מוגש כשרות לציבור ללא מעורבות בתכנים על ידי נובו נורדיסק
סוכרת, במיוחד בשלביה הראשונים היא מחלה לא מורגשת. בנוסף, היא נגרמת לרוב בגלל אורח חיים לא בריא – תזונה לקויה, מחסור בפעילות גופנית, מחלת ההשמנה ועוד. "סוכרת היא מחלה שקטה, וזה בדיוק הבעיה," מסביר פרופ' חוליו וינשטיין, מנהל היחידה למחקרי סוכרת במרכז הרפואי וולפסון. "המטופלים מרגישים מצוין בשלבים הראשונים, ולכן הם לא מבינים מדוע חשוב להתחיל טיפול". לדבריו, סוכרת היא מחלה שמתקדמת באופן סמוי – מה שמטעה רבים לחשוב שאין דחיפות לטפל. "המטרה שלנו היא לא רק להוריד את רמות הסוכר אלא גם למנוע סיבוכים קשים שמופיעים שנים אחרי האבחון", הוא מוסיף.
בישראל מאובחנים נכון להיום כ-700 אלף איש עם סוכרת, ועוד מאות אלפים נמצאים במצב טרום סוכרת. ולמרות שכיחות המחלה רבים מהם לא מקבלים את הטיפול המתאים בשלבים הראשונים. למעשה, חרף ההתקדמות המשמעותית ברפואה, הפער בין אבחון הסוכרת לתחילת הטיפול נותר אחד האתגרים הגדולים במערכת הבריאות בארץ. התוצאה: סיבוכי סוכרת בלתי הפיכים, שיכולים היו להימנע מהחולים.
דברים אלה הובאו במסגרת דיון בחשיבות הטיפול המוקדם (מיד עם אבחון המחלה) בוועידת הסוכרת השנתית, שהתקיימה באולפני ynet ב-14 בנובמבר. הוועידה נערך לרגל יום הסוכרת הבינלאומי, בהנחיית פרופ' איתמר רז, יו"ר המועצה הלאומית לסוכרת.
פרופ' ויינשטיין מציין מושג חשוב בשם "זיכרון מטבולי": "אם המטופל מצליח להגיע לערכים מטבוליים תקינים בשנה הראשונה, הגוף 'זוכר' את המצב הזה. התוצאה היא הפחתת סיכון משמעותית לסיבוכים בעשור הראשון של המחלה ואפילו יותר מכך. הבעיה היא שרבים מהמטופלים לא מבינים את המשמעות של טיפול מיידי, בעיקר משום שהם מרגישים טוב. אני אומר לכל מטופל שאני נפגש איתו: 'אתה מרגיש מצוין עכשיו, אבל אם לא נטפל, בעוד מספר שנים תמצא את עצמך עם סיבוכים בלתי הפיכים בכליות או בלב. חשוב לי שכל המטופלים יבינו שהזמן הוא קריטי".
הגישה החדשה: להתחיל מיידית עם שילוב של שתי תרופות, לא לחכות
"בעבר היינו מתחילים עם תרופה אחת ומחכים לראות אם היא עובדת", מסבירה ד"ר ליאת ברזילי־יוסף, אנדוקרינולוגית ומומחית לטיפול בסוכרת ומניעת השמנה מהמרכז הרפואי מאיר. "היום אנחנו יודעים שזה לא מספיק. שילוב שתי תרופות כבר מההתחלה הוא הרבה יותר יעיל. כדי למנוע סיבוכים עתידיים, אנחנו צריכים להשיג ערכי סוכר תקינים מהר ככל האפשר. שילוב של שתי תרופות מאפשר לא רק להגיע לאיזון מהיר – אלא גם לשמור עליו לאורך זמן".
ד"ר ברזילי פירטה מהן התרופות המובילות כיום: ישנן תרופות GLP-1: זוהי קבוצה של תרופות, שהאיגודים הרפואיים הבינלאומים לטיפול בסוכרת ובהשמנה מממליצים להתחיל איתן את הטיפול בסוכרת, ואשר מאזנות את רמות הסוכר, מסייעות בירידה במשקל ומגנות על איברים קריטיים כמו הלב והכליות. מחקרים עדכניים אף הראו שהן עשויות לתקן נזקים בכבד ולשפר את תפקודי המוח. בנוסף, ישנה קבוצת תרופות SGLT2: תרופות אלה, מפחיתות את רמות הסוכר דרך השתן ומספקות הגנה מפני כשל כלייתי וסיבוכים בלב. כמו כן, שילוב קבוצות תרופות מאפשר הגנה רחבה יותר ומסייע במניעת הידרדרות באיברים קריטיים".
במילים אחרות, ברור כעת כי התרופות החדשות לא רק מטפלות בבעיה קיימת אלא יכולות למנוע שורה ארוכה של מחלות, ובהן מחלות לב כלי דם.
שינוי מדוע הטיפול היום מתחיל חזק ומהר?
"שינוי הגישה נובע מהבנה ברורה: ככל שמתחילים טיפול מוקדם ואינטנסיבי יותר, כך גדלים הסיכויים למנוע סיבוכים חמורים", אומר פרופ' רז. "הגישה הישנה – לחכות ולראות אם אורח החיים משתנה או אם תרופה אחת מספיקה – כבר לא מתאימה למציאות", מסכים פרופ' וינשטיין. "הגישה החדשה מבוססת על פעולה מהירה", מוסיף ד"ר יואל טולדנו, מנהל ארצי של תחום סוכרת ואנדוקרינולוגיה בקופ"ח מאוחדת. "אם לאחר שלושה חודשים המטופל לא עומד ביעדים שהוגדרו – אנחנו מייד מתקדמים לשלב הבא, עם שתי תרופות או אפילו אינסולין לטווח קצר". המומחים מסכימים פה אחד - ככל שפועלים מהר יותר, כך מצמצמים את ההשפעות ההרסניות של המחלה ומקנים למטופלים חיים טובים ובריאים יותר.
אינסולין לטווח קצר: "קרש הצלה בשלבים הקריטיים"
אינסולין, שנחשב בעבר לטיפול שלב מאוחר בלבד, מקבל מקום חשוב יותר בשנים האחרונות – במיוחד במקרים של סוכרת חריפה. "כשהמטופל מגיע עם רמות סוכר גבוהות מאוד או תסמינים כמו ירידה במשקל, שתן מרובה או יובש קיצוני בפה, אינסולין הוא הטיפול הראשון שאנחנו ממליצים עליו", מסביר ד"ר טולדנו. לדבריו, מתן אינסולין למשך מספר שבועות בלבד יכול לאפשר ללבלב להתאושש ולהתחזק. "זה לא חייב להיות טיפול לטווח ארוך," הוא מדגיש. "לעיתים קרובות, לאחר תקופה קצרה, אפשר להפסיק את האינסולין ולעבור לתרופות אחרות. אנחנו רואים הרבה מטופלים שחוששים להתחיל עם אינסולין. אבל חשוב להבין שאינסולין יכול להיות קרש הצלה שמחזיר את הגוף לאיזון במהירות ומונע את הסיבוכים הראשוניים של המחלה".
"אינסולין לטווח קצר מומלץ במיוחד במקרים שבהם רמות הסוכר גבוהות במיוחד – גם אם המטופל אינו מרגיש תסמינים חריגים", מוסיף פרופ' רז. "התחלת אינסולין במצבים כאלה מאפשרת לא רק לשפר את מצב הלבלב, אלא גם לצמצם נזקים לטווח הארוך".
"אנחנו שואפים להשיג איזון מטבולי מהיר כבר בשנה הראשונה," מסכם פרופ' וינשטיין. "הטיפול באינסולין לטווח קצר הוא חלק מהאסטרטגיה הזו, והוא נותן לנו תוצאות מצוינות".
לאזן את הסוכר, אבל גם את גורמי הסיכון: המשקל, לחץ הדם והכולסטרול
"סוכרת היא לא רק מחלת סוכר," מבהיר פרופ' וינשטיין. "כדי להבטיח בריאות מיטבית, אנחנו חייבים להתמקד גם בגורמי הסיכון שמלווים את המחלה – כמו השמנת יתר, כולסטרול גבוה, יתר לחץ דם ועישון. 80-90 אחוז מחולי הסוכרת סובלים מעודף משקל, ולפחות מחציתם מתמודדים עם יתר לחץ דם וכולסטרול גבוה. התעלמות מגורמים אלה מגבירה משמעותית את הסיכון למחלות לב וכלי דם".
ד"ר ברזילי־יוסף מסבירה שהטיפול בגורמי סיכון משולב עם תרופות מותאמות כדי להשיג שיפור כולל: "אנחנו מדברים על טיפול כוללני שמטרתו לא רק להוריד את רמות הסוכר, אלא לשפר את הבריאות הכללית של המטופל. ירידה של 10 אחוז ממשקל הגוף, למשל, יכולה לשנות את כל התמונה – להפחית את רמות הסוכר, להוריד את לחץ הדם ואפילו להחזיר את המחלה למצב של טרום-סוכרת".
להגדיר יעדים ולבנות תכנית מותאמת
פרופ' וינשטיין מסביר כי אחד המרכיבים הקריטיים בטיפול בסוכרת הוא הגדרת יעדים אישיים לכל מטופל: "אנחנו קובעים לכל מטופל ערכי יעד ברורים – כמו רמות סוכר בצום ולאחר ארוחות, משקל מטרה, ולחץ דם תקין. אם המטופל לא מגיע ליעדים בתוך כמה חודשים, יש לשנות את הטיפול בהתאם".
תרופות שמשנות את מהלך המחלה: המהפכה בטיפול בסוכרת
"התרופות החדשות הן מהפכה אמיתית," קובעת ד"ר ברזילי־יוסף. "אנחנו לא מדברים רק על טיפול בסוכרת עצמה, אלא על שינוי של ממש במהלך המחלה".
"אנחנו רואים גם ירידה משמעותית במחלות כמו כשל לבבי או ירידה קוגניטיבית בקרב מטופלים המשתמשים בתרופות החדשות", מוסיף פרופ' וינשטיין. "לתרופות החדשות יש מספר יתרונות ברורים על פני טיפולים ישנים -יש פחות תופעות לוואי: הן אינן גורמות להשמנה, ואף מסייעות בירידה במשקל – דבר שהתרופות הישנות לעיתים דווקא החמירו. למעשה התרופות החדשות, לא רק מטפלות במצב קיים, אלא גם מונעות הידרדרות עתידית – גם עבור מטופלים במצב של טרום-סוכרת. כמו כן, קיום של אפשרויות טיפול בכדורים ובזריקות מאפשר התאמה לצרכים ולהעדפות של כל מטופל. המטרה שלנו היא לא רק לשפר את חיי המטופל, אלא להאריך אותם".
הקשר האישי והישיר שבין הרופא למטופל קריטי להצלחה
"אחד האתגרים הגדולים בטיפול בסוכרת הוא לשמור על רצף הטיפול," מסביר פרופ' רז. "המטופלים מרבים לנטוש את הטיפול אחרי זמן קצר, וזה פוגע ביכולת למנוע סיבוכים עתידיים". ד"ר טולדנו, מסכים ומוסיף כי אחת הסיבות לבעיה זו היא מורכבות המחלה והשפעתה על חיי המטופלים. "סוכרת מטילה עומס רגשי ופיזי על המטופלים. בדיקות תכופות, שמירה על תזונה מאוזנת, טיפול תרופתי ושינויים באורח החיים – כל אלה דורשים מהמטופל משאבים לא פשוטים".
כאן נכנסים לתמונה הצוותים הרב-מקצועיים, שמספקים תמיכה מותאמת אישית למטופלים. "מחנכי סוכרת, דיאטנים, רוקחים ואחיות – כל אלה הם חלק בלתי נפרד מתהליך הטיפול," מסבירה ד"ר ברזילי־יוסף. "הקשר האישי בין הצוותים למטופלים הוא גורם קריטי בהצלחת הטיפול. שיחות פתוחות על האתגרים, הצעת פתרונות מותאמים אישית, ואפילו הודעות מעקב פשוטות – כל אלה עוזרים למטופלים לשמור על עקביות בטיפול ולהתמודד עם הקשיים היומיומיים".
בנוסף לתמיכה האנושית, ד"ר טולדנו מציין את החשיבות של שימוש בטכנולוגיות מתקדמות למעקב אחר המטופלים: "מד סוכר רציף, אפליקציות לניהול סוכרת וקשר ישיר עם הרופא דרך כלים דיגיטליים – כל אלה מספקים למטופל ביטחון ושומרים על רציפות הטיפול".
"המעקב הצמוד מאפשר לנו לזהות שינויים מוקדם, להתאים את הטיפול בזמן ולהבטיח תוצאות טובות יותר," מסכם פרופ' וינשטיין. "זה לא רק טיפול – זה שותפות מלאה עם המטופל".
"ככל שמתחילים מוקדם יותר, כך מניעת הסיבוכים יעילה יותר," מסכמת ד"ר ברזילי־יוסף. "אל תחכו. אם אובחנתם עם סוכרת או שאתם בסיכון – פנו לרופא והתייעצו לגבי התחלת טיפול מיידי".
מוגש כשרות לציבור ללא מעורבות בתכנים על ידי נובו נורדיסק