוב אצלנו? בדיקת דם פשוטה לאבחון כל סוגי הסרטן

בחודשים האחרונים התפרסמו מספר מחקרים שמצאו יעילות בבדיקות דם, שעשויות לאתר יותר מ-50 סוגי סרטן, כולל סוגי סרטן שאין להם בדיקות סקר עד היום. מדובר למעשה בביופסיות נוזליות שמאתרות דנ"א שנמצא בזרם הדם, מחוץ לתאים, מאחר שבמקרים של גידול סרטני – אפילו בשלב מוקדם – יש סימנים שלו בחלקיקי הדנ"א בדם.
הבדיקות האלו עשויות לשנות לחלוטין את אופן האבחון של מחלת הסרטן, אולם ייקח עוד זמן עד שהן יהיו בשימוש נפוץ לכלל האוכלוסייה. הסיבה לכך היא שדרושה עדיין בחינה של מידת הדיוק שלהן. כלומר, יש לוודא שהבדיקה לא נותנת תשובה שלילית – במקרה שהאדם שביצע אותה חולה או תשובה חיובית – כשהאדם שביצע אותה בריא. כבר כיום קיימות בדיקות כאלו שנמכרות בארצות הברית.
אחד הפיתוחים בנושא הוא ישראלי ומגיע ממכון וייצמן, שם הצליחו לפתח טכנולוגיה המאתרת שינויים בתפקוד הגנטי בדמם של חולי סרטן. הבדיקה עשויה לסלול בעתיד את הדרך לפיתוחן של בדיקות דם לאבחון סרטן. ראש צוות החוקרים אמר ל-ynet: "הצגנו הוכחת היתכנות של השיטה שלנו, וכעת יש לראות אם הממצאים ישוחזרו גם בניסויים הקליניים"
הכותבת היא מומחית ברפואת משפחה ומנהלת רפואית, מחוז השרון במכבי שירותי בריאות