משחקי בריאות - דנה רון ופרופ' איתמר רז - מיגרנות
כאב ראש הוא תופעה נפוצה המשפיעה על רבים, אך לעיתים קשה להבחין בין כאב ראש שגרתי לבין מצב המצריך התערבות רפואית דחופה. דנה רון ופרופ' איתמר רז אירחו בפודקאסט "משחקי בריאות" את ד"ר עובד דניאל, נוירולוג ומנהל המרפאה לכאבי ראש ופנים באיכילוב, כדי לשפוך אור על נושא מורכב זה ולהפחית את חששות הציבור.

זיהוי כאבי ראש מסוכנים

האם גם אתם חוששים שכל כאב ראש חולף עלול להיות סימן למשהו מסוכן? אתם לא לבד. אמנם, ברוב המקרים כדור נגד כאבים, שתייה מרובה ומנוחה יפתרו את הבעיה, אך כיצד נזהה כאב ראש המצביע על סכנה אמיתית?
ד"ר דניאל מסביר: "כאב הראש הנפוץ באוכלוסייה זה כאב ראש שאנחנו קוראים לו כאב ראש ממתח. הוא לא נובע ממתח נפשי אבל זהו כאב ראש שאנחנו לא יודעים מה גורם לו אבל הוא הכי נפוץ באוכלוסייה".
מתי כאב ראש צריך להדאיג? ד"ר דניאל מפרט: "אם למשל כאב הראש מופיע בצורה חדה פתאומית על פני כל הראש, כמו חבטה, לא כמו דקירה. זה כאב ראש חזק על פני כל הראש, שמתפתח ומגיע לשיא העוצמה, כשאנחנו אומרים שמתפוצץ לנו הראש. אם מופיעות גם בחילות והקאות, זה משהו שצריך להדאיג אותנו מאוד ויש לפנות לחדר מיון. זה עלול להיות שטף דם מוחי".
האזינו לפוקדאסט:


זיהוי קישיון עורף

ד"ר דניאל מדגיש שגם קישיון עורף עלול להצביע על בעיה אקוטית. כיצד בודקים זאת? "אם יש כאב ראש חזק או מחלת חום המצביעה על זיהומיות, צריך לקרב את הסנטר לבית החזה. במידה ולא מצליחים, המצב עלול להצביע על בעיה, שמחייבת אותנו להגיע אל בית החולים."

סוגי כאבי ראש: ראשוניים ושניוניים

כאבי ראש מתחלקים לשני סוגים עיקריים: ראשוניים ושניוניים. ד"ר דניאל מסביר: "כאבי ראש השניוניים מגיעים על רקע דלקת של מערות הפנים – סינוסיטיס, על רקע דלקת קרום המוח, על רקע דימום מוחי, על רקע מום של כלי דם, על רקע גלאוקומה - לחץ עיני מוגבר, בעיות צוואריות או כאלה שהמקור שלהם הוא דנטלי, מהשיניים".
לעומת זאת, "כאבי ראש ראשוניים יכולים להיות ממקורות של כאב, מתח או מיגרנה, שהיא מחלה הרבה יותר דרמטית וסוערת ומשביתה את האדם, מנטרלת אותו מכל תפקוד", הוא מבהיר את ההבדל.

תהליך האבחון הרפואי

ד"ר דניאל חושף את תהליך התשאול שלו עם מטופלים, מידע שעשוי להועיל גם לציבור הרחב. "הדבר הכי חשוב שצריך לשאול מטופל שנכנס זה קודם כל מתי הופיע כאב הראש לראשונה ואם זה משהו שהוא לא מכיר מהעבר", הוא מסביר. "אחר כך אני שואל אותו אם יש סימפטומים נלווים מלבד כאב הראש שחשוב לדעת - בחילות, הקאות, אם יש רגישות לאור, רגישות לרעש".

סיכוני יתר בטיפול בכאבי ראש

ישנו סיכון נוסף שיש להיות מודעים אליו: השימוש התכוף במשככי כאבים. ד"ר דניאל מזהיר כי נטילת משככי כאבים במשך 10 ימים רצופים עלולה להוביל לבעיות, כולל התמכרות ואפילו כאבי ראש הנובעים משימוש יתר בתרופות אלו. "כדי למנוע את זה", הוא מייעץ, "יש להפסיק את השימוש במשככי הכאבים ולקחת סוג אחר, שהמוח עדיין לא מכיר".

חדשנות בטיפול במיגרנה

ד"ר דניאל מתאר התקדמות משמעותית בטיפול במיגרנה: "אנחנו נמצאים בעידן חדש לטיפולים מונעים במיגרנה. למשל, יש לנו תרופות ביולוגיות המכילות נוגדנים מונוקלונלים שמעכבים חלבון שגורם להיווצרות של הדלקת בקצות העצבים במיגרנה.
התרופות הביולוגיות האלה שינו את עולמנו בגלל שהן ניתנות בהזרקה תת-עורית, פעם בחודש, במקום לקחת כדורים כל יום והיעילות שלהן מצויינת וכמעט ואין להן תופעות לוואי".

חשיבות אורח חיים מאוזן

שינויים באורח החיים עלולים לשמש כטריגרים לכאבי ראש. ד"ר דניאל מפרט: "כל שינוי באורח החיים יכול לגרום לכאב ראש - חסך שינה, עודף שינה, אם לא ישנים בשעות קבועות, אם לא אוכלים בצורה מסודרת לאורך היום בשעות קבועות, אם מדלגים על ארוחה, אם צמים וכדומה".
הוא מוסיף הסבר מדעי: "אנחנו לא יודעים בדיוק מה המנגנון שאחראי לכך אבל כנראה שיש השפעות על האזור בהיפותלמוס במוח, זה האחראי על וויסות החומרים הבסיסי וכל שינוי בו גורם ליציאה מאיזון". זוהי המחשה נוספת לחשיבות של שמירה על אורח חיים מאוזן.

כאבי ראש בעתות משבר

ד"ר דניאל מתייחס גם להשפעת מצבי לחץ לאומיים על כאבי ראש: "אנחנו רואים עלייה משמעותית בשכיחות של כאבי הראש בתקופה הזו, לצערי הרב.
"אנשים מושפעים ממה שקורה בתקשורת, אנשים נחשפים לאירועים טראגיים אז רמת החרדה עולה וגם דיכאון וסטרס והדברים האלה משפיעים לרעה, ומעלים את התדירות של כאבי הראש". הוא מוסיף שבעיות שינה, הנפוצות בתקופות כאלה, גם הן מגבירות את התדירות והעוצמה של כאבי הראש והמיגרנות.